Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo - TX-8250 czy TX-8220

KARASU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać :) Zalogowałem się na forum, w poszukiwaniu porady i wsparcia od bardziej doświadczonych (jak pewnie wielu z was). Od lat używam kiepskiego zestawu audio, tj. amplitunera Yamaha RX-V350 z kolumnami Pioneera (budżetowy model). Od dawna chodzi mi po głowie zmiana systemu na stereo. NA pierwszy rzut postanowiłem zakupić nowy amplituner. Kopiąc w internecie, na forach, w testach, wszędzie bardzo pochlebnie wypowiadano się nt. Onkyo TX-8150 oraz TX-8250. Zastanawiam się jednak nad potrzebą stosowania amplitunera sieciowego, stąd zwracam również uwagę na TX-8220. Posiada on bluetooth, dzięki któremu np. spotify można strumieniować z telefonu. Jako że posiadam TV-BOX z androidem i wyjściem cyfrowym to również pliki audio, czy to z usb czy z serwera dlna mógłbym odtwarzać za jego pomocą.

Dlatego mam pytanie dotyczące odsłuchu. Czy ktoś miał okazje wsłuchać się w TX-8220 oraz TX-8250? Czy ich brzmienie mocno się różni, czy jest na tym samym poziomie? Czy nie warto mi dołożyć tę parę stówek różnicy w cenie, w lepsze kolumny?

Pomieszczenie w jakim będzie to grać, to salon o powierzchni 35mkw, tak więc mocy powinno wystarczyć w jednym i drugim przypadku. Muzyka jakiej słucham, to rock, jazz. Nie słucham disco, techno itp. i nie jest dla mnie najważniejsze dużo basu. Wręcz przeciwnie zależy mi na czystym, zrównoważonym odbiorze. Tak więc jestem otwarty również  na inne sugestie amplitunera z bluetooth.

Z góry dziękuje za udział w dyskusji, i pozdrawiam,
Jarek

https://www.audiostereo.pl/topic/142667-zestaw-stereo-tx-8250-czy-tx-8220/

Witaj, 

Mam TX-8220 i kierowałem się tymi samymi co Ty kryteriami: po co mi funkcje sieciowe? Ponadto brak w nim tych wszystkich Chromecastów (z którymi są ustawiczne kłopoty - patrz odrębny, dedykowany wątek na Forum) i innych podobnych funkcjonalności również stanowi w moich oczach zaletę. 

Słuchałem również 8150 i 8250. Nie jestem "złotouchym audiofilem" (raczej wprost przeciwnie) wszystkie grają w bardzo podobny, zbliżony do siebie, miły dla ucha sposób. Może 8220 ma trochę więcej góry i bardziej przestrzennie rysuje scenę stereo z większą ilością powietrza. Oraz wydaje mi się że dźwięk jest bardziej analityczny, więcej jest szczegółów. 

Zwróć proszę uwagę na jeden, zazwyczaj pomijany, szczegół. 8250 na radio Internetowe ograniczone do gotowych serwisów: Spotify, TuneIn Radio, Deezer, Tidal (oraz nie wiadomo po co umieszczona w modelu europejskim, dostępna tylko w Ameryce Pandora). A tam jeśli chcesz mieć jakikolwiek większy wybór musisz wykupić płatny abonament Premium. Są w Internecie ciekawe, niszowe stacje nadawcze które umieszczają swój stream wyłącznie bezpośrednio w sieci, na liście wymienionych serwisów ich nie ma. Na 8150 można było ich słuchać poprzez ręczne wprowadzenie adresu Internetowego (można było zapisać w pamięci). Na 8250 takiej możliwości w ogóle nie ma, są tylko wspomniane serwisy. Zresztą każda stacja umieszczona w tychże serwisach nadaje również wprost, bezpośrednio do sieci. Są również bezpłatne serwisy, np. Radio FM czy Radio Box. Dlatego, mając to wszystko na uwadze, możliwość łapania stacji nadawczych na smartfon i przerzucania ich na amplituner przez Bluetooth jest w mojej ocenie rozwiązaniem optymalnym.

8220 ma radio FM i DAB+. 8250 jest wyposażony dodatkowo w AM czyli fale średnie. Potrzebujesz tego? Interesuje Cię ten zakres? Słuchasz coś tam? Ja do zabawy w słuchanie dalekich stacji od najdłuższych fal długich bez żadnych przerw po środku do najkrótszych UKF mam specjalny World Receiver Sony ICF-PRO70.

Głośniki bierz najlepsze jakie się zmieszczą w Twoim budżecie. Mój 8220 gra z Monitor Audio Bronze 2. Ponieważ lubię uzupełnić o najniższy bas - jest również subwoofer Monitor Audio MRW-10. Jest częsta opinia w sieci, wsparta również wynikami testów, że sprzęt Onkyo bardzo dobrze współpracuje z głośnikami Monitor Audio. 

