Skocz do zawartości
IGNORED

Dedicated listening room

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktos moze jakies strony o projektowaniu pomieszczen odsluchowych ? Chodzi mi o proporcje scian, jak prawidlowo montowac ustroje wygluszajace i rozpraszajace itp.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/14225-dedicated-listening-room/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdź jeszcze Elb stronę xejasa, AFAIR były tam info o budowie pułapek basowych itp.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W dziale linków na forum masz prawdziwą kopalnię

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo mozna popatrzec na metode Cardasa:

Ukryta Zawartość

tam znajdziesz "wlasciwe" proporcje dlugosci scian.

Ustroje akustyczne sa zamontowane prawidlowo, jesli mocno sie trzymaja i nie strasza odpadnieciem ;).

A powazniej, gdzie je zamontowac, oczywiscie zalezy i moga byc odstepstwa od regul.

Najczesciej rozpraszacze wchodza w miejsca gdzie jest zwiekszone cisnienie akustyczne, rezonans, ...

Ewentualnie daje sie je "wszedzie", zeby uzyskac taka aure akustyczna w pomieszczeniu;).

Co warto miec na uwadze, udzial w akustyce pomieszczenia ustrojow rozpraszajacych i tlumiacych, powinien zapewnic odpowiedni czas poglosu (mierzony np. parametrem RT60), czyli np. dajac duzo wytlumiaczy, likwidujemy mocno poglos... Wazny jest stosunek dzwieku rozproszonego do tlumionego. Do roznego sluchania, roznej muzyki rozne wartosci RT60 sa "bardziej" przydatne, oczywiscie w warunkach domowych, studii nagraniowych nie roznia sie od siebie zbyt duzo.

Napisz dokladniej o co chodzi a postaram sie odpowiedziec jesli oczywiscie bede wiedzial ;).

Ukryta Zawartość

W duzym skrucie chodzi o to, ze mozliwe ze bede mogl wygospodarowac pokoj o powierzchni 22m kw na cele dedykowanego pokoju do sluchania muzyki. Takie male studio w domu. Zadnych szaf, stolow, krzesel - nic. Tylko ja, fotel i srzet.

Zalezy mi na tym, aby go odpowiednio przygotowac akustycznie i znalazlem nawet czleka z Lodzi ktory sie tym trudni (firma Audile), ale zanim wydam jakiekolwiek pieniadze chcialbym temat sam troche zglebic aby nie dac sobie wcisnac kitu !

Aktualnie wertuje strone firmy RPG, ale na obecnym etapie nie mam jeszcze bladego pojecia jak sie ich produktow uzywa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth-

Tylko w skrocie;

www.tubetrap.com

www.echobusters.com

www.eighthnerve.com

Pozdr.

RPG produkty sa uzywane przez wiele znanych firm Amerykanskich.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Jak zaadoptowac pomieszczenie to temat oczywiscie bardoz indywidualny.

Znana polska firma(firmy) zajmujaca sie tym, uzywa programow komputerowych, ktore po wrzuceniu danych pomieszczenia same proponuja rozmieszczenie ustroi, jak rowniez rysuja odpowiednie charakterystyki, pozwalajace myslacemu czlowiekowi samemu cos zaproponowac.

A bez zaglebiania sie w techniki symulacyjne, to standardami sa np.:

wybor ogolnej koncepcji rozmieszczenia ustroii

- Live front, dead end - czyli glowna sila wytlumiaczy, ..., na scianie tylnej, przednia wzglednie pusta,

- Dead front, live end - analogicznie...

- mieszana ;) - wiekszosc tlumienia na przedniej scianie, wiekszosc rozpraszania na tylnej.

gdzie dac dyzuzory, najpierw w miejscach pierwszych odbic, czyli sciany boczne, oraz sufit, dobrze sie sprawdzaja na scianie przedniej, lub tylnej w osi pomieszczenia (osi glowy ;) ).

Od siebie dodam, ze sufit jest swietnym miejscem do adaptacji, bardzo duzo mozna osiagnac na nim wlasnie "mieszajac". Moja sugestia tez, wynikajaca z przeprowadzanych eksperymentow, rozpraszanie daje duzo lepsze efekty niz tlumienie, wiec najpierw rozpraszac, potem w miare potrzeby tlumic (oczywiscie w ramach rozsadnego stosunku rozpr. do tlumienia).

Jak stosowac prod. RPG.

