Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do trudnego salonu

pepe86

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum, chociaż przeczytałem już od deski do deski niejeden wątek dotyczący kompletowania zestawów stereo.

Bardzo proszę o pomoc w złożeniu od zera zestawu do salonu 24mkw (połączonego z jadalnią i kuchnią - w sumie 35mkw). Załączam poglądowy rzut pomieszczenia (mieszkam w Szczecinie), opis: prawy górny róg to narożny kominek (zabudowa do sufitu), niżej niska komoda z tv i miejscem na monitory, jeszcze niżej wysoka komoda. Na środku narożnik. Na ścianie przy narożniku 3 okna. Lewa str. to meble kuchenne (jest tam tez stół z krzesłami). Górna ściana to otwór drzwiowy 160cm i średnio-niska komoda. Ze względu na kominek nie da się symetrycznie z dobrym rozstawem ustawić kolumn/monitorów...

Ogólne założenia do interesującego mnie zestawu:

- budżet 2500-3000zł,

- rodzaj muzyki to szerokie spektrum, od rocka i metalu, przez pop i muzykę elektroniczną, niekiedy muzyka klasyczna/instrumentalna,

- słuchamy w 50% spotify, 30% radia, 20% płyt cd i te źródła dźwięku chciałbym docelowo mieć (Nie potrzebuję funkcji sieciowych od samego początku, mogę podłączyć tv poprzez kabel optyczny; bez CD na początku też jakoś bym się obszedł), ps4 nie planuję podłączać,

- głośność i brzmienie: muzyka będzie słuchana cicho i średnio-głośno, bardzo rzadko głośno, stąd potrzebuję precyzji i pięknego dźwięku od najcichszych ustawień :), co do brzmienia lubię precyzyjne granie z wyraźnym i kompletnym basem (ale nie górującym nad resztą skali) i wyraźne acz niemetaliczne soprany,

dopuszczam sprzęt z 2 ręki (poza CD).

Na ten moment skłaniam się ku monitorom podstawkowym (wyjście bass-reflex z przodu) aniżeli kolumnom; jeżeli chodzi o elektronikę to raczej nie chciałbym zestawu all-in-one, bardziej myślałem o lepszym amplitunerze + słabsze CD z funkcjami sieciowymi do dokupienia, ale tu czekam na wsparcie.

Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/142185-zestaw-stereo-do-trudnego-salonu/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zaproponowałbym Ci zestaw zbudowany na bazie wzmacniacza NAD C326 BEE oraz zestawie kolumn podstawkowych Focal Chorus 706. Nawet z upustem forumowym troszeczkę przekroczymy budżet, ale jestem pewny, że brzmieniowo zestaw ten usatysfakcjonuje Cie. 

Ewentualnie jako alternatywa spójrz proszę na kolumny Polk Audio Siganture S30E, to także ciekawa opcja.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny podstawkowe zdecydowanie bym sobie odpuścił (35 m2). W związku z tym, iż nie będziesz głośno słuchał muzyki, potrzebujesz czegoś co ma dużą dynamikę (w skali mikro). Kompletując sprzęt używany, mogę Ci zaproponować kolumny Klipsch RF-52/62 mk1 lub mk2 (ok. 1600 zł - para) plus np. Yamaha RX-V1900 (tu cytat: "myślałem o lepszym amplitunerze"). Swego czasu taki zestaw miałem i współgrał ze sobą bardzo dobrze (miło go wspominam). Obecnie można znaleźć do ok 1600 zł jeszcze wyższe modele jak: RX-V3900, DSP-A1, czy coś nowszego jak RX-A2010.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, dała mi sporo do myślenia. Zestaw oparty na wzmacniaczu zamiast amplitunerze przemawia do mnie. O ile jednak z CD/siecią mogę poczekać, to tuner potrzebowałbym w miarę szybko. W którymś z wątków w przypadku ograniczonych funduszy polecany był tuner z funkcjami sieciowymi Hama DIT2010, czy ma on sens i czy da radę podłączyć go do NAD-a?

