Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn melodika bl40.

P4PI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam wzmacniacza do kolumn melodika bl40. Budżet na wzmacniacz to 2000-2500 zł może być uzywany. Muzyka jakiej słucham to głównie elektronika, pomieszczenie 25m. Przeszukujac forum znalazłem info że kolumny fajnie zagrają z nad c356bee, amplitunerem onkyo tx-8250, Advance Acoustics X-i75. Coś z tego dobrze sprawdzi sie przy muzyce elektronicznej?

https://www.audiostereo.pl/topic/141990-wzmacniacz-do-kolumn-melodika-bl40/

Witaj,

pomysl także o harmanie HK680/690 - przy czym ten drugi zadko sie pojawia.

To dynamiczny wzmacniacz ze sprężystym basem. Ładnych kilka lat używałem tego zestawienia (jeszcze wtedy roth oli40) i w tego rodzaju muzyce sprawdzało sie świetnie. Poza tym zostanie połowa budżetu na źródło o którym nic nie piszesz.

Jako źródło myślałem żeby kupić jakiegoś DAC np cambridge audio dacmagic 100 plus dokupić do tego np. google chromecast, głównie do spotify. Z racji tego że czasami odpali się płytę CD, myślę również nad zakupem jakiegos używanego odtwarzacza CD do 500zl.

16 godzin temu, dayer41 napisał:

Witaj,

pomysl także o harmanie HK680/690 - przy czym ten drugi zadko sie pojawia.

To dynamiczny wzmacniacz ze sprężystym basem. Ładnych kilka lat używałem tego zestawienia (jeszcze wtedy roth oli40) i w tego rodzaju muzyce sprawdzało sie świetnie. Poza tym zostanie połowa budżetu na źródło o którym nic nie piszesz.

Dzieki za podpowiedz, wzmaciacze te widze maja juz po 20lat a na portalach aukcyjnch po 1sztuce wystawione jest. Minusem jest brak możliwości sterowania pilotem , lecz wezmę go pod uwagę.

Oba ciepłe i ze zdalnym; mocy wystarczy na pewno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a mając pilota, możesz kupić jakieś  CD też z tej stajni - obsłuży go ten od wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

a wybór CD jest bogatszy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za propozycje Panowie. Jak narazie faworytem jak dla mnie atoll 100 lub 80, jest dostępny na aukcjach w mniej więcej budżecie, opinie użytkowników raczej pozytywne. Music hall a35.2 też wygląda ciekawie, dużym plusem jest możliwość zakupu za 600euro nowego na amazonie, jednak za dużo opini nie ma na jego temat. Sony raczej odpada ze względu na wiek(ok 20lat) i braku możliwośći zweryfikowania stanu wzmacniacza. Z muzyką elektroniczną np. takimi klimatami, który się lepiej sprawdzi? lub jeszcze jakieś inne propozycje? :)

Atoll In100se w połączeniu z BL40 zagra potężnie na basie. Nie jestem znawcą muzyki elektronicznej , ale wydaje mi się , że może być za miękko. Melodiki (miałem kiedyś Oli40 a to to samo) to nawet fajne kolumny , ale konturu na basie im trochę brakuje i Atoll dołoży im coś od siebie. Będzie na pewno masywnie. Barwa średnicy będzie ciepła. Atoll wysuwa ją ciut do przodu , ale w tym połączeniu nie będzie źle. Plusem BL40 jest to , że nie są zgaszone na samej górze tu całkiem fajnie się to z Atolem uzupełni. MH 35.2 ma krótszy bas choć jest on dobrze zaznaczony, samej góry trochę więcej, barwa bardziej neutralna. Atoll setka bardziej rozrywkowy. Oba mogą się spodobać. 

Do muzyki elektronicznej wzmacniacz przede wszystkim z szybkim basem o dużym zróżnicowaniu. Niestety Atoll jest zaprzeczeniem tego. Będziesz miał rozlaną, ciągnącą się kluchę . Już prędzej jakiś Pioneer lub Primare (i ta marka chyba optymalna). Arcam też się sprawdzi

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Do muzyki elektronicznej wzmacniacz przede wszystkim z szybkim basem o dużym zróżnicowaniu. Niestety Atoll jest zaprzeczeniem tego. Będziesz miał rozlaną, ciągnącą się kluchę . Już prędzej jakiś Pioneer lub Primare (i ta marka chyba optymalna). Arcam też się sprawdzi

Dzięki, właśnie raczej zależy mi na czymś co będzie grało zrożniocowanym basem niż "łupało mocno". Jakieś konkretne modele?

