Skocz do zawartości
IGNORED

dedykowany pokój kinowy na poddaszu

Morfi

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Morfi napisał:

Czy ktoś może mi podpowiedzieć odnośnie farby na ekran? Z kalkulatora na projectorcentral wynika, że dla 350X przy 100", rzut z odległości 3,5m wskazany jest ekran o gain 0,4. Nie kumam tego. Proj będzie pracował w trybie eco więc gain może być wyższy. 

Z tego co widzę, to jest bardzo jasny projektor, więc PC taki gain ci wyliczy. Przykładowo,  mi dla mojego Viviteka o katalogowej jasności 2000 lumenów sugerował 0.5 dla ciemnego pokoju. Ostatecznie pomalowałem ekran Tikurillą H499 i używam wyłącznie trybu eco z ustawieniami po kalibracji i  jest super. Zatem, jeśli będziesz miał ciemne poddasze, to może ciut ciemniejszy odcień J499 byłby lepszy. Jak coś to zamawiaj 2 puszki i testuj ?

• 1 miesiąc później...

Remont pokoju trwa. Kupiłem farbę J499 bo H499 "wyszła". Stoję przed dylematem: co na ściany i sufit. Myślałem żeby po prostu pomalować ciemną farbą matową - sufit granatowy, ściany brązowe. Gdzieś na forum wyczytałem jednak, że ktoś okleił ściany i sufit wykładziną dywanową. No i teraz jestem w rozterce... Może ktoś mi coś rozsądnego podpowie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pok1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli to ma dla Ciebie jakieś znaczenie na ten moment to proporcja Ci trochę siadła ?

powodzenia w projekcie czekamy na dalszą relację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co tam tyle drzwi bez drzwi ? Jak ty chcesz tam wytworzyć jakieś ciśnienie akustyczne ? To samo jak byś chciał zrobić kinowy pokój w ogrodzie ( na świeżym powietrzu bez ścian) . To bardziej jak korytarz wygląda niż pokój. 

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

PawelMitsu: Tę ramkę to dorysowałem na zdjęciu żeby pokazać gdzie będzie ekran. Po pomalowaniu ściany i zawieszeniu projektora, wykleję ramkę czarną tapetą welurową.

Xpedite999: w tych otworach będą zamontowane drzwi. Prawdopodobnie będą to drzwi licujące się ze ścianą. Zostaną pomalowane na kolor ścian.

Co myślicie o tym pomyśle z wykładziną dywanową na ścianach/suficie?

Wykladzina co prawda zlikwiduje poglos- ale wytłumi wysokie częstotliwości a zostawi resztę psując równowagę tonalną, to chyba się nazywa przetlumienie, poza tym kurzy się, ja bym nie dawał.  Lepiej zastosować estetyczne panele rozpraszajace a w narożnikach absorbery basowe.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Panele szeroko pasmowe na bazie wełny mineralnej nawet 7cm rockwoola daj 2 czy 3 sztuki na każdy bok , wykładzinę fajną na podłogę z pianomatem pod spodem 0,5cm i będzie git . Absorbery basowe czyli pułapki basowe w rogach stosuje się raczej w ciężkich przypadkach w kinie ( raczej w stereo gdzie nie możesz liczyć na kalibracje ) . Jakich wymiarów w ogóle te pomieszczenie?

Wymiary: 5,9x2,9x2,5m (DxSxW)

Co to ten pianomat? Mam ogrzewanie podłogowe. Będzie wykładzina Shaggy grafitowa. Jutro malowanie ścian i sufitu.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Ok jak shaggy to powinno być miękko.  Panele możesz sam zrobić,  zamówić płytę wiórową w Obi na wymiar i paczkę wełny kupić i masz panele ( pierw agrowłuknią owijasz i dajesz w rame a potem obijasz np jakimś kolorowym materiałem obiciowym)

Myślałem żeby kupić PT80 ale to trudno dostępne. No i wełnę to zdałoby się jakąś folią owinąć i potem w ramkę.
Nie wiem czy nie dać ekranu na cala szerokość pokoju. Wyszłoby jakieś 115" no ale nie zmieści się wówczas czarny pas po lewej i prawej stronie.
Projektor - będzie w odległości 3,2m pod ekranu. Uchwyt wychodzi mi że powinien mieć ok 40cm długości żeby ekran zaczynał się ok 50-60cm nad podłogą.

17 godzin temu, Xpedite999 napisał:

pierw agrowłuknią owijasz i dajesz w rame a potem obijasz np jakimś kolorowym materiałem obiciowym

7 godzin temu, Morfi napisał:

Nie wiem czy nie dać ekranu na cala szerokość pokoju. Wyszłoby jakieś 115" no ale nie zmieści się wówczas czarny pas po lewej i prawej stronie.

to kup MS, mają cieniutką ramkę.

