Skocz do zawartości
IGNORED

zamówienie na kwarc

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam złożenie zamówienia na kwarc do "Philipsów" tj. 11.289,6 kHz . Cena w Omigu za taki kwarc w obudowie HCU 49 i stabilności 10 ppm wynosi na zamówienie ponad 60 zeta. Przy zamówieniu już 10 szt. spada do 24 zeta netto. Jeśli zgłosi się 10 chętnych złożę zamówienie. Jeśli będzie chęć zamówienia przez większość bardziej stabilnego kwarca (np. 5 ppm) to jeszcze będziemy negocjować. Zainteresowanym mogę pomóc zbudować zegar Kwaka dając rysunek płytki (niestety dość brzydki bo odręczny, ale sprawdzony praktycznie ;) ). Posiadam schemat i rozrys płytki w wersji z zasilaniem pojedynczym i symetrycznym. Proszę więc o zgłaszanie zapotrzebowania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

https://www.audiostereo.pl/topic/14318-zam%C3%B3wienie-na-kwarc/

cenę na 5 ppm będę znał później, bo jestem jeszcze w trakcie negocjacji :)

Ps. uzupełniam, że cena za 1 szt to ok. 70 zeta a nie 60 jak podałem wyżej, czyli indywidualne zamówienia są nieopłacalne.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jest więc już 10 szt. W poniedziałek będę znał cenę za kwarc o stabilności 5 ppm i demokratycznie zagłosujemy co bierzemy i czy wówczas, po tym rozstrzygnięciu będzie dalej zapotrzebowanie na 10 szt. Przypominam, że jitter nie zależy jedynie od stabilności kwarca (pomijam przypadki stosowania rezonatorów ceramicznych o stabilności 300 ppm). 10 ppm to już niezła wartość, jednak dla osób lubiących podbijać parametry negocjuję w przedmiocie ceny za stabilniejsze kwarce :) .

Do produkcji danego kwarca trzeba specjalnie ustawiać szlifierkę i dlatego cena pojedynczej sztuki jest wysoka i mocno zjeżdża przy większej ilości na jedną częstotliwość, dlatego to zamówienie jest do cedeków wykorzstujących kwarc 11,2 MHz (np. Marantz cd 40,50, 60,80, Philips 820, 830, 950

Arcam 5 itd).

Arcadix- serwisówki nie podają parametrów kwarców. Z tego co pamiętam są to standardowe kwarce o stabilności około 100 ppm. Czas jednak zrobił swoje i już dokładnie nie pamiętam tych danych ani źródeł. Być może znajdą się osoby z lepszą pamięcią i źródłami :).

Cena za 1 szt kwarca o stabilności 5 ppm w zakresie temp. -20 +70 C wynosi 29, 30 zł netto (+VAT) i taki będziemy zamawiać ( a miało być demokratycznie ;) ). Wiem, że większość z Was chce podwyższonnej stabilności. Czas realizacji - 3 tygodnie, ale postaram się szybciej bo jest tam b. miła żeńska obsługa i może da się coś "wydusić".

Proszę więc o potwierdzenie ostateczne zamówienie na maila [email protected] . W mailu podajemy ilość szt. i swoje dane adres, nick, nazwisko. Po przesłaniu maili, podam konto na które będziecie wpłacać kasę i zamawiam kwarce. Prawdopodobnie nie będę czekać na wpływ gotówki, tak więc proszę o rzetelne podejście do sprawy. Na maile nie chciałbym dłużej czekać niż kilka dni - np. 2.

zapomniałem - do tego dojdzie około 7 zł na list polecony z kwarcami i opłatę przesyłki i pobrania z Omigu.

Mam już wymaganą liczbę osób i dzisiaj zamykam listę a jutro składam zamówienie. Proszę więc o zgłaszanie ewentualnego zapotrzebowania. Później podam, kto jest na liście.

Panowie ja zamawiam jedynie 11,2. W sprawie tego kwarca już dostatecznie długo rozmawiałem telefonicznie i zależy mi żeby ruszać do dzieła jak najszybciej. Poza tym tu szybciej wytarguję wcześniejszy termin wykonania. Jeszcze jedno - gdyby ktoś się nie zgadzał proszę o wypowiedź - kwarce będą przystosowane do pojemności obciążenia 15 pF (CL). Rozmawiałem (mailowałem) z Kwakiem i właśnie taki parametr jest odpowiedni do jego układu generatora. Myślę, że w innych to też nie jest krytyczne i zapewne nie obejdzie się bez trymera dla osób lubiących zachowywać dokładność w parametrach. Obecnie jest zapotrzebowanie na 15 szt.

jagusz -1 szt.

grip - 2 szt.

Amparo - 2 szt.

zorro - 2 szt.

domciu1- 2 szt.

Jawojt- 2 szt.

Wiki - 2 szt.

hicognomon - 2 szt.

Umawiamy się, że listę zamykam dzisiaj do 23.00.

>Rambo

>... Zainteresowanym mogę pomóc zbudować zegar Kwaka dając rysunek płytki (niestety dość brzydki bo odręczny, ale sprawdzony praktycznie ;) ). Posiadam schemat i rozrys płytki w wersji z zasilaniem pojedynczym i symetrycznym...

Czy mógłbym zapoznać się z Twoimi realizacjami zegara Kwaka. Która z nich będzie lepsza do Philipsa CD-582 /CDM4/19, TDA1541A, SAA7220/

Pozdrawiam Jawojt

jawojt - najlepsze parametry, według Kwaka, ma jego v.7 z napięciem symetrycznym. Kiedyś Kwak podawał stronę z pomiarami porównawczymi zegarów komercyjnych i jego, ale niestety nie mogę już jej namierzyć. Wyniki były bardzo ciekawe i dobrze świadczące o zegarze Kwaka. Andy (nick: ALW) skrytykował jednak i zmodyfikował układ zasilania zegara Kwaka na lt 431. Zrobił go po prostu na stabilizatorze LM 317AT. Pozytywnie natomiast ocenił efekt końcowy. Trudno mi maluczkiemu rozstrzygać pojedynek "mocarzy"- zbyt mała wiedza i wręcz żadne przyrządy pomiarowe do tego typu porównań, a słuch jest zawodny (robiłem zegary Kwaka na obydwu rodzajach stabilizatorów i wszystkie chodziły b. dobrze ;) ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.