8220 kosztuje 1300 zł, 8250 z tego co pamiętam 2400. Przedstawiłem argumenty moim zdaniem wskazujące na kupno 8220, nie ma sensu przepłacać za funkcje sieciowe o dyskusyjnej przydatności czy wątpliwe fajerwerki typu Chromecast. A zaoszczędzony budżet przeznacz na jak najlepsze głośniki. 8220 to wg mnie taki typowy "tradycyjny, dobry, poczciwy amplituner", no może wzbogacony o DAB+, Bluetooth i wejścia cyfrowe.

Jest tylko jedna sprawa. 8220 ma trochę mniejszą moc wyjściową. U mnie to gra w pokoju 17 m2 i bez problemu wystarcza. Czy wystarczy u Ciebie do obsłużenia dwa razy większej powierzchni? Choć prawdę mówiąc to te różnice mocy są wg danych producenta niewielkie.

Jeśli masz szczegółowe pytania - pisz na PRIV.

Pozdrawiam.

4 godziny temu, KARASU napisał:

Jako że posiadam TV-BOX z androidem i wyjściem cyfrowym to również pliki audio, czy to z usb czy z serwera dlna mógłbym odtwarzać za jego pomocą.

W takim wypadku zakup wzmacniacz z wbudowanym DAC - zyskasz w ten czas dużo na jakości. Metraż jest dosyć pamiętaj o dobraniu odpowiednich kolumn, coś co poradzi sobie z wypełnieniem pomieszczenia. 

W przypadku wzmacniacza spójrz na Marantz PM6006 lub Pioneer A-40AE. Oby dwa posiadają wbudowany DAC i zabrzmią o wile lepiej niż amplituner którego dźwięk jednak jest nie co płaski.

Pozdrawiam.

5 godzin temu, KARASU napisał:

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać :) Zalogowałem się na forum, w poszukiwaniu porady i wsparcia od bardziej doświadczonych (jak pewnie wielu z was). Od lat używam kiepskiego zestawu audio, tj. amplitunera Yamaha RX-V350 z kolumnami Pioneera (budżetowy model). Od dawna chodzi mi po głowie zmiana systemu na stereo. NA pierwszy rzut postanowiłem zakupić nowy amplituner. Kopiąc w internecie, na forach, w testach, wszędzie bardzo pochlebnie wypowiadano się nt. Onkyo TX-8150 oraz TX-8250. Zastanawiam się jednak nad potrzebą stosowania amplitunera sieciowego, stąd zwracam również uwagę na TX-8220. Posiada on bluetooth, dzięki któremu np. spotify można strumieniować z telefonu. Jako że posiadam TV-BOX z androidem i wyjściem cyfrowym to również pliki audio, czy to z usb czy z serwera dlna mógłbym odtwarzać za jego pomocą.

Dlatego mam pytanie dotyczące odsłuchu. Czy ktoś miał okazje wsłuchać się w TX-8220 oraz TX-8250? Czy ich brzmienie mocno się różni, czy jest na tym samym poziomie? Czy nie warto mi dołożyć tę parę stówek różnicy w cenie, w lepsze kolumny?

Pomieszczenie w jakim będzie to grać, to salon o powierzchni 35mkw, tak więc mocy powinno wystarczyć w jednym i drugim przypadku. Muzyka jakiej słucham, to rock, jazz. Nie słucham disco, techno itp. i nie jest dla mnie najważniejsze dużo basu. Wręcz przeciwnie zależy mi na czystym, zrównoważonym odbiorze. Tak więc jestem otwarty również  na inne sugestie amplitunera z bluetooth.

Z góry dziękuje za udział w dyskusji, i pozdrawiam,
Jarek

Teoretycznie urządzenia podobne, ale inne. W bezpośrednim porównaniu TX-8220 jest bardziej twardy, ostry, nie tak dokładny. 

Wspomniałeś o odtwarzaniu Spotify przez Bluetooth, to nie jest dobra opcja. Oczywiście jako okazjonalny odsłuch jest OK, ale na co dzień po pierwsze pewne kompromisy w jakości dźwięku, druga sprawa to blokowanie telefonu do odtwarzania muzyki, drenaż baterii w telefonie. Możesz natomiast wykorzystać telewizor jako źródło dźwięku, jeśli jest wyjście cyfrowe, to mamy problem rozwiązany. W takim razie może warto pomyśleć o klasycznym wzmacniaczu. W podobnych budżetach masz np. Marantz PM6006, Onkyo A-9150 czy Pioneer A-40AE. Każdy z nich zagra lepiej niż amplituner.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu oraz indywidualne oferty dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 minut temu, S4Home napisał:

Jaki amplituner posiadasz? I uzasadnij swoją wypowiedź.

Czy w ogóle czytasz tutaj innych? W moim wpisie (drugim w kolejności w tym wątku) napisałem co posiadam. Początek pieszego zdania wpisu. Tamże uzasadniłem dlatego taki wybór, a nie inny.