7 godzin temu, Morfi napisał:

Myślałem żeby kupić PT80 ale to trudno dostępne.

pt80 jest przereklamowana i za droga

4 godziny temu, max720 napisał:

Co mógłbym poradzić ,to szukaj tych dywanów   z naturalnych surowców .

Wszystkie Shaggy itp , to plastik .  

Dobrze się kolega czuje czy już za późno? Jaki dywan masz z naturalnych surowców? Może ze swetrów welnianych ??

5 godzin temu, Morfi napisał:

Koledzy, widzę, że Shaggy nie ma koloru granatowego a taki określiła żona. W związku z tym czy wykładzina Dynasty też spełni swoje akustyczne zadanie?

Tu nie o to chodzi że shaggy ma jakieś właściwości,  po prostu kup grubą i miękką wykładzinę żeby była wygoda a pod spód dać możesz 0,5 cm pianomatu i będzie jeszcze lepszy efekt . Nie pytaj co to jest tylko sobie wygooglaj

Pokoje pomalowane. Sufit - granatowy, ściany - fiolet, ekran - Tikurilla Interior Feelings J499. Można montować projektor (3,2m od ekranu) i surroundy.

Ukryta Zawartość

pok2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze jest,  aby autora nie mdliło to będzie ok a fiolecik całkiem fajny ..  Jak chcesz zamontować LCR jak na całej ścianie masz ekran ? 

Wszystko jest ok, bo to rzecz gustu. Ale przy dobrym ciśnieniu subwoofera myślę, że może być słychać te wszystkie drzwi. Albo nawet klamki w drzwiach mogą drżeć. No ale to wyjdzie w praniu.

Przykro mi ale tytuł tematu wprowadza w błąd. To nie jest dedykowany pokój kinowy. To jest melina Barbie i Kena.
Widzę, że kolega dobrze zna się na melinach. Post to chyba w celu nabicia sobie statystyk.

Dobrze jest,  aby autora nie mdliło to będzie ok a fiolecik całkiem fajny ..  Jak chcesz zamontować LCR jak na całej ścianie masz ekran ? 
Po ustawieniu proja zrobię czarne pasy z welurowej tapety.

5 minut temu, Morfi napisał:

Post to chyba w celu nabicia sobie statystyk.

Nie ma co trolować a się nawinąłeś. Do tego koloru to głośniki Melodika polecam. Pomimo krytki podlizujących się Tobie kolegów podtrzymuję, że nazwanie tak wymalowanego pokoju dedykowanym oraz kinowym to komedia.

6 minut temu, WARMSTONE napisał:

nazwanie tak wymalowanego pokoju dedykowanym oraz kinowym to komedia.

Stelvia za to dedykowany? ?

Masz rację Stelvio,  nie ma co kopać leżącego więc pomóżmy autorowi aby nie popełnił twoich błędów.  W końcu na tym polega nauka płynąca z for czyli uczyć się na błędach innych .

35 minut temu, Xpedite999 napisał:

Stelvia za to dedykowany?

Jeżeli o kolor chodzi to wydawał mi się za jasny ale to chyba fotozmyłka. Ogólnie to chyba możemy pożartować ? Ja w tym niepewnym czasie nikomu nie chcę sprawić przykrości, tylko jaja sobie robię.

Do cholery jasnej!! Czy jakiś moderator mógłby wy***rdolić w kosmos niektóre posty i ich autorów? Jaki wątek się nie pojawi to się tu wpierdalacie i swoje mądrości wypisujecie, lżąc z forumowiczów albo opluwając się wzajemnie. Znawcy qrwa od siedmiu boleści!

Witam Forumowiczów,

Pozwoliłem sobie podpiąć się pod posta gdyż tylko tu znalazłem temat kolorów a akurat tego potrzebuje.

Na fotkach aktualny etap wykonania kina w piwnicy, pomieszczenie bedzie zawierało kino i stół bilardowy obok. Zdjecia dotyczą części kinowej. Nie jestem pewien jakiej farby uzyc do pomalowania sufitu i sciany ekranowej. Ekran bedzie ukryty wysuwany KAUBER in celling BT 265x163. Pierwotnie chciałem położyć czarną farbę głęboko matową na obie powierzchnie ale spotkałem się z opinia ze na czarnym macie bedzie osiadało mnostwo kurzu i wszystkie możliwe paprochy... i teraz zagwozdka czy mogę zastąpic ten kolor jakąś ciemną szarością czy grafitem i uzyskam wtedy podobny efekt co w przypadku czarnego matu? Sciany zostają w surowym betonie, na podłodze będzie wykładzina (kolor wstępnie jasny-ale tu nie podjąłem jeszcze decyzji). bede wdzięczny za poradę.

Ukryta Zawartość

IMG_6131.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.