Skocz do zawartości
IGNORED

technisc SH-GE70 vs SH-8058

kapec_73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Grupowiczow, mam pytanie czym rozni sie korektor SH-GE70 od SH-8058 poza tym ze ten drugi jest starszy, i ma pare przyciskow (ale czy funkcji ?) wiecej, czy ktores z tych urzadzen ewidentnie jest lepsze ?, ew. ktore ma lepsze parametry. Pozdrawiam kapec

https://www.audiostereo.pl/topic/14117-technisc-sh-ge70-vs-sh-8058/

..moze inaczej, pomieszczenie w ktorym bawie sie w obsluchy muzyki ma rozmiary 3X5m do tego dochodzi umeblowanie itp, w tak malym pomieszczeniu duzo dzwiekow jest "przytlumionych" a mysle ze korektor w moim przypadku bylby jedynym sensownym rozwiazaniem, patrzac z ekonomicznego pounku widzenia - jedyne mozliwe rozwiazanie. W moich warunkach niemam zabardzo nawet mozliwosci pobawic sie z ustawieniem kolumn. Wymiana kolumn czy wzmacniacza praktycznie niewchodzi w gre, co ewentualnie jako alternatywe dla korektora proponujecie. Pozdrawiam kapec

Jak już musisz czymś kręcić, to użyj regulacji we wzmacniaczu - większość je posiada. Niektóre posiadają nawet regulowany loudness, jak Yamahy. Pewnie jednak masz, kręciłeś i nic nie pomogło? Tak? Myślę, że problem tkwi dokładnie w tym, czego nie chcesz ruszać i nie chcesz się z tym zmierzyć. W kolumnach i ich ustawieniu. Ewentualnie we wzmacniaczu. I tym się zajmij. A zaoszczędzone na korektorze pieniądze wydaj na coś sensowniejszego. Choćby dołóż do kolumn lub wzmacniacza.

Ja mam pokój 2,5 na 3,5 i przyznam się szczeże,że korektora też unikam jak ognia.Naprawde dużo można zdziałać bez niego.Postaraj sie w miare możliwości jak najlepiej poustawiać kolumny.Może powiedz jakim sprzętem dysponujesz.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zadałeś Konkretne pytanie. Postaram się udzielić konkretnej odpowiedzi. Różnice są takie.

SH-8058 jest modelem starszym. Posiada jeszcze kwadratowy klawisz od zasilania. Regulować można w siedmiu zakresach, osobno lewy i prawy kanał +12dB -12dB z krokiem 2dB. Posiada pamięć ( 3 charakterystyki nastawione fabrycznie i 3 charakterystyki które można samemu wprowadzić) Do podtrzymywania pamięci zastosowano baterię litową BR2032-1VC (w/g instrukcji 10lat).

SH-GE70 -nowszy model. Regulacja w siedmiu zakresach tak samo jak w poprzednim modelu. Jednak nie ma możliwości regulacji osobno dla lewego i prawego kanału. Pamięć większa. Sześć nastaw fabrycznych i sześć swoich.

Pamięć podtrzymywana jest przez układ z kondensatorem. Posiada więcej funkcji wyświetlania widma charakterystyki.

To chyba byłyby wszystkie różnice. Nie wnikam czy korektor ma sens czy nie. Ten problem zostawiam tobie do testowania. Pozdrawiam.

SH-GE90 zdecydowanie bardziej kaszani dźwięk, jeśli już to GE70, a najlepiej sobie spraw jakiś 10 lub więcej pasmowy korektor analogowy. GE90 to nieszczęsny korektor cyfrowy, co znaczy że w nim następuje konwersja A/D, potem korekcja i znowu konwersja D/A.

Jak chcesz taniutki i fajny korektor 10 pasmowy TEAC-a to się odezwij do mnie na @, kiedyś go używałem teraz mi zalega.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-> kapec_73

Pokoj 5x3 to nie jest zade wytlumaczenie - ja mam jeszcze mniejszy i w dodatku zagracony, a jakos obeszlo sie bez "dobrodziejstw" korekcyjnych - nie wystepuje zadne stlumienie czy innye atrakcje - wystarczylo troche pokombinowac i dobrze ustawic kolumny. Radze ci zaczac wlasnie od tego, bo malo co w tej calej zabawie da lepszy rezultat niz wlasciwe ustawienie glosnikow wlasnie.