Odnośnie monitorów podoba mi się opcja Focal Chorus 706. Brałem je pd uwagę, myślałem również o Indiana Line Tesi 261/262 (trochę tańsze), czy Focal'e wypadają tu zdecydowanie lepiej (dla mojej konfiguracji pokoju)? Z zestawów z otworami BR z tyłu myślałem również o Dali Zensor 3 i Pylon Audio Pearl, czy warto w moim przypadku brać je pod uwagę? Na pewno chciałbym odsłuchać kilka modeli.

Odnośnie wzmaka NAD ma szokujący, ale jak najbardziej akceptowalny design:). Pytanie czy warto "trochę" dopłacić do modelu 356 lub do CA 640? Te modele również chciałbym przesłuchać, chyba że odradzacie?

46 minut temu, Maraudio napisał:

Kolumny podstawkowe zdecydowanie bym sobie odpuścił (35 m2). W związku z tym, iż nie będziesz głośno słuchał muzyki, potrzebujesz czegoś co ma dużą dynamikę (w skali mikro). Kompletując sprzęt używany, mogę Ci zaproponować kolumny Klipsch RF-52/62 mk1 lub mk2 (ok. 1600 zł - para) plus np. Yamaha RX-V1900 (tu cytat: "myślałem o lepszym amplitunerze"). Swego czasu taki zestaw miałem i współgrał ze sobą bardzo dobrze (miło go wspominam). Obecnie można znaleźć do ok 1600 zł jeszcze wyższe modele jak: RX-V3900, DSP-A1, czy coś nowszego jak RX-A2010.

Maraudio, dziękuję za odpowiedź. Niestety do pełnowymiarowych kolumn tym razem nie przekonam żony... Odnośnie amplitunerów chciałem uniknąć amp. KD z wyjściami 5.1/7.1 a skupić się na stereo, czy sądzisz że mimo wszystko warto je rozważać z punktu widzenia dźwięku? Generalnie tak jak pisałem, jestem otwarty na sprzęt z drugiej ręki, przy czym chyba jednak skłaniam się dziś ku wzmacniaczowi.

Wcześniej patrzyłem też na Klipsche-monitory, ale cena nowych za wysoka...

5 godzin temu, pepe86 napisał:

Generalnie tak jak pisałem, jestem otwarty na sprzęt z drugiej ręki, przy czym chyba jednak skłaniam się dziś ku wzmacniaczowi.

I bardzo dobrze. Zaproponowałem w/w modele ponieważ, wspomniałeś, że "myślisz o lepszym amplitunerze". Jeżeli zależy Ci na dobrym stereo, to  musi być jednak wzmacniacz. W związku z tym, że kobiety potrafią być bardzo uparte, popatrz sobie na używkę Klipsch rb-81 mk1/mk2. Jest dużo bardzo dobrych opinii w necie. Sam już miałem kilka zestawów Klipscha i każde z nich w swojej cenie grały fantastycznie (z resztą, obecnie nadal mam kolumny tej marki). Trudno będzie znaleźć do ok 1,8 klz kolumny (mówimy o używkach), które zagrają tak czystym, przestrzennym i dynamicznym dźwiękiem z bardzo dobrze kontrolowanym basem. Co do wmzaka, to po pierwsze odradzam zakup wzmacniacza bez regulacji tonów (bass/treble). Jeżeli ktoś będzie Ci pisał, że dobre wzmacniacze nie potrzebują tego typu rozwiązań - to będzie gadał bzdury. Topowe firmy to stosują jak np. Mcintosh: MA5300, MA252, MA7200, MA8900, MA9000, Luxman: L-505uXII, L-507uXII, L-509X, L-550AXII, L-590AXII, czy Accupase: E270, E370, E460, E470, E550, E560, E650 i cała reszta innych. Ale wracając do bardziej przyziemnych cenowo modeli, zwróć uwagę np. na: CA 740, Marantz PM-7003, Marantz PM-17, Nad 356BEE. (wszystkie do kwoty ok. 1,5-1,8 klz).

