Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 - jakie kolumny

Alex81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wybór padł ostatecznie na Yamahe R-N602. Budżet jednak nieco się zwiększył i zamiast monitorów PA Pearl prawie zdecydowałem się na Castle Knight 2. Moja prosba,jak wdg Was taki zestaw zagra ? Może w tym przedziale cenowym są jakies inne glosniki godne polecenia. Mieszkam niestety w bloku,pokój 18-20m2. Muzyka to duzo folku min. Loreena Mc Kennit ale duzo też cięższej muzyki. Bardzo mi zależy na dobrej jakosci przy niezbyt dużej głośnosci i dobrym basie. Zakup będzie na raty więc używany sprzęt odpada.Będę ogromnie wdzieczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/141608-yamaha-r-n602-jakie-kolumny/

Hmm wiele mi to nie powiedzialo.. Mam jeszcze pytanie bo zastanawiam sie jednak nad podłogówkami w takim budżecie około 1600 zł dostanę coś co lepiej zagra z Yamahą niz monitory PA Pearl ?

• 4 tygodnie później...

Witam w ostatnim dniu 2018 roku.
Ponieważ od 3 tygodni jestem posiadaczem R-N602 pozwolę przyłączyć się do tematu.
Decydując się na ten amplituner kierowałem się opiniami użytkowników/recenzjami i mnogością funkcji jakie w swojej cenie urządzenie oferuje. Yamaha miała zastąpić wysłużony ale poprawnie grający wzmacniacz AX-470 grający z kolumnami NS-BP300 pochodzącymi z serii PianoCraft.

Niestety z sympatii do marki zdecydowałem się na zakup bez odsłuchu (tego modelu) przekonany, że wiem jak grają Yamahy, pasuje mi to, a skoro cieszyła mnie stara AX-470 to tak zachwalany produkt będzie cieszył mnie jeszcze bardziej".
Po podłączeniu 602 zachwycił czystością i dynamiką dźwięku ale radość szybo została zmącona. Wiem jaką opinie mają wspomniane kolumny ale nie spodziewałem się, że dołu będzie jeszcze mniej niż ze starym wzmacniaczem. Różnica jest kolosalna. O scenie nie ma co wspominać.
Zakładałem chytry plan, że uzupełnię zestaw o Sub-woofer, który pogłębi dół ale skoro nie ma co pogłębiać podjąłem decyzje o wymianie kolumn. Jeśli to nie pomoże czeka mnie wymiana ampli (w tej chwili nie mogę pozwolić sobie na zakup pojedynczych podzespołów jak wzmacniacz, tuner + odtwarzacz sieciowy).

Przygotowując się do wymiany kolumn przeczytałem kilka tekstów i sporo wątków na różnych forach. Dowiedziałem się, że obecne ustawienie kolumn nie jest poprawne. Poczytałem o podstawowych parametrach i różnicach konstrukcyjnych. Zanim jednak zdecyduję się na konkretny model chciałbym, żebyście mi pomogli wybrać poprawny kierunek ponieważ nie mam pewności, że wyciągnąłem dobre wnioski z lektury.

Pokój w którym stać ma sprzęt ma wymiary 3,95x4,51 co daje ok 18m2 (głośniki będą ustawione przy dłuższej ścianie). Do tej pory kolumny stały przy ścianie na niskiej komodzie mimo tylniego bas-reflexu ;/. Odstęp między prawą a lewą kolumną to ok 1,4m.

Zdecydowałem się na mniejsze kolumny podłogowe z przednim Bas Reflexem  rozstawione ok 1,8-2m od siebie. Zastanawiam się czy lepiej szukać starszych ale 3-drożnych kolumn czy przy tej klasie i budżecie max 1500zł/para zdecydować się na nowsze 2/2,5-drożne kolumny? Może w ogóle powinienem zostać przy monitorach (swoją drogą nie wiele pisze się o monitorach z Sub-wooferem – czy takie rozwiązanie się nie sprawdza)?

Słucham przeważnie bluesa i rocka. Lubię nagrania z koncertów. Sam grałem amatorsko więc lubię rozkładać muzykę na detale. Wiem, że Yamahy szczycą się raczej punktowym basem więc chciałbym by kolumny nadawały możliwie najwięcej głębi nie dusząc się dźwiękiem.

Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Szczęśliwego Nowego Roku.

Witam,

połączenie Yamaha z kolumnami Pylon Audio to dobra opcja, gwarantująca równy, dynamiczny i bardzo uniwersalny dźwięk. Kolumny Castle to bardzo dobre kolumny, natomiast miałbym duże wątpliwości co do takiego połączenia. Castle grają ciepło, miękko, gęsto z trochę rozluźnionym, głębokim basem. I tu właśnie widzę ewentualny problem, bas będzie dominował, będzie słabo kontrolowany, ogólnie brzmienie może być bardzo wolne, rozlazłe. Do Castle można zastosować np. NAD C338, Atoll czy nawet Audiolab.

