Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor JVC DLA RS1000/N5 współczynnik rzutowania projekcji z instrukcji a błędne informacje z projectorcentral.com

fhvbn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładam nowy temat ponieważ mam pytanie od kuzyna właśnie tworzy obecnie pokój kinowy i chcę nowy model JVC z natywnym 4K albo z linii pro RS1000 lub N5 z konsumenckiej wszystko zależy od ceny i warunków sprzedażowych. Ale jest tego typu problem znajomy ma bardzo krótki pokój i chcę zrobić ekran 100 calowy w 16:9, ale nie może powiesić JVC pod sufitem ponieważ jest skos to wymyślił że umiejscowi projektor na szafce i teraz od tej szafki i co za tym idzie miejsca zainstalowania projektora do ekranu jest 310-316cm oko obiektywu ekran i nie da się już odsunąć tej szafki do tyłu ze względu na skos więc według instrukcji przy maksymalnym zoomie N5/RS1000 z 316cm zrobi 100 cali w 16:9 ale co innego podaje kalkulator na projector central com tam 100 cali N5/RS1000 zrobi z 330cm a niestety nie może już odsunąć do tyłu tego projektora ze względu na skos w pokoju i spore gabaryty sprzętu 50cm głębokości i teraz pytanie może śmiało zamawiać do produkcji ekran Adeo 100 calowy i sugerować się katalogiem że z 316cm przy maksymalnym zoomie da się zrobić taką wielkość ekranu czy najpierw nabyć projektor i sprawdzić czy się zmieści w polu rzutowania obrazu a jeżeli nie to zamiast 100 cali to zamówić np. 90 cali?

Planował oglądać 100 cali z 2,6-2,9m.

Według kalkulatora projector central 100 cali w 16:9 ten model JVC zrobi z 328cm przy maksymalnym zoomie a w katalogu RS1000 oraz instrukcji obsługi piszę że zrobi z 315cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i teraz pytanie komu wierzyć czy możliwe aby współczynnik rzutowania obrazu z kalkulatora tak powszechnie znanego i cenionego jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podawał błędne informacje o rzutowaniu skoro w instrukcji obsługi N5/RS1000 wynika że obraz o takiej samej wielkości da się zrobić jakieś 13cm bliżej?

Pytanie czy lepiej zamówić taki 100 calowy ekran i liczyć że na granicy zoomu się wstrzeli w te 315cm, czy może dla spokoju zamówić ekran 90-95 cali i odjechać trochę zoomem kilka cm i nie będzie problemu?

Pozdrawiam.

Edit. tak z ciekawości przy Sony VW270ES/570ES też ten kalkulator podaje błędne informacje bo wychodzi że 100 cali 16:9 zrobi z 319cm a w katalogu tych modeli Sony wynika że zrobi z 305cm. Ciekawe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co pamietam większośc modeli JVC ma tam błędne dane.

PS. czy ten kuzyn nie jest czasem z Górnego Śląska? Takie mam przeczucie bo rozmawiałem nt. takiego ustawienia ze dwa miesiące temu.

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak jest z Górnego Śląska.

Ale jak w instrukcji piszę że ekran 100 calowy jest możliwy z 315cm to znaczy że taki będzie i nie ma co się przejmować tym co pisze na projectorcentral, ale z tego co sprawdziłem to projektory Sony też mają tam błędne dane o rzutowaniu. Ale też chcę przekazać tę informację że w tabelce o współczynniku projekcji w katalogu JVC piszę o tym że trzeba przyjąć +-5% próg błędu z 315cm to jest przedział od 300-330cm więc może te wyniki na projectorcentral są uwzględnione z tym poziomem błędu.

No nic przekaże mu te informację.

5% próg błędu?? No chyba ktoś sobie jaja robi? Może 0,5%, ale nie tyle... 30 cm różnicy na średnicy to jest mega dużo, coś takiego jest niedopuszczalne. Doczytaj dokładnie tą instrukcję, bo nie chcę mi się wierzyć w taką amatorkę przy sprzęcie za tą kasę.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Pamiętaj , że ekran jest odsunięty od ściany jakieś 6-7 cm . Uchwyty w ekranie Adeo odsuwają ramę od ściany .

Jak zależy na tych centymetrach , Twój znajomy może kupić samo płótno i we własnym zakresie zrobić ramę.

Tak 5% próg błędu +- piszę w katalogu JVC link :

Ukryta Zawartość

czyli 5% z 316cm do 100 cali w 16:9 to jest możliwy przedział dystansu 300-330cm dla takiej wielkości obrazu.

Pod tabelką z wymiarami w linku piszę : Projection distanced are design specification, so there is +- 5% variation.

Max720 na jakiej podstawie ekran ramowy Adeo jest odsunięty od ściany na 6-7cm, przecież to nie ekran rozwijany tylko ramowy więc z samej nazwy musi wskazywać przyleganie do ściany, ewentualnie sama rama może odstaje na te 6cm ale samo płótno według mnie przylega do ściany no może odstawać na 1-2cm góra.

Jak uchwyty w ekranie ramowym mogą odsunąć płótno od ściany, może ramę odsuwają ale płótno jest przecież płytsze od samej aluminiowej ramy przecież i to płótno jest na pewnym wgłębieniu w ramie raczej a nie na odwrót.

Ukryta Zawartość

Zobacz w instrukcji Adeo , jest w pdf

Gdzieś na którymś z forum był link z porównaniem n5 i n7 . Jednym słowem , szkoda kasy na 5 , lepiej dołożyć do 7

Ze tak wtrace.

Jest sens w pchanie sie w projektor z natywnym 4k dla ekranu 100"?

To juz nie lepiej zainwestowac w telewizor 85" np sony lub qleda od samsunga? (nie wiem czy sa wieksze tv dostepne)

W ramowym Adeo odległość ekranu od ściany to niecały cm. Te pdf-y wprowadzają w błąd. Pamiętam jak je przeglądałem i też mi się wydawało, że odległość będzie większa.

Z tym 5% progiem błędu to jest jakaś abstrakcja. Albo po prostu JVC pisze tak asekuracyjnie, gdyby jakimś cudem w danym egzemplarzu coś miało się nie zgadzać. Też korzystałem z projectorcentral do wyznaczenia przekątnej i wszystko zgadzało się niemal co do cm, a mój projektor to nie topowy JVC.

Pytanie czy lepiej zamówić taki 100 calowy ekran i liczyć że na granicy zoomu się wstrzeli w te 315cm, czy może dla spokoju zamówić ekran 90-95 cali i odjechać trochę zoomem kilka cm i nie będzie problemu?

Zrób jak wszyscy radzą w tym przypadku: najpierw kup projektor, ustaw go tak jak będzie stał, rzuć obraz na ścianę i zmierz jego wymiary. Dopiero wtedy kupuj ekran.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Mój błąd :) Uchwyty miałem z wersji Curved . W standardowym ekranie mogą być "płytkie" uchwyty .

Przepraszam za zamieszanie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.