Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ padów na brzmienie słuchawek

Funnykris

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że moje pady w Dt990 PRO uległy totalnemu spłaszczeniu (do tego stopnia że uszy mnie gryzły od muszli a pady gniotły) postanowiłem wymienić je na nowe. Znalazłem informację, jakoby trwalsze były pady od AKG K242 HD. Zakupiłem więc parę oryginalnych padów od AKG. Dzisiaj przyszły. Zdarłem stare i o dziwo bezproblemowo naciągnąłem nowe (kołnierz jest minimalnie większy i bardziej rozciągliwy). Można powiedzieć że zmieniłem słuchawki bez zmiany słuchawek. Kompletna zmiana charakteru tych słuchawek. Pady dodały trochę basu, który przy tym stracił nieco na przejrzystości a scena się sporo poszerzyła. Nie jestem jednak pewny do końca, czy nie przyzwyczaiłem się do spłaszczonych padów które przybliżały mi przetwornik do ucha pewnie o dobry cm w stosunku do tego co mam teraz (pady mogą być czasem wyższe niż oryginały) i stąd moje odczucia. Może jak były nowe też tak grały? :P Macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia w tej materii? Chętnie poczytam o tego typu eksperymentach z wymianą padów na inne. Może komuś to pomoże dopasować swoje słuchawki bez potrzeby ich wymiany.

Dziwi mnie, że ktoś się dziwi, że zmiana padów zmieniła mu sposób grania słuchawek. Przecież to tak jak zamiana pokoju w którym gra sprzęt kolumnowy. Akustyka, która podobno jest najważniejsza.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dokładnie , z jednej strony jeżeli zmiana dźwieku przypasowała to OK. Z drugiej jednak zmieniła sie na pewno sygnatura brzmienia tych słuchawek jaką się miały w zamierzeniach producenta charakteryzować.

No ale co kto lubi/co się komu podoba.... nic w tym złego nie ma.

Po kilku h słuchania nie czuję już teraz tak tej różnicy. Bas już znowu jest punktowy i detaliczny. Albo pady jakoś lepiej siadły na nauszniki albo słuch spór tak szybko przyzwyczaja :P

Generalnie zmiana jest ok. Coś ciekawego. Pady dużo sztywniejsze i mniej miłe w dotyku, jednak wciąż wygodne. Po zastosowaniu tych z AKG zwiększyła się trochę izolacja od dźwięków z zewnątrz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.