Skocz do zawartości
IGNORED

zamiana Rotel Ra-02 na RA-1520 lub Ra 06

K_69871

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do miłośnikók i znawców Rotela.

jestem posiadaczem zestawu Rotel Ra 02 + DAC Rotel RDD 1580 + chromecast audio i Tidal + głośniki Focal Chorus 706.

Ogólnie jestem zadowolony ale mam wrażenie że  wzmacniacz RA 02 nie wykorzystuje potencjału DACa i kolumn. Godzina 11-12 to kres przy którym dzwięk zaczyna sie zniekształcać "pierdziec"

Jak kupiłem kolumny to testowałem je na tanim mocniejszym Kinie Yamahy RX-V373 i mam wrazenie ze mogłem je rozkręcić o wiele mocniej.

No i wymyśliłem sobie zamiane wzmacniacza na RA 1520 lub Ra 06. Cala elektrownie mam w DACu wiec nie patrze na wyższe modele z daciem.
I pytanie czy to nadal nie za mała moc na Focale 706 (w specyfikacji mozna podlaczyc wzmaka do 120 w)?
Czy zabrzmi to z metalem i rockiem?....  oraz oczywiście piosenkami dla dzieci ;)

Dziękuje z góry za informację.

• Moderatorzy

Ra06 na pomiarach ma 2x 90kilka watów więc prądu  powinno wystarczyć.

Co do brzmienia to decyduj sam, natomiast cenowo  będzie to zestaw dobrze skonfigurowany.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzieki za info.
Miał ktoś z kolegów Rotel RA 1520 ? Pasuje mi jego dizajn, pasował by do mojego daca 1580... :)

Przegladalem serie 15 Rotela i nie moge nic znaleść mocniejszego od ra 1520 bez elektroniki (daców)

Fajny jest model Ra 1572 tylko zaladowany jest elektrownią którą już mam dacu.

Może ktoś coś poradzi?

• Moderatorzy

To policz budżet i spróbuj odsłuchać.Za Daca i wzmaka dostaniesz 2,5 -3 kpln.

Sprawdź jak gra ra1572 a najlepiej ra1592

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

aż tak z budzetem nie jest dobrze, czyli zastanowie sie nad RA 06 na razie, bo moc ma.  RA 02 mam caly zestaw z cd i tunerem ktorych nie uzywam az szkoda sprzedawac....

Moze kolega wie czy duza jest roznica w RA 06 vs Ra 06 SE ?

Mam 1520 i  mocy według mnie mu nie brakuje; raczej nie słucham powyżej 10 :) 

Gra z Usherami 601 no i tu niestety ciężka muzyka nie zawsze wypada dobrze. Nevermind Nirvany wypadło natarczywie, kompletnie bez kopa, wręcz drażniąco. Ale myślę, że to raczej wina Usherów, które chcę wymienić a Rotela zostawię :)

Wlasnie problem jest w tym ze ja na ra 02 tez nie gram zazwyczaj powyzej g 9... a godzina 11 to jest juz bardzo glośno, pokoj ok.15 m2. Zaczyna sie konczyc dobry dzwiek, nie ma kopa i mam wrazenie ze to brak mocy a nie jej nadmiar. do g. 9 jest ok.

Jak sluchalem Focali 706 na Yamaha o mocy 70W to potrafily naglosnic pomieszczenie 25 m o ile dobrze pamietam na godzinie 13-14 z b. mocnym "wykopem" co prawda to byl powoli kres, balem sie glosniej podkrecac ale dzwiek nie byl znieksztalcony.

Stad mój wniosek ze duza moc moze wyciagnac z kolumn jeszcze wiecej. W malych glosnosciach rozniez.... Oczywiscie nie slucham na codzien tak glosno. Ale czasem jest potrzeba przygrzmocic i wtedy ogranicza mnie ta godzina 11 ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.