Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do takiego pokoju?

Arizaki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam pokój taki jak na zdjęciu, 3x5 m, aktualnie na biurku przy komputerze mam głosniki Edifier R2600 lecz zaczynają mi już przeszkadzać, gdyż przez podłużny kszałt pokoju i za bliskie umieszczenie ich od uszu czuć od nich strasznie basem oraz nie do końca dokładnie słychać niskie tony
Na tylnej i lewej scianie mam panele wygłuszające na całej powierzchni
Czy są jakieś głośniki albo kina domowe dzięki którym będę mógł słuchać muzyki w każdym miejscu w pokoju w bardzo dobrej jakości?
Za jakim typem nagłośnienia mam się rozglądać i jak wygląda sprawa rozstawienia ich w takim pokoju? Głośniki oczywiście do muzyki, uniwersalne ��
Oraz jakie koszta?
Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam nawet nieco węższy pokój - 2,7 ale po długich odsłuchach i różnych kolumnach

skończyło się na monitorach ustawionych oczywiście na krótkiej ścianie.

Nie ma kompresji i walenia basem, jest przestrzeń w nagraniach.

Spróbuj na krótko ustawić te Edifiery lekko odsunięte od ściany i odsuń od rogów pokoju

chociaż na 40-50 cm nawet na taboretach i posłuchaj.

A decyzja o kupieniu docelowych dopiero PO takiej próbie, żeby wiedzieć jakie szanse ma pokój ..;-)

A o identycznych walorach dźwięku w każdym miejscu pokoju zapomnij, bo to wymaga

fachowców z pomiarami, przebudowy, głośników może nawet dookólnych;

no i na dodatek najlepsze - budżetu ..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Głośniki - podłogowe np. Kef Cresta 30 albo Eltax Symphony 6.2/6.3 lub inne podobne ustawiłbym po obu stronach okna.

W innych miejscach musiałbyś pokombinować. W pokoju o podobnych proporcjach mam Eltax-y 6.2 ustawione na krótszej ścianie. Efekt oceniam bardzo dobrze.

5 godzin temu, audioburak napisał:

Mam nawet nieco węższy pokój - 2,7 ale po długich odsłuchach i różnych kolumnach

skończyło się na monitorach ustawionych oczywiście na krótkiej ścianie.

Nie ma kompresji i walenia basem, jest przestrzeń w nagraniach.

Mógłbyś podesłać zdjęcie jak to wygłąda? Mało znam się na takich wyrażeniach jak monitory 3:<

6 godzin temu, audioburak napisał:

Spróbuj na krótko ustawić te Edifiery lekko odsunięte od ściany i odsuń od rogów pokoju

chociaż na 40-50 cm nawet na taboretach i posłuchaj.

A decyzja o kupieniu docelowych dopiero PO takiej próbie, żeby wiedzieć jakie szanse ma pokój ..;-)

Masz na myśli ustawienie ich jakoś po środku pokoju zamiast z prawej strony i odsuniętych od ściany?
A gdzie mam wtedy siedzieć, żeby ich nasłuchiwać? Bo biurko mam przy ścianie

Budżet na cały zestaw... Nie wiem, strzelmy 2k

2 godziny temu, Zyzol napisał:

Głośniki - podłogowe np. Kef Cresta 30 albo Eltax Symphony 6.2/6.3 lub inne podobne ustawiłbym po obu stronach okna.

W innych miejscach musiałbyś pokombinować. W pokoju o podobnych proporcjach mam Eltax-y 6.2 ustawione na krótszej ścianie. Efekt oceniam bardzo dobrze.

Na głośnikach podłogowych też średnio się znam :D Okej, ustawiam takie 2 po obu stronach okna. Co dalej?

Monitor to w skrócie kolumna podstawkowa jak te Edifiery, ale bywają też takie, które mają 25 litrów.

Jeśli chcesz słuchać nadal przy biurku ustaw je na ścianie po lewej stronie; u mnie stoją podobnie jak

reszta gratów na niskiej półce - ok 45 cm i mogę dość komfortowo słuchać prawie w całym pokoju.

Ustaw je tam ok. 1,5 metra od siebie i posłuchaj.

Co do budżetu to nie jest wcale słaby, a nawet pozwalający na zdalne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolory masz do wyboru a kolumny nawet podłogowe mogą  być za resztę, z tym, że jak nawet je

postawisz, to nie wiem, jak z kablami - ciąganie ich przez pokój to słaby pomysł.

Na początek posłuchaj tam swoich edifierów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 31.12.2018 o 15:24, Arizaki napisał:

Okej, ustawiam takie 2 po obu stronach okna. Co dalej?

Elektronikę do nich możesz postawić w dowolnym, pasującym Ci miejscu, uważając przy tym, aby długość kabli nie była duża. Jeżeli jednak masz miejsce pod oknem na jakąś małą szafkę klub stolik, to najlepiej tam. Miejsce do odsłuchu na wprost okna w miejscu wyznaczonym przez równoboczne biegnące od kolumn i ostatecznie skorygowanym odsłuchem.

Czyli mam również zmienić miejsce siedzenia? Bo siedząc przy biurku w miejscu w którym teraz jest, mając ustawione głośniki na krótszej ścianie przy oknie będę słyszał muzykę tylko prawym uchem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.