42 minuty temu, Silver_85 napisał:

Atoll In100se w połączeniu z BL40 zagra potężnie na basie. Nie jestem znawcą muzyki elektronicznej , ale wydaje mi się , że może być za miękko. Melodiki (miałem kiedyś Oli40 a to to samo) to nawet fajne kolumny , ale konturu na basie im trochę brakuje i Atoll dołoży im coś od siebie. Będzie na pewno masywnie. Barwa średnicy będzie ciepła. Atoll wysuwa ją ciut do przodu , ale w tym połączeniu nie będzie źle. Plusem BL40 jest to , że nie są zgaszone na samej górze tu całkiem fajnie się to z Atolem uzupełni. MH 35.2 ma krótszy bas choć jest on dobrze zaznaczony, samej góry trochę więcej, barwa bardziej neutralna. Atoll setka bardziej rozrywkowy. Oba mogą się spodobać. 

Super! dzięki za odpowiedz. W takim razie z tych wzmacniaczy raczej bliżej mi do mh 35.2.

23 minuty temu, bartoszek32 napisał:

Roksan kandy k2

Model raczej cieżko dostępny? warto ''zapolować''?

Witaj.

To moje propozycje:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Druga budząca duże kontrowersje ale jakbyś chciał sprawdzić to zapraszam do mnie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, P4PI napisał:

Dzięki, właśnie raczej zależy mi na czymś co będzie grało zrożniocowanym basem niż "łupało mocno". Jakieś konkretne modele?

Ukryta Zawartość

Tu masz przedział cenowy, który określiłeś. Na spokojnie zastanów się, może coś Cię zainteresuje

25 minut temu, P4PI napisał:

Model raczej cieżko dostępny? warto ''zapolować''?

Tak ALE...... Jeśli muzyka elektroniczna oznacza Vangelisa, Kitaro, Isao Tomita. Ale już nie Kraftwerk

Primare I22 dostaniesz za 2200. Nowego

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Tu masz przedział cenowy, który określiłeś. Na spokojnie zastanów się, może coś Cię zainteresuje

Tak ALE...... Jeśli muzyka elektroniczna oznacza Vangelisa, Kitaro, Isao Tomita. Ale już nie Kraftwerk

Primare I22 dostaniesz za 2200. Nowego

Ok ,może żeby uprościć muzyka której słucham np. w tygodniu po pracy powiedzmy Jean Michel Jarre jest klasyfikowane przez beatport.com jako Dance natomiast ta ,której słucham powiedzmy w weekendy pijąc '''piwo'' np. Kiasmos jest klasyfikowana jako Deep House lub Electronica / Downtempo. Ten Primare L22 dał by radę?

2 godziny temu, Kejup napisał:

Witaj.

To moje propozycje:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Druga budząca duże kontrowersje ale jakbyś chciał sprawdzić to zapraszam do mnie ;-)

Dzięki, pierwsza nawet ciekawa pytanie jak się sprawdzi z melodiką i powyższą muzyką ?

Druga może kiedyś, na tą chwilę nie chcę sprzętu dłubanego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brat miał kiedyś bl40 i muszę przyznać że są to świetne kolumny za tą kwotę. Z Pioneerem powinien się zgrać, dodać deatliczności i urozmaicić bas. 

Ale najlepiej było by sprawdzić bo z tym gdybaniem to bywa różnie.

Kiedyś słuchałem tych kolumn, uważam, że w swojej cenie to bdb produkt zaś pierwszy wzmak jaki przyszedł mi do głowy, pasujący do nich to to co zaproponował dayer41 - Harmany HK680/690 (lub PM665VXI - świetny, choć jeszcze starszy...).
Ze współczesnych można polecić HK990 (może być ciężko zejść poniżej 2500 ale widywałem w kwotach 3-3,2 tys).
Kawał dobrego wzmaka + całkiem spore możliwośći, gdyby się udało znaleźć w dobrych pieniądzach.
Młodszych konstrukcji z przedziału 2-2,5 tys. nie znam za dobrze, ale na pewno unikałbym tych, które grają "miśkowato" (czyli z przewalonym, słabo kontrolowanym basem czy zgaszonymi wysokimi - to się nie za dobrze zgra z tymi kolumnami).
Wskazana dobra kontrola basu, bez nadmiernej obfitości i gęstości brzmienia. Warto sprawdzić Pioneera, poleconego tutaj, być może to się dobrze zgra.

Z tym hk990 to będzie ciężko w tej kwocie. 

Można poszukać jeszcze Nada c375, czasem trafiały się do 3 tysi.

Brat grał tymi kolumnami z hk980 i tu było troszkę miśkowato.

Pełna zgoda co do HK980, to już całkowicie inny dźwięk, a 990 troszeczkę ponad budżet.

Tak czy inaczej Autorowi powodzenia i zakupów z chłodną kalkulacją i rozsądkiem. :)

Dla mnie fajnie bl40 zagrały z piecami Onkyo (niestety modeli nie pamiętam -cos koło 2kzl ceny ich staly, warto coś od Onkyo z nimi sprawdzić). Na pewno nie laczylbym mojej setki Atoll-a z nimi, potezna fala miękkiego basu zadusi całą resztę, no i nie będzie to "ten" szukany bas. ps. Bardzo dobrze słucha się tych bl40, fajne "paczuszki" heh.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.