-->opteron naprawde myslisz ze analogowe sa leprze niz cyfrowe , ponoc GE90 to najleprzy korektor w tej klasie posiada az 24 podbicia dla poszczegolnych pasm , apropo coto za model Tego twojego i ile za niego chcesz ? bo tez bede poszukiwal jakiegos korektorka do siebie

Pomyśl tylko, masz konwersje w z cyfry na analog w CD, jeśli DAC i część analogowa jest w miarę to całkiem znośny mamy sygnał, a potem posyłasz to do paściarskiego korektora który znowu z analogu konwertuje to w cyfrę, dokonuje korekcji graficznej, i z powrotem na analog. To że ma 24 punkty regulacji nie świadczy o niczym (zwłaszcza że to jest korekcja parametryczna, nie możesz sobie poprzesuwać sąsiednich punktów tak jak Ci się podoba).

GE-70 to też pasta, ale już lepsza i tańsza, mniejsza rozpiętość korekcji, ale za to normalnej.

Jak chcesz info odnośnie mojego korektora napisz na meila do mnie, prześlę jakieś zdjęcie itp.

A Wy dalej o tych korektorach ;-) Wprowadzają szumy, zniekształcenia, a mimo tego niektórzy się w to pakują....naprawdę nie warto....SH GE 90 to beznadziejny korektor DSP o fatalnych parametrach, degradujacy dynamikę i S/N - wiem, bo go kiedyś miałem....70-tka jest lepsza, a 50-tka z suwakami mechanicznymi pewnie najlepsza...., ale i tak NIE WARTO !

U mnie też zalega jeszcze SH-GE70, dawno nie używany swego czasu był miłym dla oka kolejnym klockiem w wieży japońskiej, zwłaszcza gdy się światło przyciemniło. Kiedy zrozumiałem, że z tym dźwiękiem jest coś nie tak (nie z winy samego korektora) co nieco pozmieniałem i korektor poszedł na bocznicę. Kiedyś lubiłem podrasowywać nim nagrywane kasety dodając to co moim zdaniem ginęło przy przegrywaniu z CD na taśmę, wrzucałem dolby C lub dbx i było super ;-)

LeStat, to byly czasy, człowiek dokładał na "kupkę" co chwile nowe klocki i coraz to ładniej świeciło, a grało.. no na początek jakoś grało, ale jaki był szpan przed kumplami :)

Opteron : ""potem posyłasz to do paściarskiego korektora który znowu z analogu konwertuje to w cyfrę, dokonuje korekcji graficznej, i z powrotem na analog.

Taka rzecz nie ma miejsca !! dzwiek w takim korektorze wchodzi i wychodzi analogowy , jedynie korekcja jest sterowana cyfrowo, ale dzwiek pozostaje analogowy, wydaje mi sie ze opowiadasz herezje , otwierales taki korektor i widziales te przetworniki, wtedy chyba urzadzenie wazylo by 2 razy tyle :)

Czy takie wnętrze budzi Wasze zaufanie??

[obrazekLUKASZ-235457_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ja też nie,a to zdjęcie znalazłem w sieci.

Jak ktoś chce to niech szuka faktycznie jak najmniej psującego korektora i niech to nie będzie żaden z nowych Technicsów bo ta 90 psuje tak,że naprawde niewiele dobrego z dźwięku zostaje. Wystarczy popatrzeć na katalogowe dane techniczne S/N

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zdjątko pewno stąd ;-)

Ukryta Zawartość

Dokładnie:)

Kiedyś bardzo na niego polowałem ale akurat jak miałem pieniądze to go nie było.Teraz się ciesze bo zamiast na niego pieniądze poszły na doskonalenie odtwarzanego dźwięku przez sprzęt,który wtedy miałem.

w takim razie jaki koretor w tej cenie jest dobry ktory wprowadza dosyc male znieksztalcenia a jest skuteczny i ma wiele mozliwosci jeslichodzi o podbicie bo z tego klocka napewno nie zrezygnuje wiec nie probujcie mnie przekonac zebym nie kupowal zadnego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.