Skocz do zawartości
IGNORED

Music Player Deamon

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest plik mpd.conf na moim shadow do którego podpięty jest konwerter JarkaC. W tej postaci to jest właśnie bitperfect, ew. resampling przy pomocy soxr w przypadkach gdy konwerter nie obsługuje parametrów źródła (plik 192/24 a konwerter dopuszcza maksymalnie 96/24).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

to zależy jaki jest ten domyślny. w mpd możliwy jest jeszcze libsamplerate i tzw. internal. nie pamiętam który jest domyślny.

tam jest po prostu skonfigurowany soxr, a libsamplerate nie w ogóle nie ma bo nie został zainstalowany w shadow więc mpd będzie korzystać z soxr w ustawieniu "very high" i wielowątkowo.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

to zależy jaki jest ten domyślny. w mpd możliwy jest jeszcze libsamplerate i tzw. internal. nie pamiętam który jest domyślny.

tam jest po prostu skonfigurowany soxr, a libsamplerate nie w ogóle nie ma bo nie został zainstalowany w shadow więc mpd będzie korzystać z soxr w ustawieniu "very high" i wielowątkowo.

Tak przy okazji zapytam. Co znaczy i co daje ta wielowątkowość? Czy warto to ustawić? Mógłbyś coś więcej o tym napisać?

problem w tym, że cały mpd jest wielowątkowy.

Ukryta Zawartość

Chodzi mi oczywiście o wielowątkowość wirtualną, nie fizyczną. Fizyczna jest jak najbardziej hallal.

Do brzegu. Z czym mamy do czynienia w przypadku mpd i soxr w systemach unices?

ale ten wątek dotyczy mpd i soxr działających na bibliotece musl i korzystających z posix threads. nie widzę tu nic o hypertreadingu.

tak.

to jest ustawienie w którym mpd sam ustala ilość wątków w oparciu o sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak.

to jest ustawienie w którym mpd sam ustala ilość wątków w oparciu o sprzęt.

Ukryta Zawartość

Wreszcie konkret. Jak dzieci :)

Ukryta Zawartość

czytanie dokumentacji w ogóle ma przyszłość:

Ukryta Zawartość

i okazuje się, że shadow realizuje te założenia :D

Ukryta Zawartość

czytanie dokumentacji w ogóle ma przyszłość:

Ukryta Zawartość

i okazuje się, że shadow realizuje te założenia :D

Poraz drugi wkleiłeś niedziałający link. To co tu czytać.

Tak poważnie oczywiście masz rację. Manuale to podstawa. Czytam je, wierz mi.

W tym wątku prosiłem o odpowiedź na proste pytanie na które jak widać jest prosta odpowiedź jednym zdaniem.

Po co więc te docinki i napinki?

P. S.

Shadow to ten Twój system?

Dalej taki upierdliwy w instalacji i obsłudze? Jeśli nie, to chętnie wypróbuję jeśli działa na Raspberry pi.

Ukryta Zawartość

Poraz drugi wkleiłeś niedziałający link. To co tu czytać.

Masz coś ewidentnie nie tak z kompem. Link działa nawet na mojej komórce a link wklejałem na kompie z firefox.

Tak poważnie oczywiście masz rację. Manuale to podstawa. Czytam je, wierz mi.

W tym wątku prosiłem o odpowiedź na proste pytanie na które jak widać jest prosta odpowiedź jednym zdaniem.

Po co więc te docinki i napinki?

?? jakie docinki?

Shadow to ten Twój system?

Dalej taki upierdliwy w instalacji i obsłudze? Jeśli nie, to chętnie wypróbuję jeśli działa na Raspberry pi.

działa tylko na x86 więc problem ci się rozwiązał :D

MPD chyba taki upierdliwy w instalacji nie jest. Podstawówka to spokojnie ogarnia.

A w obsłudze banalny. Nic się nie zwiesza, nie przerywa, odtwarza wszystko. Jak dla mnie super.

Ależ Sebuś ja gram na MPD od około 2 lat i wiem, że nie jest żaden problem z instalacją i konfiguracją. Nie do końca rozumiałem jednak tą wielozadanowość - po kiego ona potrzebna w MPD i czy warto to włączyć używając raspberry pi.

