Skocz do zawartości
IGNORED

Przegrzany Caspian?

Jacek1997

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich miłośników marki Roksan. Nie miałem pojęcia, że funkcjonuje fan club Roksana. Paradoksalnie trafiłem na forum przez zaniepokojenie, będące efektem mojego raczej nieracjonalnego zachowania :) Nie zmienia to faktu, że jest mi bardzo miło gościć w takim gronie :D. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem wzmacniacza Roksan Caspian MKI, źródłem jest Primare CD 21, a dźwięk płynie z Quadral Rhodium 20 (4-8 ohm, 86 db). Klocki połączyłem RCA Supra Dual i Melodika MDC2400. Pokoik 11 m2, 2,5 wys., niemal w kwadracie, standardowo dywanik, zasłony, meblościanka... Otóż, kolumny mam cały czas ustawione do słuchania relaksacyjnego z CD - 60 cm przerwy od ścian tył i bok, skręcona "za uszy", 2 m odległości od środka głośnika 1 do środka głośnika 2, fotel ca 2 m od kolumn, wszystko w trójkącie. Jednak muzyka towarzyszy mi niemal przez 3/4 dnia, gdyż pokoik ten jest moim miejscem pracy. Wówczas Caspian gra w towarzystwie z tunerem CA Azur 640T, zresztą też przepięknie. Wpadłem dzisiaj na "genialny" pomysł sprawdzenia przy jakiej głośności pojawią się słyszalne zniekształcenia. Z pozycji fotela podkręciłem głośność do poziomu pokazanego na 1 zdjęciu, a że zniekształceń nie było, to sprzęt grał przez dłuższy czas. Taaa, co tu dużo gadać, nagle pyk i cisza. Mruga tylko kontrolka mode, a mnie przez głowę przechodzą najczarniejsze myśli. Wyłączyłem, włączyłem po 20 sek i wszystko gra. Natomiast pojawiło się "ale". I po tych moich wypocinach, za długość których przepraszam, zwracam się do Was z zapytaniem - czy to była reakcja na nadmierne obciążenie wyjściowego stopnia mocy? Czy może jednak coś jest nie tak ze wzmacniaczem i za szybko się nagrzewa? Fotki, które dołączam to - nr 2 głośność ustawiona kiedy chodzę po domu, nr 1 mój "test".  Zdaję sobie sprawę, że do tak małego pomieszczenia nie potrzebna jest taka moc ale ja kocham ten wzmacniacz :) W pierwszym kwartale 2019 planuje wymianę kolumn na Focal Aria 906. Bardzo proszę o rady, sugestie, reprymendy :D Pozdrowionka, Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Caspian 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/142077-przegrzany-caspian/
1 minutę temu, rafal735r napisał:

Zapewne zadziałało zabezpieczenie. Używaj dalej i się nie przejmuj. Po to one jest :) 

Dzięki. Używam, używam, gra cały czas :) Tylko czy nadal próbować z taką mocą? Nie ukrywam, że co jakiś czas chciałbym mu wygarnąć. No i główne pytanko, czy to norma u Caspiana takie "grzanie"? Pozdrawiam.

11 minut temu, rafal735r napisał:

Może warto zakupić coś mocniejszego jak chcesz tak głośno grac? Takie ustawienie pokrętła to już raczej maks moc. Wzmacniacz ma dobrą wentylacje?

Wentylacja standardowa (fabryczna), nic na nim nie stoi, pełna przestrzeń. Pokretlo volume na 1 zdjęciu to 2/3 zakresu. Zakup mocniejszego wzmaka odpada, nie ma takiej potrzeby, może wyposażę go w wentylator.

17 minut temu, Mateusz Wielgos napisał:

Może masz rozjechane prądy spoczynkowe (za duże) i dlatego się szybo grzeje jak dokładasz do pieca. 

Zakładając, że jest tak jak mówisz (cokolwiek to znaczy :D), to można jakoś temu zaradzić?

Godzinę temu, przemak napisał:

Błędna diagnoza. 

A chciałem zabłysnąć :-D A mógłbyś napisać dlaczego ? Ten wzmacniacz ma słabe chłodzenie lub zasilacz ? Kolumny do potężnych nie należą.

8 minut temu, Mateusz Wielgos napisał:

A chciałem zabłysnąć :-D A mógłbyś napisać dlaczego ? Ten wzmacniacz ma słabe chłodzenie lub zasilacz ? Kolumny do potężnych nie należą.