Tez bez zaglebiania sie taki standardowy przyklad.

na scianach dajesz dyfuzory dzialajacej w jednej plaszczyznie (1D), wiesza sie rownolegle do sciany.

Np. te:

Ukryta Zawartość

Jesli powiesisz go tak jak jest na zdjeciu ("studnie" pionowo), to "rozrzucac" bedzie on na boki, ale nie w gore/w dol, jelsi przekrecisz, go tak, ze "studnie" beda poziomo, to rozrzucac padajacy na niego dzwiek bedzie w gore i w dol, nie na boki ;). Czyli dziala w jednej plaszczyznie. Na scianach najczesciej "studniami" w pionie, chociaz spotyka sie tez mieszane uklady.

cdn....

Ukryta Zawartość

Takie dyfuzory jak ten qrd734 z RPG wykonalem sam (z posrednictwem stolarza ;) ) , za duzo nizsza cene i generalnie dzialaja, odpowiednio dobierajac wymiary elementow dyfuzora, mozesz dopasowac sobie jego pasmo "dzialania" dokonkretych wymagan.

Na sufit najlepiej dac cos co dziala w dwoch plaszczyznach (2D). Czyli dzwiek padajacy, zostanie "rozrzucony" i na cztery strony. Mozna to osiagnac dajac mozaike dyzuzorow 1D np tak(drugie zdjecie):

Ukryta Zawartość

Albo zastosowac skuteczniejsze dyzuzory 2D np. takie jak "klasyczny":

Ukryta Zawartość

Cos podobnego, ale opartego o duzo prostszy wzor tez wykonalem (za "smiesznie niska cene"), tez dziala ;).

To tak w skrocie ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dosyc ciekawa strona

Ukryta Zawartość

A i jeszcze jedna wazna sprawa, dyfuzorkow takich jak np. qrd743 nie powinno sie stosowac w wiekszej liczbie obok siebie, powiedzmy, ze nie wiecej niz 5-6 takich samych modulow wiszacych jeden obok drugiego, jest z tego wyjscie, ale to chyba malo wazne teraz, jak sobie z tym poradzic ;).

Nijaki: z tym stolarzem to nie jest taki do konca glupi pomysl - szczegolnie zwazywszy na ceny produktow RPG. Takie ustroje jak te na sufit nie sa chyba szczegolna filozofia ... najgorzej z pierwszym, a potem jakos juz idzie. Zakladajac ze mam 22m kw sufitu, potrzebne bedzie 88szt paneli 50cm x 50 cm albo 22 1m x 1m ... tylko czy warto zasypac tym caly sufit ... ?

no i jest jeszcze nasza firma ABC SoundLab

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przydatne obrazki

[obrazekLUKASZ-235487_1.jpg] [obrazekLUKASZ-235487_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-165-100000763 1170262952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najważniejszy jest chyba wybór pomieszczenia o najwłaściwszych proporcjach / kształcie. Jak czas i kasa pozwolą, to mam w planach adaptację strychu pod czterospadowym dachem - nie będzie nawet jednej pary równoległych ścian, a powierzchnia podłogi będzie rzędu 160m2. Podłoga i ściany dobrze tłumiące / przepuszczające dźwięk - może być dobrze pod warunkiem użycia kolumn o mocy rzędu 10W (akustycznie!!!), sięgających nisko.

No właśnie, padła tu kwestia nierównoległych ścian ... czy to pomaga czy pogarsza sprawę ? Słyszałem kiedyś że znacznie łatwiej pracuje się na zwykłym równoległoboku, wszystkie wzory/teorie/programy oparte są tez na tym założeniu.

Ciekawi mnie to o tyle, że pomieszczenie ktore mi chodzi po głowie ma ściany z karton gipsu, które i tak będę chciał zastąpić ceglanymi - mogę więc sobie zrobić małe skosy ... o ile oczywiście warto.

Nierównoległe ściany mogą IMHO tylko pomóc, eliminując fale stojące powstające w wyniku wielokrotnych odbić dźwięku od ścian, co skutkuje dużymi i wąskopasmowymi nierównomiernościami charakterystyki SPL układu głośniki + pomieszczenie głównie w zakresie basu. Dochodzi wtedy do sytuacji w której np. niektóre tony gitary basowej słychać znacznie głośniej i z dłuższym pogłosem niż inne. Oczywiście im bardziej nierównoległe ścianki, tym lepiej z punktu widzenia w.w. zjawisk. Inną metodą walki z falami stojącymi w zakresie basu może być zastosowanie głośników typu dipol basowy, ale takie coś z dwoma wooferami 38cm da tyle basu co jeden midwoofer 18cm w bassreflexie, a więc dla mnie odpada.