Lubię gdy ktoś udaje uczestnictwo w dyskusji, a zupełnie go nie interesuje i nie zwraca uwagi co inni mają w temacie do powiedzenia lub co już powiedzieli.

25 minut temu, Q21 napisał:

Wspomniałeś o odtwarzaniu Spotify przez Bluetooth, to nie jest dobra opcja. Oczywiście jako okazjonalny odsłuch jest OK, ale na co dzień po pierwsze pewne kompromisy w jakości dźwięku

Jakie kompromisy? Samo słuchanie muzyki z Internetu to już są kompromisy. Daleko idące. Wątpię czy słuchanie via smartfon i Bluetooth jest w stanie coś dodatkowo popsuć.

31 minut temu, Q21 napisał:

druga sprawa to blokowanie telefonu do odtwarzania muzyki

Dlaczego blokowanie? Gdy słucham w ten sposób a ktoś chce do mnie zadzwonić - to łączy się bez problemu, muzyka się przerywa. 

33 minuty temu, Q21 napisał:

drenaż baterii w telefonie

Należy słuchać muzyki z podłączoną ładowarką.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Czy w ogóle czytasz tutaj innych? W moim wpisie (drugim w kolejności w tym wątku) napisałem co posiadam. Początek pieszego zdania wpisu. Tamże uzasadniłem dlatego taki wybór, a nie inny.

Lubię gdy ktoś udaje uczestnictwo w dyskusji, a zupełnie go nie interesuje i nie zwraca uwagi co inni mają w temacie do powiedzenia lub co już powiedzieli.

Jakie kompromisy? Samo słuchanie muzyki z Internetu to już są kompromisy. Daleko idące. Wątpię czy słuchanie via smartfon i Bluetooth jest w stanie coś dodatkowo popsuć.

Dlaczego blokowanie? Gdy słucham w ten sposób a ktoś chce do mnie zadzwonić - to łączy się bez problemu, muzyka się przerywa. 

Oczywiście słuchanie muzyki poprzez internet jest kompromisem, ale w większości przypadków bluetooth jest kolejnym ograniczeniem jakości. Natomiast kwestia wykorzystania telefonu - oczywiście podczas kontaktu telefonicznego wyłącza się przekaz muzyki poprzez bluetooth, mnie osobiście denerwowałoby to, ale to kwestia gustu. Moim zdaniem jest to jednak pewna wada czy ograniczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za odpowiedzi. Niestety wciąż się zastanawiam co będzie lepszym rozwiązaniem.
Zacząłem się zastanawiać nad wzmacniaczem. Mam jednak co do tego dwie wątpliwości. Moc wzmacniaczy w tym przedziale cenowym jest mniejsza niż wspomnianych amplitunerów, a pomieszczenie bądź co bądź nie jest małe. Rezygnując z amplitunera, automatycznie muszę dokupić segment tunera aby móc się cieszyć radiem.

Poczytałem, poszperałem... I już wiem że moc mocy nie jest równa. Wiem też, że to co mi zapoda TVBOX po złączu cyfrowym, niekoniecznie musi być dobrej jakości. Dlatego jednak potrzebuje i odtwarzacza i wzmaka, oraz radia.

W podobnych pieniądzach mogę mieć:

Onkyo TX-8150

albo drożej o 200PLN

Onkyo A-9050 plus DAB+ z funkcją streamera audio marki HAMA (wiem że to budżetowe rozwiązanie).

Wszystkie opcje nowe (fabrycznie, wiem ze katalogowo są inne nowsze). TX-8150 ma teoretycznie lepszego DAC niż A-9050. Czyta też więcej formatów plików. Z kolei A-9050 ponoć gra o klase lepiej (ale grać będzie z gorszego źródła).

Jak to naprawdę jest z odsłuchem TX-8150 i A-9050? Konstrukcje mają podobną. Rzeczywista moc również. Na temat TX-8150 mnogość artykułów (zapewne sponsorowanych). Testów A-9050 mniej, i opinie różne (wiec pewnie bardziej rzetelne). Niestety nigdzie nie znalazłem testu, porównania obu tych urządzeń. Może ktoś obsłuchiwał. Stał przed podobnym wyborem?

Mogę też kupić Monitory Audio MR, czytałem pochlebne opinie o tych głośnikach.

Pioneer A-40AE ma (6 Ohm) moc 2 x 45 W. Onkyo TX-8220 ma w takich samych warunkach 2 x 85 W.

Amplitunerów nowych Onkyo TX-8150 z tego co wiem już w ofercie nie ma. Te które się jeszcze pojawiają to są zwroty reklamacyjne naprawione i ponownie skierowane do sprzedaży.

Jak wspomniałem głośniki Monitor Audio bardzo dobrze współpracują z elektroniką Onkyo.

Ten TX-8150 jest ponoć nowy, nic nie pisze o naprawach. Odnośnie mocy, TX-8150 i 8250 są to konstrukcje bliźniacze z Pioneerem. Znalazłem takowy test 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W pomiarach niestety ta moc wypada słabo :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.