Prąd spoczynkowy to niewielki ułamek prądu przy pełnej mocy. Jego wielkość nie wpływa na grzanie się wzmacniacza przy pełnej mocy, tylko odwrotnie, przy cichym słuchaniu.

nagrywamy.com

Tak to bywa gdy kupuje się garażowe konstrukcje. To przy jakim odkręceniu potencjometru się przegrzał świadczy tylko o ogólnej jakości tego wzmacniacza.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Źle postawione pytanie. Powinno brzmieć - Czy zna markę Roksan. Raczej nie. I może lepiej niech tak pozostanie. W tym konkretnym przypadku mówimy o starszym egzemplarzu i to może być powód problemów technicznych. Nie zmienia to faktu, że ten "garażowy" Caspian przy właściwym użytkowaniu i serwisowaniu przeżyje niejedną konstrukcję przeznaczoną na rynek masowy.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Tak to bywa gdy kupuje się garażowe konstrukcje. To przy jakim odkręceniu potencjometru się przegrzał świadczy tylko o ogólnej jakości tego wzmacniacza.

Trudno jest komentować odpowiedź, która nijak ma się do zadanego pytania. Więc powiem tak, żeby grzał się przy 1/3 głośności, to nie wymienię go na suny, techniks czy inny panasunik.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Większość wzmacniaczy przy takim natężeniu pracuje na 99%. To że pokrętło kręci się dalej to o niczym nie świadczy. 

?👈

29 minut temu, 5z0p3n napisał:

Swojego Caspiana M2 potrafiłem rozgrzać do czerwoności. Ale godzina 12 to dla niego maks. Przy najmniej z obecnymi kolumnami.

Tutaj trochę poszalałeś. Ale jak gra to jest ok.

Chciałabym opisać siłę głosu, tylko nie bardzo wiem jak :) W tym pokoiku 11 m2 mam akurat panel podłogiwy. Miałem wrażenie, że on faluje na piance (czy co tam pod nim jest), oddycha od basu. Bas schodził bardzo nisko ale jednocześnie był do końca kontrolowany. Średnicy nigdy nie miałem przerysowanej i tak też było, Góra, co najważniejsze, bez trzaskających talerzy. Chciałbym zapodać mu dodatkowe chłodzenie i bujnąć go na dłużej przy takim obciążeniu. Tylko chyba dobrze byłoby, żeby wiatrak dmuchał na transformator i radiator, a ciepłe powietrze było wydmuchiwane przez oryginalną perforację górnej części obudowy. Jednak nie bardzo jest jak doprowadzić nadmuch.

Najpewniej lekarstwem na gorączkę byłyby kolumny o impedancji 8 ohm, które przy pelnej mocy ściągną ze wzmacniacza 2x mniejszy prąd, jak te Quadrale (bo one sa 4 ohmowe).

Tylko trzeba szukać PRAWDZIWIE 8 ohmowych, a nie takich, o których producent to tylko pisze.

6 minut temu, porlick napisał:

Najpewniej lekarstwem na gorączkę byłyby kolumny o impedancji 8 ohm, które przy pelnej mocy ściągną ze wzmacniacza 2x mniejszy prąd, jak te Quadrale (bo one sa 4 ohmowe).

Dwukrotnie mniejszy prąd w tym przypadku oznacza połowę mocy. Nie prościej sciszyć? Bo na pewno taniej ;) 

nagrywamy.com

Oj tam, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem- przy tej samej ilosci przyjętych watów, kolumny 8 ohm będą pracować na mniejszym prądzie. (Fakt, ze gała będzie wtedy dalej, jak dla 4 ohmów.)

Większość wzmacniaczy lepiej się czuje na obciążeniu 8, jak 4 ohmy.

Jeśli bas nie był kontrolowany przy Caspian M2 to oznacza że właśnie to jest granica dla niego. Przy cichym, normalnym użytkowaniu kontroluje każde kolumny.

Powyżej pewnej mocy się po prosty gubi. To nie wzmacniacz na imprezy.

NA takie okoliczności mam drugi :D

1 godzinę temu, 5z0p3n napisał:

Jeśli bas nie był kontrolowany przy Caspian M2 to oznacza że właśnie to jest granica dla niego. Przy cichym, normalnym użytkowaniu kontroluje każde kolumny.

Powyżej pewnej mocy się po prosty gubi. To nie wzmacniacz na imprezy.

NA takie okoliczności mam drugi :D

Bas był kontrolowany do końca, co zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Nie chodzi o wzmacniacz na imprezy. Po prostu spodobała mi się ta moc i co jakiś czas chciałbym mu wygarnąć. Tak na marginesie, wątek dotyczy Caspiana MK1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.