Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha r-n803d + cd-s700 + Q Acoustics Concept 40 - prośba o pomoc

muuhau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam słuchających,

Szukam zestawu do salonu - 37m2 x 2,66m - do słuchania muzyki głównie klasycznej plus jazz raczej melodyjny i trochę ethno i popu.

W salonie media-max zaproponowano mi powyższy zestaw za ok 9tys. Czy można lepiej i taniej? Coś czuję, że na pewno można, ale się nie znam ;)

Z ich oferty - https://media-max.pl/ czy raczej Top-Hifi - https://www.tophifi.pl/ ?

Głównie chodzi mi o kolumny, bo coś nie znajduję o nich informacji w necie. No i połączenie CD + amp - jak to może grać? 

Zależy mi na graniu przez wifi i bluetooth.

Chciałbym móc podłączyć do zestawu głośniki bezprzewodowe, które mogły by grać w kuchni i na tarasie.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!

2 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Moim zdaniem do klasyki i jazzu to ani te kolumny ani ten amplituner

Byłeś u nich ? Słuchałeś? Podobało się? Nie podobało się?

Szczerze, to dla rodziców ten zestaw i im to wciskają, ale ja im nie wierzę w dobre chęci, bo kolumny jakieś bardziej do kina domowego, a na dodatek droższe niż gdzie indziej.

Jutro jesteśmy umówieni w Top Hifi, bo im jakoś bardziej ufam.

A co byś polecał do takiego grania w tej cenie? Najlepiej z oferty dostępnej TH.

Cześć,

do takich gatunków muzycznych wybór amplitunera sieciowego Yamaha nie jest dobrą opcją. Jest to urządzenie bogato wyposażone, ale dźwiękowo na pewno nie będzie satysfakcjonujące. Moja propozycja to wybór dobrego wzmacniacza stereofonicznego. W tym przypadku brałbym pod uwagę urządzenia o ciepłym, plastycznym brzmieniu. Świetną opcją będzie Advance Acoustic X-i105, może Vincent SV-500 (chociaż znacznie lepszy byłby SV-227 MK, ale to już droższe urządzenia), Atoll IN100SE, świetny Heed Elixir,  Jako cyfrowe źródło zastosowałbym Yamaha WXAD-10. To tanie urządzenie, które jednak w swojej roli sprawdzi się idealnie.

Kolumny - na pewno moim zdanie bezkompromisową opcją będzie polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV, świetnie sprawdzi się także Tannoy Revolution Xt 8F oraz trochę podobne Fyne Audio F502. Posłuchaj także koniecznie Kef Q750.

To tylko kilka moim zdaniem optymalnych propozycji, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy i porównania, mamy ogromny asortyment sprzętu i kolumn, który w komfortowych warunkach możesz odsłuchać. Oczywiście przy zakupie zestawu możesz liczyć na atrakcyjne ceny. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do 803D wystarczy ci spokojnie dużo tańszy S300 po połączeniu optycznym (najlepiej koaksjalnym), było o tym niedawno na forum. Do muzyki, której słuchasz i w budżecie, który chcesz przeznaczyć 803D nie jest słabą opcją. Piszę to, choć mam ten amplituner (w drugim zestawie). Lepiej kup normalny wzmacniacz, dobierz ciepłe kolumny i weź jakiś CD. CD używane są w małych pieniądzach, wzmacniacz i kolumny kup nowe jak się nie znasz.

5 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

Do 803D wystarczy ci spokojnie dużo tańszy S300 po połączeniu optycznym (najlepiej koaksjalnym), było o tym niedawno na forum. Do muzyki, której słuchasz i w budżecie, który chcesz przeznaczyć 803D nie jest słabą opcją. Piszę to, choć mam ten amplituner (w drugim zestawie). Lepiej kup normalny wzmacniacz, dobierz ciepłe kolumny i weź jakiś CD. CD używane są w małych pieniądzach, wzmacniacz i kolumny kup nowe jak się nie znasz.

Dzięki za info!

A jakie kolumny byś polecał do takiego zestawu? 

Jeśli nie będziecie korzystać z sieciowych funkcji moim zdaniem wystarczy z oferty

media-max jasny ( bo nie widać kurzu ) komplet oparty o;

Pylony Opal 23 pędzone Marantzem PM 5005, a źródło też

Marantz CD 5005 razem ok 4 400 i jest dobry, uniwersalny zestaw do wszystkiego.

Jak potrzeba wejść cyfrowych, trzeba dołożyć do wzmacniacza PM 6006 i można

podłączyć TV po optyku, a nie muszę chyba pisać o zmianie w jakości ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dzięki za wszystkie rady

w końcu w salonie Top Hifi wybraliśmy zestaw R-N803d + CD S300 z kolumnami B&W 683 S2

w cenach 4000 za kolumny, 2600 za ampli i 950 za cdek mogę polecić ten zestaw.

gra czystym, dynamicznym dźwiękiem, który dobrze radzi sobie także z nagraniami gorszej jakości.

brzmieniu jak dla mnie brakuje trochę wypełnienia i gładkości, a scenie poukładania i głębi, ale jest naprawdę dobrze. 

powiedziałbym, że jest to dość analityczne granie, a jednocześnie nie brakuje mu muzykalności i brzmi naturalnie i nienatarczywie nawet przy bardziej drapieżnych nagraniach. poszczególne pasma są równomiernie wyartykułowane, ale nie zlewają się ze sobą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.