Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam pytanie odnośnie ustawienia crossover'a w subie - jak to z nim właściwie jest ? Temat poruszany setki razy, ale w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Wielu twierdzi aby odcięcie ustawić na najwyższą możliwą wartość - dlaczego ? Jeżeli tak ma być , to w jakim celu producenci umożliwiają płynną regulację tego ustawienia ? Przecież można by było zrobić jedną stałą wartość np.150 hz i po temacie !!! Więc jak to w sumie jest ? Jakie najlepsze odcięcie powinno się ustawiać aby uzyskać jak najlepszy efekt ? Rozumiem że nie ma jednej stałej wartości, ale jakiś "wzór" jak to powinno się regulować...

https://www.audiostereo.pl/topic/141463-crossover-a-subwoofer/

Wszystko zależy jakie masz głośniki frontowe jeśli są to podłogówki z dobrym basem to tniesz jak najniżej nawet

Na 60hz a jesli masz jakies male plastikowe badziewie na przodzie wtedy sub musi grac całym pasmem. Ogólnie nie powinno się dawać wiecej jak 120hz bo wtedy można zlokalizować dzwiek z subwoofera

Jak na subie ustawisz gałkę na LFE to częstotliwością będzie regulować amplituner i tutaj jeśli na amplitunerze ustawisz głośniki na 80hz to sub zagra wszystko co poniżej 80hz a dodatkowa opcja w ampitunerze która zwie się mniej więcej "sub lfe 80-120hz" to ustawienie gdzie sub pozwoli sobie na więcej i zagra do 120hz ale tylko dla ścieżek 5.1 w którym taka informacja jest zapisana.

80hz to standard THX jaki rekomendują do ustawień kolumn, ale trzeba być pewnym że od tych 80hz grają nasze kolumny Bo jeśli nie potrafią lub ten dół jest niskiej jakości to będziemy mieć dziurę w częstotliwościach.

Edytowane przez bl4ck

No dobra, w takim razie jeśli mam podlogowki heco music style, i kalibracja ustawia mi je na 40 hz, to rozumiem że jest to prawidłowe odcięcie ? Sub w takim wypadku powinienem ustawić na minimum czyli 50 hz ? Na subie nie mam "lfe", więc w ampku prawidłowe ustawienie to "off" ?

Skoro nie masz lfe to dajesz off a na subie ustawiasz 40hz , to że kalibracja ustawia 40hz nie oznacza że jest to NAJLEPSZE ustawienie proponuje testować tylko wraz ze zmianą hz na podłogówkach musisz zmieniać na subie.

sprawdź sobie ustawienia i wybierz co ci lepiej odpowiada.

40 80 80 80

60 80 80 80

80 80 80 80

front center back sub

Edytowane przez bl4ck

Dziękuję za rady - na pewno wypróbuję tych ustawień ... Pytanie odnośnie przewodów - 1 czy 2 rca ? W subie mam wejścia Left/Lfe oraz right, regulowany crossover w zakresie 40 - 150 hz - jak to ugryźć ?

Jeśli korzystasz z crossovera w amp to w subie już tego nie przycinaj to błąd, jeśli sub ma LFE na jednym z kanałów wystarczy pojedynczy kabel.

@Sebastian_72409

Post wyżej napisałeś że nie masz w subie lfe...

Chodzi mi o to że na regulacji "crossover" mam podział 40 - 150 hz, a spotkałem się z subwooferami które na końcu skali mają właśnie "lfe"... mam problem z wysterowaniem subwoofera - za każdym razem przy kalibracji ustawia mi na +4 lub 5 natomiast zmienia odległości w zależności ile "volume" na nim ustawie... dziwne... dodam że amplituner za każdym razem lpf of lfe ustawia na 120 hz...

Edytowane przez Sebastian_72409

W subie mam wejścia Left/Lfe

Oznacza że masz LFE na subie ustawiasz pokrętło na maxa w amplitunerze ustawiasz 120hz.

Edytowane przez bl4ck

Jeśli masz połączony subwofer z amplitunerem gniazdem LFE to możesz sobie do usranej śmierci kręcić pokretłem crossover w subie, nic to nie da gdyż przy takim połaczeniu odłaczany jest filtr subwofera i sterujesz tym z amplitunera.

amplituner za każdym razem lpf of lfe ustawia na 120 hz..

Masz Denona?

Jeśli masz połączony subwofer z amplitunerem gniazdem LFE to możesz sobie do usranej śmierci kręcić pokretłem crossover w subie, nic to nie da gdyż przy takim połaczeniu odłaczany jest filtr subwofera i sterujesz tym z amplitunera.

Masz Denona?

Onkyo 800-ke...

No nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem że przy podłączeniu lfe kręcenie nic nie da. Większość 95% subwooferów ma takie podłączenie.

Pokrętłem można regulowac w zakresie pasma podanego przez amplituner.

