Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H90 czy Atoll in 100

pgpila79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

W ostatnim czasie zdecydowałem się na polepszenie systemu i stoję przed dużym dylematem. Co do kolumn to nie mam wątpliwości - Audio Physic Classi 8. Waham się natomiast pomiędzy Hegel H90 a Atoll in 100. 

Jak dla mnie Hegel gra czysto szczególnie w górnych partiach, Atoll natomiast jakby lepiej sprawował się w dolnych partiach. Na razie skłaniam się do Norwega ponieważ mam w domy suba Rel T5i co może podciągnąć bas.

Byłbym wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/142386-hegel-h90-czy-atoll-in-100/

Sam musisz wybrać co lepiej Ci podchodzi. Precyzja jest  zdecydowanie  po stronie H90, Atoll 100 muzykalniejszy. Wybierz ten z którym Twoja muzyka bardziej  angażuje.

-Salva Mea-

Wybór między ślepym a kulawym. Patrząc na ceny nowego Hegla, kupisz i Roksan K3 i Yamahę 1100 i sporo zostanie w kieszeni. Dla mnie oba pod każdym względem lepsze od Hegla i Atolla. Jeśli koniecznie Atoll to model 200. Pojawia się na rynku wtórnym w bardzo przyzwoitych cenach.

Trochę drożej od H90 masz np. Musical Fidelity M5si jeden z lepszych chyba wzmacniaczy. Może być trochę przerost formy nad treścią jeżeli chodzi o moc do tych kolumn ale może warto posłuchać. Pod względem wydajności prądowej na pewno lepszy od tego co wymieniasz, konstrukcja dual mono. Nie wiem też jak się zgrywa z tymi kolumnami. DAC wewnętrzny to raczej taki dodatek który i tak trzeba zastąpić porządnym źródłem. O ile dobrze pamiętam przeciętny pilot.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Pojawia się na rynku wtórnym w bardzo przyzwoitych cenach.

Ciekawe dlaczego? 

:)))

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Sam musisz wybrać co lepiej Ci podchodzi. Precyzja jest  zdecydowanie  po stronie H90, Atoll 100 muzykalniejszy. Wybierz ten z którym Twoja muzyka bardziej  angażuje.

Tak jak mówi Adam z tym, że w zaadoptowanym akustycznie środowisku H90 gra równie muzykalnie, tylko trochę inaczej do tego przestrzeń na lewo i prawo plus w głąb. Mówię to ja, ten który gra na AM100 i miał okazję słuchać H90 na srebrnych kablach Albedo ;))))

Mnie np. bardziej angażowała muzyka z Hegla, potrafi wyciągnąć więcej informacji z muzyki.

Ale każdy ma inne odczucia i inne środowisko akustyczne.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Cześć,

jeśli jesteś zdecydowany na kolumny, to proponuję odsłuch w Twoim domu, wypożyczenie. Zabierz kolumny do domu i dwa wzmacniacze - Hegel H90 oraz Atoll IN100SE i sam sprawdź, który bardziej będzie Ci odpowiadał. Posłuchaj obydwie konfiguracje przez kilka dni na spokojnie. 

Zapraszam do wypożyczenia oraz indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.