Skocz do zawartości
IGNORED

Grzenio, AndrzejJ i inni - Marantz

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się szczególnie do Grzenio i AndrzejJ, bo wiem, że wypowiadali się na temat amplitunerów Marantza, ale także do innych właścicieli i słuchaczy tych klocków. Chchciałbym poznać wasze opinie na temat modeli SR 5400 i SR 7400. Interesuje mnie szczególnie brzmienie w stereo. Mam możliwość kupna tych ampli po okazyjnej cenie, ale nie mam gdzie posłuchać. Słuchałem tylko nowszej wersji SR 5500 z Bowersami 603. Było ok, ale odrobinę za ostro, troszeczkę za mało ciała i mięska. Podobno 7500 ma tego więcej. A jak te nowe klocki mają si$ę do 5400 i 7400? Jak grają?

Dzięki za opinię

Pozdrawiam Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/14242-grzenio-andrzejj-i-inni-marantz/

pawelo

Dzięki za odzew. A coś bliższego mógłbyś mi powiedzieć o tym amplitunerze? Słuchałeś, jak brzmi? Ma u mnie grać również jako wzmak stereo, bo z różnych powodów nie mogę mieć osobnych wzmaków do dwócj kanałów i AV. A jakoś mało łudzi ma AV Marantza i trudno o opinie. A ja słuchałem tylko SR 5500. Jaśli nie chcesz gadać na forum, to może mail?

Pozdrowienia, Stempur

7500, z tego co piszą inni różni się od 7400 frontem obudowy i certyfikatem THX. 7400 sprzętowo jest również bardzo podobny do 5400. Jeśli spojrzysz na link zamieszczony przez americano:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to 5400 jest jednym z lepiej wypadających w niezależnym teście receiverem. Zakłożyłem więc, że z 7400 nie może być gorzej.

Przed podjęciem decyzji dotyczącej zakupu odsłuchałem jedynie 7400 i HK430. Podobnie jak Ty na kolumnach BW. 7400 zagrał wtedy dla mnie lepiej. SR7400 kupiłem między świętami. Ostatecznego wyboru kolumn jeszcze nie dokonałem. W BW właśnie trochę denerwuje mnie ta ostrość. Dopiero zamierzam wybrać się na jakieś porównanie kolumn. Myślałem o bardziej miękkim brzmieniu (m.in. ze względu na pomieszczenie w którym będzie sprzęt) - wstępnie do odsłuchu wyselekcjonowałem jeszcze raz BW 60x, Tannoy Sensys DC2, Infinity Beta, Dali Blue i może jak znajdę Mordaunt Short gdyż one są polecane do Marantza.

Jak jesteś z Wrocławia/ Opola/Dolnego śląska i masz możliwość odsłuchu kolumn to możemy się jakoś umówić.

Ukryta Zawartość

Witaj Grzenio

Dziękuję bardzo za informacje. Mam jeszcze pytanie, jeśli pozwolisz.

1. Czy używsz do muzyki osobnego CD czy wszystko z DVD. Jeśli masz dwa źródła. to czy jest różnica?

2. Czy próbowałeś łączyć te same źródła za pomocą kabli analogowych i później cyfrowych? Czy była różnica i jak wielka

3. Czy ten model ma pure direct, pure stereo czy jak zwał te inne ustrojstwa odłączające w odłuchu dwukanałowym zbędne procesory i układyZa ewentualne uwagi z góry dziękuję

Pozdro Stempur

1. Tak do płyt CD stary 13letni Technics SL-PS700 (MASH i class AA - mam zamiar poddać go przeróbce) i DVD osobne.

2. Jeszcze nie - dopiero po zakupie kolumn.

3. Tak jest tryb Direct. Dla mnie muzyka stereo najlpiej brzmi właśnie w tym trybie.

Grzenio

Jestem kompletnym antytalentem językowym. Mój angielski jest na poziomie nieco wyższym niż siedzący kot. Na wakacjach się dogaduje, prostą informację przekażę i zrozumiem. Nigdy w życiu nie próbowałem czytać instrukcji w języku Szekspira. Powiedz mi, ale tak szczerze, trudna ta konfiguracja tego Marantza jest, czy nie? Dla ułatwienia odpowiedzi dodam, że z zawodu jestem tak zwanym humanistą i nie zawsze, nawet po polsku, rozumiem techniczne zawiłości. A jakoś cholera nikt tej instrukcji po polsku nie ma. I czy jak ewentualnie kupią już tego Marantza, to czy jakimś meilem jednym lub drugim będę cię mógł pomęczyć z pytaniami o pomoc?

Pozdrawiam, Stempur

Nie ma problemu. Służę pomocą. Marantza konfiguruje się w miarę prosto. Konfigurację wzmacniacza kina domowego robiłem pierwszy raz i nie było większych problemów - kilka razy metoda prób i błędów i gra. A język to w tym przypadku sprawa drugorzędna.

• 3 miesiące później...

Coś takiego jak tutaj:

Ukryta Zawartość

trzeba się tylko zorientować czy PS700 ma możliwość przerobienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /ksiazka_gosci.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.