Jeśli chcemy podłączyć do Yamaha kolumny podłogowe, spójrz na Pylon Audio Pearl 25, Indiana Line Nota 550X (dostępne w bardzo atrakcyjnych pakietach z elektroniką) lub niestety trochę droższe Fyne Audio F303.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 2.01.2019 o 14:21, S4Home napisał:

Według mnie warto dołożyć kilka stówke i popatrzeć na...

Chętnie zdecydowałbym się na Melodikę Bl40 ale nie rozciągnę budżetu (żona czuwa;/).

Wybierając kolumny ograniczę się do tego co jest dostępne w Szczecinie gdzie mieszkam. Do dyspozycji mam:
1) Heco Victa Prime 502 i 702
2) Magnat Supreme 1002
3) Pylon Audio Pearl 25
4) Polk Audio T50

Interesowałem się jeszcze 
Melodika BL30
Taga harmony tav-606f 
ale nie mam gdzie ich odsłuchać.

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii dotyczącej ww. kolumn.

Faworytem są Polki jednak w przypadku opcji 1) i 2) mam (nieformalną) zniżkę na 600 zł czyli prawie 50%.  Trochę się jednak boje kolumn, które widziałem między innymi w dużych sklepach z elektroniką. 

Pozdrawiam

9 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

Trochę się jednak boje kolumn, które widziałem między innymi w dużych sklepach z elektroni

Aaaaa czemu??

To coś złego? Dziś dystrybutorzy wsadzajątowar gdzie mogą. Klient jest wszędzie. W MM za granicą stoi hi-end na półkach.

2 godziny temu, S4Home napisał:

To są dobre wybory jak za tą cenę. Warto posłuchać!

Na korzyść Heco poza ceną i stroną wizualną przemawia fakt, że mają możliwość połączenia w bi-wiringu a chciałbym tego spróbować. Nie mniej jednak nie wyczytałem zbyt wiele opinii na ich temat. Pytanie czy przy tej klasie sprzętu podwójny terminal to faktycznie robi jakąś robotę czy to tylko chwyt marketingowy? Czytając niektóre posty i komentarze pod artykułami mam wrażenie, że bi-wiringu to dość wrażliwy temat bez względu na budżet.

W dniu 4.01.2019 o 10:50, ajacz napisał:

Polecam przesłuchać Acoustic Energy AE109 trochę wyższy budżet no ale coś za coś.Polecam pod. 602

Dzięki za wskazówkę, ale jak pisałem wcześniej budżet jest ograniczony.

A co Panowie powiecie o używanych kolumnach Polk Audio TSx - 330? O samych kolumnach i ich połączeniu z 602?

W dniu 4.01.2019 o 10:49, Nikimaj napisał:

Aaaaa czemu??

To coś złego? Dziś dystrybutorzy wsadzajątowar gdzie mogą. Klient jest wszędzie. W MM za granicą stoi hi-end na półkach.

Uprzedzenie to wynika z faktu, że większość kolumn wystawianych w sklepach wielkopowierzchniowych to elementy kina domowego. Nie po to kupiłem ampli stereo by iść w kolumny kinowe. Nie dysponuje jednak wiedzą na temat zestawów KD - być może podstawą dobrego zestawu są dobre kolumny stereo więc moje uprzedzenie nie ma szczególnego uzasadnienia.

W dniu 4.01.2019 o 13:37, Stary Grzyb napisał:

Na korzyść Heco poza ceną i stroną wizualną przemawia fakt, że mają możliwość połączenia w bi-wiringu a chciałbym tego spróbować. Nie mniej jednak nie wyczytałem zbyt wiele opinii na ich temat. Pytanie czy przy tej klasie sprzętu podwójny terminal to faktycznie robi jakąś robotę czy to tylko chwyt marketingowy? Czytając niektóre posty i komentarze pod artykułami mam wrażenie, że bi-wiringu to dość wrażliwy temat bez względu na budżet.

Dzieli kolumnę na 2 sekcję gdzie można zastosować dwa różne kable czyli oddzielnie dobrać przewód dla niskich tonów a oddzielnie dla średnio-wyokotonowych. Sprawdza się to z niskimi tonami, niekiedy można dużo zyskać - zmienić lekko charkaterystykę co w cieżkich akustykach nieraz jest kłopotliwe. Z drugiej strony można też nie co przytęperować górę lub wręcz przeciwnie wysotrzyć ją albo podbić np kablem głośnikowym posrebrzanym, lecz po audiofilsku się nie godzi mięc dwóch różnych przewodów i profesionalą wypowiedzią jest iż zastępuje zworkę(toeretycznie jest to też inny napęd dla kolumny ponieważ sekcje są zasilane oddzielnie), ale jak zrobisz zależy od Ciebie. O Aurorze nie powinieneś mieć problemu z wyszukaniem informacjii na ich temat. Jest dużo opinii :)

Zapraszam na odsłuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.