Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + Głośniki podłogowe do 5000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam Wzmacniacza oraz głosników podgłogowych (raczej tych mniejszych)

Pokój 20m2

Muzyka główkie ROCK, SOUL, ALTERNATIVE

Mój budżet to 5000zł

Interesuje mnie sprzęt nowy.

Chciałbym aby to grało ciepło i z fajnym basem.

Będę wdzięczny za pomoc.

Proponuję wzmacniacz Onkyo A 9050 - moc i dynamika wystarczająca a do tego DAC

z trzema wejściami cyfrowymi.

Kolumny na początek od np. JBL Arena 170 po coś z BMN'a np. Fx czy F3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Proponuję wzmacniacz Onkyo A 9050 - moc i dynamika wystarczająca a do tego DAC

z trzema wejściami cyfrowymi.

Kolumny na początek od np. JBL Arena 170 po coś z BMN'a np. Fx czy F3:

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki, Onkyo A9050 na pewno będę chciał przetestować, co do JBL, to już testowałem i jakoś nie przemawiały do mnie.

W między czasie poczytałem trochę o serii MISSION L-3, LX -4, LX-5 odpowiada mi ich rozmiar oraz wizualnie dobrze wyglądają. Chce się umówić na odsuch.

Co o nich myślicie ? Są warte próby ?

Co do wzmacniacza myślałem o NAD C338.

Wcześniej miałem Gramofon DP-300 oraz Danon PMA-720 i nie byłem z tego zadowolony.

Teraz chce kupić gramofon używany i chciałbym dobrze zainwestować pieniądze w dobre głosniki + dobry wzmacniacz, aby nie żałować jak ostatnio :) Stąd te pytania. :)

Ukryta Zawartość

Popatrz na kolumny Melodika BL 40 mk3. Ciepła liniowa kolumna kolumna z dobrym podbiciem basu. Proponuje to spiąć z Yamah R-N803D, amplituner zbudowany na bazie wzmacniacza z A-S701 do tego posiada opcje sieciowe oraz DAC do ktorego da rade podpiać 3 urządzenia cyfrowo.

Pozdrawiam.

NAD to dobry wybór choćby ze względu na uniwersalność i tradycyjną już jakość dźwięku.

Jednak to kolumny decydują o tym, co usłyszymy i nie powinniśmy tej decyzji pozostawiać

recenzentom ;-)

Możesz być jednak LX'ami też rozczarowany, jak JBL'ami.

Musisz określić, co się nie podoba w brzmieniu np. JBL'a a wtedy kolegom w salonie

łatwiej będzie wskazać konkurencyjne kolumny; świetne w ciągu 10 min, ale po następnych

kilku godzinach w domu będziesz chciał je wyrzucić przez okno ;-))

Sam to przerobiłem parę razy więc uprzedzam ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za rady. W takim razie muszę się umówić na odsuchy.

Mam nadzieje że wybiorę coś co mnie zadowoli i nie będę musiał ich wyrzucać przez okno :)

Mission LX to nie jest ciepłe granie.... zupełnie inaczej zestrojona kolumna w porównaniu z poprzednią wersją MX... taki odrobinę Klipsh ostro raczej.

Jak ma być ciepło to Indiana line 560 lub droższe Zensor 7.. Bostony 250.

Warte posłuchania sa Elac Debut F6.

Mission LX to nie jest ciepłe granie.... zupełnie inaczej zestrojona kolumna w porównaniu z poprzednią wersją MX... taki odrobinę Klipsh ostro raczej.

Jak ma być ciepło to Indiana line 560 lub droższe Zensor 7.. Bostony 250.

Warte posłuchania sa Elac Debut F6.

Fajnie, sprawdzę sobie te głośniki.

Co do wzmacniacza myślałem o NAD C338.

Na pewno warto przesłuchać, konstrukcje w klasie D mają zwykle lepszy bas i lepiej kontrolują kolumny.

Jestem już po dwóch odsuchach. Udało się podjąc decyzje, Czy dobrą ? Zobaczymy :)

Z głośników testowałem Mission LX 3 i brzmały bardzo przyzwoicie, ale cały czas coś mi w nich brakowało.

Na drugi odstrzał trafiły: ELAC Debut 2.0 F5.2 i nie wiem może się nie znam ale dla mnie zagrały gorzej niż LX 3.

Jako trzecie pojawiły się PSB Speakers Imagine X1T i muszę powiedzieć, że nie chciałem już innych testować. Dzwiek jaki z nich płynął w 100% mnie zadowalał.

Finalnie z salonu wyjechały: PSB Speakers Imagine X1T oraz wzmacniacz NAD C338

• 4 tygodnie później...

NAD to dobry wybór choćby ze względu na uniwersalność i tradycyjną już jakość dźwięku.

Jednak to kolumny decydują o tym, co usłyszymy i nie powinniśmy tej decyzji pozostawiać

recenzentom ;-)

Możesz być jednak LX'ami też rozczarowany, jak JBL'ami.

Musisz określić, co się nie podoba w brzmieniu np. JBL'a a wtedy kolegom w salonie

łatwiej będzie wskazać konkurencyjne kolumny; świetne w ciągu 10 min, ale po następnych

kilku godzinach w domu będziesz chciał je wyrzucić przez okno ;-))

Sam to przerobiłem parę razy więc uprzedzam ...

Twój opis na temat ważności kolumn jest trochę bezsensowny

Wynikałoby, ze: kupujesz starą Diore na allegro A następnie podlaczasz do niej kolumny za 10 k.

Klasycznie proponuje Indiane Line Note 550. Głośniki trochę nie docenione. Ale po połączeniu z dobra elektroniką pokażą Ci efekty

Bo znacznie lepiej zagra Twoim zdaniem Tact z Altusami ?

Pozostanę przy swoim zdaniu - kolumny są najważniejsze, a przećwiczyłem to nawet na komplecie:

estradowe na 38 cm i wzmacniacz 0,8 W na jednym scalaku - można robić imprezę.

O mniej egzotycznych próbach nie wspomnę ... kiepski nie wykorzysta potencjału kolumn,

ale nawet świetny wzmacniacz niczego nie osiągnie na shitowych kolumnach.

• 3 lata później...