Dzięki za dalsze podpowiedzi. Klaruje mi się już plan wyboru mojego sprzętu. Planuję odsłuch:

Wzmacniaczy:

1. NAD 326bee,
2. CA 740
(3.) Naim nait 5si (odsłuch porównawczy)
(4.) Yamaha a-s501 (odsłuch porównawczy)
(5.) Marantz PM-7003

Monitorów:

1. Focal Chorus 706 / 705 (jest między nimi zauważalna różnica warta ceny?),
2. Klipsch RB 81 (inne modele?),
3. Indiana Line Tesi 261,
4. Dali Zensor 3,
(5.) Pylon Audio Pearl (odsłuch porównawczy).

Jak już wybiorę krótką listę będę testował w domu, tylko muszę zapoznać się z zasadami wypożyczenia sprzętu. Czekać mnie będzie jeszcze zakup konwertera sygnału cyfrowego na analogowy z okablowaniem (w tv mam wyjście optyczne a z niego będzie na razie szło spotify) oraz zakup póki co taniego tunera i może napędu cd.

Co do samego NAD 326bee, który jest na papierze moim faworytem, czytałem że u MUDA44 można modyfikować ten wzmacniacz, co daje pole do rozwoju i bardzo mi się to podoba. Napiszcie mi jeszcze, czy większy sens będzie miało planowanie rozbudowy tego wzmacniacza o przedwzmacniacz/końcówkę mocy czy zakup czegoś innego? Lubię myśleć przyszłościowo :)

Sporo poczytałem i byłem na odsłuchach sprzętu. Zdecydowanym zwycięzcą, całkowicie i kompletnie demolującym pozostałe kombinacje jest NAD 326BEE i 3-drożne głośniki podstawkowe ELAC Uni-fi BS-U5. Bezpośrednie porównanie miałem z podłączonym wzmacniaczem Yamaha A-701 oraz z głośnikami Bowers & Wilkins 686 S2. Słuchałem kilku charakterystycznych dla mnie utworów przez serwis TIDAL w bezstratnej jakości.

ELAC Uni-fi po prostu wgniotły mnie w kanapę szczegółowością dźwięku przy jednoczesnej miękkości prezentacji i dość subtelnymi (nie mylić z wyciszonymi/nieistniejącymi) ale kiedy trzeba pełnymi niskimi tonami. B&W brzmiały bardziej efektownymi basami, ale po kilku chwilach wiedziałem, że nie tego potrzebuję.

Co do NAD-a to w porównaniu z Yamahą prezentował dźwięk, jakby to powiedzieć, dojrzalej. Porównać to mogę do gry na instrumencie (kiedyś chodziłem do szkoły muzycznej), gdzie utwór można "odegrać" od początku do końca, poprawnie, rytmicznie, z poprawną modulacją i akcentami; a można też zagrać z emocjami i zaangażowaniem. Może przesadzam, ale po odsłuchu w 150% wiedziałem że tego chcę :). Być może istnieją lepsze kombinacje w moim przedziale cenowym, ale nie mam zamiaru czekać tygodni/miesięcy aby to odkryć, tylko kupuję swój zestaw i liczę, że czeka mnie w mojej przygodzie z hi-fi jeszcze wiele miłych niespodzianek :).

Budżet... Nowy zestaw NAD + Elac to ponad 5000 zł, dlatego ruszyłem na serwisy ogłoszeniowe. I znalazłem. Używany NAD kosztował mnie ~900zł, zaś używane ELAC Uni-fi (tyle że model UB5) ~1300zł. Teraz czekam aż dojdą. Wiem, że w moim salonie warunki odsłuchowe będą gorsze, ale planuję już małe przemeblowanie a jednocześnie nie planuję jakiś głośnych odsłuchów.

Zakupiłem również, tak jak planowałem, używany kombajn (tuner FM, DAB+, internetowy + streamer) HAMA DIT2000 za 340 zł. W przyszłości planuję dokupić odtwarzacz CD/DVD i być może lepszy streamer (Hama nie osiąga takich parametrów przesyłu jak np. Yamaha WXAD-10).

Czeka mnie jeszcze zakup interkonektorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.