Tylko jesli pokrętło regulacji ustawimy na znak Lfe (lub przekręcimy pokrętło regulacji do konca skali) to amplituner rządzi caloscia pasma suba.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Po kilku testach, wstępnie stwierdzam że chyba lepiej kalibracje przeprowadzić bez suba, którego później lepiej dostroić do zestawu... na chwilę obecną w amplitunerze lpf of lfe 80 hz, w subie również 80 hz, volume na około godz. 10, fronty 80 hz, Center 90 hz, surround 80 hz, sufitowe 90 hz i nawet fajnie to gra... będę dalej testował :) ciężka sprawa z tym crossover w subie...

Skoro masz w subie LFE po po co kręcisz w nim pokrętłem? rozkręć na maksa a amplitunerze ustawiasz 120hz bo aktualne ustawienie jakie stworzyłeś nie jest poprawne.

No nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem że przy podłączeniu lfe kręcenie nic nie da. Większość 95% subwooferów ma takie podłączenie.

Tylko jesli pokrętło regulacji ustawimy na znak Lfe (lub przekręcimy pokrętło regulacji do konca skali) to amplituner rządzi caloscia pasma suba.

Nieprawda. Jeśli sygnał wchodzi do subwoofera przez wejście LFE regulacja odcięcia na nim jest odłączona i nie działa. Wychodzi się z założenia że przy takim podłączeniu tymi sprawami rządzi Bass Management amplitunera.

Tak naprawdę to zależy od rozwiązań ot kilka przykładów:

LFE na jednym z kanałów i oznaczenie na skali crossovera BYPASS czasem LFE, takie rozwiązanie jest najprostsze ale daje możliwość podłączeń zarówno do amp z wyjściem LFE jak i stereo.

21107.jpg

Osobne gniazdo LFE i osobne gniazda stereo

LFE-input-pic-300x180.jpg

Specjalny przełącznik omijający wewnętrzny crossover

822351-psb-subseries-125-powered-subwoofer.jpg

Tylko wejście LFE bez możliwości podłączenia amplitunera stereo gniazdami niskopoziomowymi.

107deftech.2.jpg

Mam nadzieje że niczego nie pominąłem, ale jak widać rozwiązania są różne i tak naprawdę nie jest ważne jak zrealizowane. Istotniejsze jest aby przy kalibracji z amplitunerem, który ma realizować to odcięcie upewnić się czy mamy pominiętą wewnętrzną zwrotnicę w subie lub gdy to nie jest możliwe ustawione możliwie najwyższe odcięcie na crossoverze :)

Osobne gniazdo LFE i osobne gniazda stereo

Ja tak mam. A w Owners Manual czytamy:

1. RCA Stereo Inputs (Left & Right).

2. LFE Input (RCA Type).

...

4. Crossover Frequency Control.

The crossover frequency control only operates when using the RCA stereo input (1) ...

Nie zaprzeczam ja posiadam rozwiązanie pierwsze :) I do autora odnośnie crossovera i kalibracji jedyne ustawienia ważne, których kalibracja może nie ustawić właściwie to volume i faza. Najwięcej uwagi należy poświęcić temu ostatniemu, szczególnie jeśli sub ma kilka stopni lub płyną regulację fazy. Crossover należy ustawić na max lub wyłączyć całkowicie, bo takie działanie czyli ustawienie odcięcia w subie na 80Hz i w amp na 80Hz robi dziurę na charakterystyce zwłaszcza, że kolega ustawił odcięcie pozostałych kolumn na 90Hz, a w subie przycina do 80Hz :)

Nie powinno się ustawiać wartości niższej równej lub blisko podziału, filtry DSP zakładają charakterystyki równe i na tej podstawie obcinają górę pasma subwoofera i dół pasma kolumn tak, aby wypadkowa zboczy po sumowaniu dała w miejscu podziału względnie równe przejście.

subwoofer-crossover-frequency.png

Jeśli my zadziałamy w tym miejscu innym filtrem to możemy być pewni, że obcięcie zbocza będzie miało wypadkową tych filtrów dB/oct. Reasumując nie powinniśmy dzielić pasma w miejscu naturalnego spadku efektywności kolumn i przycinać suba na panelu w miejscu gdzie zamierzamy zadziałać filtrem DSP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

Użytkownik Adek45 dnia 22.11.2018 - 13:16 napisał

a ja tak mam dlatego tak napisałem

W takim razie, przy takich wejściach w subie jak prawidłowo powinno być wszystko ustawione ? Chyba wygląda to inaczej niż na każdym podanym powyżej przykładzie ? Będę wdzięczny za wszelkie porady...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałeś odp setki razy już, białe wejście rca lfe do amplitunera, crossover ma maxa a w ampli na 120hz opcja "LPF of LFE".

Bass extension poczytaj w instrukcji co dokładnie daję.

Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi