Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki i wzmacniacz do 2,5 tys. - prośba o radę

parasol87

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zwracam się do Was z prośbą o doradzenie w zakupie słuchawek i wzmacniacza. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Szczególnie proszę o doradzenie w kwestii parowania/współgrania ze sobą konkretnych modeli, bo jako sprzętowy laik, ni w ząb tego nie ogarniam. A teraz krótko o sprzęcie, którego szukam:

- Powód zakupu jest prozaiczny, ze względu na specyfikę domowych warunków, nie zawsze mogę posłuchać tego, czego bym chciał.

- Cena: górną granicą jest 2,5 tys. za całość

- Słuchawki raczej zamknięte, choć jestem otwarty na inne rozwiązania. Głowę mam raczej większą niż mniejszą, więc pod względami anatomicznymi może to być prawdziwy hełmofon ;-)

- Na posiadanym dotychczas sprzęcie odtwarzam tylko płyty winylowe, gramofon jest podpięty pod zintegrowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wzmacniacz ma 6,3mm jack, ale kupno słuchawek za 1,5 tys. i połączenie ich z tym wzmacniaczem, to chyba nie jest słuszna droga, prawda?

- Zastosowanie: głównie do muzyki rockowej i metalowej, w tym bardziej ekstremalnych gatunków (black, thrash, death), bo to głównie tutaj kończy się cierpliwość reszty domowników. Choć spektrum odsłuchów będzie na pewno szersze: także różnorodna elektronika i jazz.

Przykładowo myślałem o zakupie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale czy to jest dobry pomysł? I z czym go łączyć, żeby zmieścić się w budżecie? A może wydać mniej i skuteczniej? Tutaj liczę na Wasze rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- Na posiadanym dotychczas sprzęcie odtwarzam tylko płyty winylowe, gramofon jest podpięty pod zintegrowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wzmacniacz ma 6,3mm jack, ale kupno słuchawek za 1,5 tys. i połączenie ich z tym wzmacniaczem, to chyba nie jest słuszna droga, prawda?

Podszedl bym do tego bardziej "przyszlosciowo" i kupil wzmacniacz sluchawkowy z wejsciem analogowym kombinowany z DAC (wejscie USB) i do tego sluchawki. Wtedy jestes otwarty na przyszlosc -> cyfrowe zrodla (serwisy streamingowe, computer, CD,...)

Juz od wielu lat uzywam takie ustrojstwo (ESI Dr.DAC Primee), ale to tylko przyklad na typ urzadzenia, na pewno sa juz nowsze i lepsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wpadnij do naszego salonu posłuchać słuchawek Audioquesta. Są teraz w ekstra cenie. Dużo kasy zostanie na wzmacniacz słuchawkowy. Jako alternatywa na pewno ATH-A990Z, ATH-A1000Z, i bardziej kompaktowe (w stylu NightOwl) ATH-SR9.

Zapraszamy na odsłuchy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witaj,

Audioqest NightOwl to bardzo dobre słuchawki ale należy je koniecznie posłuchać, bo jest to bardzo ciemne brzmienie. Są to słuchawki, które potrzebują dużego wzmocnienia i porządnego wygrzania aby zagrały pełnią możliwości.

Od siebie polecam zwrócić uwagę także na Denon D5200, które również prezentują wysoki poziom SQ. Mamy mocny i dobrze kontrolowany dół, delikatną górę po wygrzaniu oraz neutralną średnicę. Jak na słuchawki zamknięte grają szeroko.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz ma 6,3mm jack, ale kupno słuchawek za 1,5 tys. i połączenie ich z tym wzmacniaczem, to chyba nie jest słuszna droga, prawda?

Ależ dlaczego niby nie? Dobierz sobie słuchawki najlepiej kierując się odsłuchem i podłącz do Onkyo. Sam zobaczysz czy potrzebujesz dodatkowego wzmacniacza. Chyba bardziej ufasz własnemu słuchowi niż obcym opiniom? Słuchawek ci nie doradzę mimo słuchania m.in podobnej muzyki bo pewnie mamy inny gust poza tym ja preferuję otwarte, a z zamkniętymi nie mam dużo do czynienia. I wcale n ie musisz wydawać 1500 zł na słuchawki by mieć dobry dźwięk, tylko uważaj na porady.

black, thrash, death

Ja takiej muzyki słucham na Grado, a to kompletnie otwarte ustrojstwa.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Zastosowanie: głównie do muzyki rockowej i metalowej, w tym bardziej ekstremalnych gatunków (black, thrash, death),

ultrasone pro 2900 albo 900-wersja otwarta i zamknięta,ja używam otwartych i nie wyobrażam sobie słuchania tych gatunków muzyki na audiofilskich słuchawkach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.