Elberoth

Wedlug mnie nierownolegle boczne sciany to jest zly pomysl, blisk stad do zaburzenia rownowagi pomiedzy dzwiekiem z obydwu glosnikow stereo, a co za tym idzie rozwalenia stereo. Nierownolegly sufit moze byc ok.

Chociaz jak sie dobrze zaadoptuje to nie trzeba z nierownoleglosciami wiele kombinowac.

Sciany z kartongipsu koniecznie zastap czyms innym, to dziadostwo jest miekkie, lekkie, rezonuje, ... Duzo twardsze sciany zrob.

Stolarz to jest dobry pomysl, ja swojemu dalem rysunki, sam "wzor" dyfuzora sobie wyliczylem, czyli glebokosci "studni", sekwencja glebokosci "studni", ich szerokosci, ... I to rzeczywiscie dziala, chociaz niewiele mam tych dyfuzorow w swojej klitce, za to w dobrym miejscu ;). Najwiekszy problemem okazalo sie znalezc stolarza, ktory za niewielkie pieniadze bedzie chcial sie tym zajac, bo to ogolnie duzo zabawy w modelarza ;). Natomiast dowiedzialem sie od niego, ze chetny jest do wspolpracy, tyle, ze wiecej modulow na raz trzeba miec do zrobienia, wtedy w prase wszystko bedzie mogl wlozyc i koszty znow maleja.

Z tymi na sufit to jest gorsza sprawa, bo uklad tych slupkow to nie jest cos losowego, to jest scisle wyliczony wzor.

Jak wspominalem ja zrobilem sobie testowo cztery panele, po ok 50x50cm ze styropianu, koszt bardzo niski jak na standardy audiofilskie ;), oczywiscie ulozone wedlug innych wzorow niz RPG, oni maja dosyc zaawansowane, dzieki pracy wspolpracujacych czolowych naukowcow w tej dziedzinie, ja mam duzo prostszy, ale takze dzialajacy.

Tak, jesli zachowa sie symetycznosc, nie powinno byc zle.

Troche w przod wybieglem myslowo, chodzil mi raczej o to, ze gdyby majstrowac przy scianach bocznych, to zapewne odbilo by sie to zmniejszeniem objetosci pomieszczenia. A czy jest sens to robic, skoro w takim miejscu mozna dac ustroj i miec z glowy problem?...

do takiego "dedicated listening room" polecam taki oto skromny zestawik: :)

Ukryta Zawartość

oczywiscie musialo by to byc nieco wieksze pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

Do Nijaki:

Żaden ustrój o różnicy między wysokością słupków rzędu 10cm nic nie zdziała przy fali 80Hz o długości 4.3m. Może oczywiście pomóc przy odbiciach fal wyższych częstotliwości.

Do pitdog:

Ja do swojego przyszłego odsłuchowiska (i przechowalni kolczugi, hełmów, mieczy i innego wczesnośredniowiecznego szpeju) na strychu przewiduję konstrukcję 4.5-drożną, d'Appolito na Visatonie MHT12 + 2*Morel MDM55 + 4* Aurum Cantus AC-180F1S (tutaj te .5 drogi) i w basy poniżej 90Hz chyba Monacor SPH-450 z dwoma 18" membranami biernymi. Takie coś powinno spokojnie oddać 6W (jedna kolumna, moc porównywalna z max. mocą generowaną przez puzon), pełna wytrzymałść mocowa aż do 20Hz, a dwie grające razem powinny mieć moc akustyczną większą niż duże kościelne organy. Pytanie kiedy uda mi się to zrobić, pewnie niestety nieprędko.

Po pierwsze, to żeby jakiś efekt był, to cała ściana musiałaby być równo zawalona ustrojami. Po drugie, to dla wymiaru pomieszczenia rzędu 4m i fali o takiej długości (fala stojąca z dwoma półokresami) 20cm to tylko 5% całego wymiaru, więc wpływ ustroju będzie raczej niewielki.

Do Nijaki:

Chodziło mi o efekty dla niskich f. Nie mam nic przeciwko twierdzeniom o dobroczynnym wpływie ustrojów na bezpośrednie odbicia dla wyższych częstotliwości, nawet jak nie zajmują całej ściany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.