Masz coś ewidentnie nie tak z kompem. Link działa nawet na mojej komórce a link wklejałem na kompie z firefox.

Na moim telefonie nie działa ten link. Na kompie działa. W takim razie wybacz - rzeczywiście coś u mnie nie halo.

?? jakie docinki?

Już nie ważne. Źle się wyraziłem...

?? jakie docinki?

działa tylko na x86 więc problem ci się rozwiązał :D

Mam jeszcze w szafie terminal hp bez dysku i bez karty flash.

Przeczytałem najnowszą dokumentację z Shadow i wydaje się być interesującym rozwiązaniem do audio. W wolnej chwili spróbuję.

Pytanie czy zamiast karty flash lub dysku na system można użyć 2 pendrive?

Tzn na jednym ISO z instalką a na drugi pen wgrać system? Przejdzie ten myk?

Pytanie czy zamiast karty flash lub dysku na system można użyć 2 pendrive?

Tzn na jednym ISO z instalką a na drugi pen wgrać system? Przejdzie ten myk?

przejdzie.

jeśli jądro zobaczy oba pendrive to przejdzie.

jakby ktoś potrzebował:

Ukryta Zawartość

to coś wklejone w sekcję audio_output powoduje, że strumienie o częstotliwościach niewymienionych na tej liście

(np. 352800 do której konwertowane są DSD64 i 705600 do której mpd konwertuje DSD128) są resamplowane

do 88200. To mniej obciąża komputer bo zarówno 352800 jak i 705600 to wielokrotności 88200.

Mam konwerter JarkaC, czyli UAC1 i obsługę maksymalnie 96000 więc u mnie ma to sens.

Kluczowa jest pierwsza pozycja. W tym przykładzie pliki 176400 są konwertowane do 96000 ale jeśli

usunie się 176400 z listy to też będzie stosowana 88200.

oczywiście konwertowanie DSD do PCM ma miejsce wtedy gdy sprzęt nie obsługuje DSD.

jakby ktoś potrzebował:

Ukryta Zawartość

to coś wklejone w sekcję audio_output

Oczywiście masz na myśli w pliku konfiguracyjnym MPD (mpd.conf)?

Może się kiedyś to przydać.

Nawet chyba to wykorzystam, gdyż mój DAC obsługuje tylko do 384000. Mam trochę plików w dsd 128, których nie mogłem odtworzyć bo się cięły. Tego typu wpis powinien sprawę rozwiązać.

Oczywiście masz na myśli w pliku konfiguracyjnym MPD (mpd.conf)?

tak w mpd.conf w sekcji audio_output

w twoim przypadku na pierwszym miejscu powinno być zatem 352800. 705600(DSD128) do 352800 a nie do 384000 co jest o wiele bardziej wymagające obliczeniowo. W każdym razie na moim fx170 DSD128 nie wchodzi w grę w przypadku konwertera jarkaC. Konwersja z DSD128 do 705600 i potem do 88200 to za dużo na ten sprzęt.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 27.11.2018 o 17:30, ayran napisał:

w twoim przypadku na pierwszym miejscu powinno być zatem 352800. 705600(DSD128) do 352800 a nie do 384000 co jest o wiele bardziej wymagające obliczeniowo. W każdym razie na moim fx170 DSD128 nie wchodzi w grę w przypadku konwertera jarkaC. Konwersja z DSD128 do 705600 i potem do 88200 to za dużo na ten sprzęt.

ayran

Wczoraj nie udało mi się odsłuchać pliku płyty DSD 128 ( 5,6 MHz/1Bit) kontener dsf

Widzę go na smartfonie ale nie da się uruchomić.

Na Foobarze w głównym systemie idzie gładko z opisem:

DSD128/11290kbps/5644800Hz/24-bit/stereo

Na co zwrócić uwagę synowi, co ma sprawdzić lub zmienić w ustawieniach?

pytanie czy działają DSD64?

najlepiej obejrzeć logi.

log_file        "syslog"

log_level            "default" (albo "verbose"

mpd zawsze pisze co jest nie tak

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.