Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wkładki Shure M44G na...?

Woe_J_Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Do tej pory grałem na zestawie: Reloop RP - 2000 MK3 + wkładka Shure M44G. Od razu zaznaczam, że nie jestem DJ, scratching mnie nie interesuje, zajmuje się jedynie odsłuchem. Zestaw służył mi do słuchania ciężkiej muzy (począwszy od rocka z 70 lat po surowy black metal z piekła rodem). Z racji potrzeby wymiany igły na nową, zderzyłem się ze ścianą, gdyż Shure oficjalnie zakończył produkcję wkładek i igieł do gramofonów. Igieł nie można już nigdzie dostać, a jeśli już to za mocno wygórowaną cenę, a kupowanie raz jeszcze tej samej wkładki mija się z celem. Uznałem, że jest to dobra okazja do wymiany wkładki na inną. Czego oczekuję?Jak już pisałem, słucham ciężkiego brzmienia, także szukam czegoś, co pozwoli uwypuklić właściwe muzyce metalowej aspekty, nadając im charakterek, pazur, a więc podkreślając: blasty perkusyjne, riffy gitarowe, bas, rzecz jasna wokal, a więc to wszystko, co tworzy dynamikę i żywiołowość metalu.

Po krótkim rekonesansie, mam ochotę na zakup wkładki Grado z serii Prestige Blue ver. 2. Obawiam się jednak, czy dźwięk nie okaże się nazbyt ciepły. Co o niej myślicie, czy się nada? Przyznam się, że firma Grado miło mnie zaskoczyła (posiadam słuchawki SR80e), nie wiem jednak jak sobie radzi z wkładkami gramofonowymi.

Czy macie jakieś swoje propozycje?

Co do ceny, wolałbym nie przekroczyć 500zł, chyba, że wartość wkładki odpłaci mi z nawiązką zaskakująco dobrą jakością odsłuchu.

Proszę o radę. Dzięki za poświęcony czas.

M.

https://www.audiostereo.pl/topic/143025-wymiana-wk%C5%82adki-shure-m44g-na/

Przeczytałem kilka sugestii na forach zagranicznych, które ostrzegają przed wkładkami Grado, mającymi na niektórych gramofonach tendencje do - tu cytuje - "hum on...", "nucenia", które dowolnie oddaję jako "piszczenie", ale kto wie, ile w tym prawdy.

Czy ktoś z Was posiadał tę wkładkę i wie jak brzmi?

Co do "piszczenia", być może ma to związek z napięciem wyjściowy. Porównując jednak tą wkładkę z model M44G od Shure nie widzę specjalnej różnicy. Może u mnie nie byłoby tego problemu?

Co moglibyście polecić (jeśli warto) od Goldringa?

Wkładki Grado 'burczą'/ brumią na  gramofonach które nie mają ekranowanego silnika oraz transformatora zasilającego. Np. na Polskim gs465. Niestety z Rp 2000 mk3 także brumi , dlatego odpuść sobie Grado.

Jak już pisałem, postaw na Nagaokę

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.