Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie koncowki mocy

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Moze ktos mial stycznosc lub moze cos powiedziec na podstawie zdjec tego oto wzmacniacza lub jemu podobnych:

Finished HIFI IRAUD350 class D digital amplifier 300W stereo power AMP

Po wklejeniu tego w wyszukiwarke mozna zobaczyc zdjecia i poczytac parametry.

Zastanawiam sie dlaczego to jest takie tanie. Hmm, a moze to my przeplacamy za nasz sprzet. Tutaj kolejny przyklad:

Finished hm4s

Trzeba wklejac te nazwy w google bo nie moge skopiowac linkow.

Co o tym myslicie, moze to jakos grac?

Jest tego pelno zarowno w klasie AB jak i D.

Myslalem o takich dwoch w klasie D bo cena atrakcyjna, ale jak to gra?

Moze ktos mial stycznosc.

https://www.audiostereo.pl/topic/141099-tanie-koncowki-mocy/

Jak Ci potrzebna taka duża moc poszukaj ewentualnie końcówki estradowej znanej marki, przypuszczam zagra lepiej niż taki chiński składak, do tego masz polską gwarancję itp. Ja kupiłem Crowna XLS 1002. Ciekawym modelem z wyższej półki jest np. Lab Gruppen IPD 1200.

Jak Ci potrzebna taka duża moc poszukaj ewentualnie końcówki estradowej znanej marki, przypuszczam zagra lepiej niż taki chiński składak, do tego masz polską gwarancję itp. Ja kupiłem Crowna XLS 1002. Ciekawym modelem z wyższej półki jest np. Lab Gruppen IPD 1200.

Jak sie ten Crown sprawdza?

W jakim zestawieniu gra u Ciebie?

No i najwazniejsze pytanie, czy maja duzy wplyw na brzmienie czy raczej gra to co poda przedwzmacniacz?

Jak sie ten Crown sprawdza?

W jakim zestawieniu gra u Ciebie?

No i najwazniejsze pytanie, czy maja duzy wplyw na brzmienie czy raczej gra to co poda przedwzmacniacz?

SA8005 + pre DIY + Diamond 25.

Na 20m2 gra to dobrze. Wentylator większość czasu stoi zatrzymany. A jak się włączy to trzyma raczej niskie obroty. Wzmacniacz ładnie się włącza nie wybija np. korków (teoretycznie ma zasilacz impulsowy na ponad 1000W). Pobór mocy bez sygnału bodaj 22W.

Mam kiepski preamp wię trudno coś jednoznacznie powiedzieć o brzmieniu scenie czy stereofonii. Skłaniam się ku stwierdzeniu że gra to poprawnie. W porównaniu do PM KI Pearl Lite jak dla mnie nie słychać przepaści a bas wydaje się nawet lepszy. Kiedyś może kupię DAC'a z regulacją głośności jak np. Nuprime DAC-9. Ostatnie pytanie trudno zrozumieć.

Dzieki za odpowiedz.

W ostatnim pytaniu chodzi mi o to, czy koncowka nie dodaje do brzmienia czegos od siebie. Czy nie podbija basu lub wysokich tonow? Czy nie chowa lub nie wypycha za bardzo srednicy? Takie cos.

Jak chcesz nagłośnić normalne pomieszczenie 20-30m2 to przy klasie D spisze się i 2x50W wzmacniacz. Kontrola kolumn jest tutaj lepsza niż we wzmacniaczach klasy AB pomijając drogie piece. Dobre moduły Hypex'a zastosował np. NAD w nowych seriach. Podobne końcówki stosuje Marantz w Serii PM-10, PM-12 czy Ki Ruby.

Czyli moze miec to jakis sens.

Przemysle sprawe bo troche boje sie tych wzmakow z ebay'a, nigdzie zadnych opinii ani testow.

Tu masz test trzech gotowców w rozsądnych cenach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po więcej zajrzyj do katalogów np. Monacora

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak chcesz nagłośnić normalne pomieszczenie 20-30m2 to przy klasie D spisze się i 2x50W wzmacniacz. Kontrola kolumn jest tutaj lepsza niż we wzmacniaczach klasy AB pomijając drogie piece. Dobre moduły Hypex'a zastosował np. NAD w nowych seriach. Podobne końcówki stosuje Marantz w Serii PM-10, PM-12 czy Ki Ruby.

Pomieszczenie 24m2. Problemu z naglosnieniem nie ma, ale myslalem o zakupie dwoch koncowek w celu poprawy kontroli jak i rowniez odseparowania kanalow co tez moze pozytywnie wplynac na jakosc. Obecnie mam Rega Elicit-r z B&W 803 d3 i gdzies przeczytalem ze zeby te kolumny pokazaly na co je stac to musza dostac 200W w 8ohm i wtedy dopiero zaczynaja grac.

Z drugiej strony nie rozumiem o co chodzi, bo ja nawet nie wykorzystuje polowy mocy obecnego wzmacniacza wiec po co mi jeszcze kolejne 200W na kanal. Jednak jezeli jest opcja sprawdzenia tego, to pomyslalem ze warto sprawdzic. Szkoda tylko wydac pieniadze jezeli to ma nic nie zmienic.

Ta Rega dałaby radę nawet jakbyś jeszcze jedną parę tych bowersow podpiął. A z samej mocy lepszego dźwięku nie dostaniesz ...

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Tu masz test trzech gotowców w rozsądnych cenach:

Ukryta Zawartość

Po więcej zajrzyj do katalogów np. Monacora

Naprawde ciekawa propozycja. Szczegolnie ten drozszy Monacor.

Nie wiem tylko jaka bedzie reakcja mojej polowki jak cos takiego zawita na stoliku w salonie. Ale musze powiedziec ze cwieka to mi zabiles niezlego.

Ta Rega dałaby radę nawet jakbyś jeszcze jedną parę tych bowersow podpiął. A z samej mocy lepszego dźwięku nie dostaniesz ...

To po co ta cala gadanina na forach, ze Bowersy sa pradolubne i zeby dobrze zagraly to trzeba im dac duzo watow. No teraz to juz nie wiem o co chodzi.

Ukryta Zawartość

To po co ta cala gadanina na forach, ze Bowersy sa pradolubne i zeby dobrze zagraly to trzeba im dac duzo watow. No teraz to juz nie wiem o co chodzi.

Dużo to pojęcie wzgledne. To co masz teraz to dużo więcej niż kiedykolwiek będziesz potrzebował.

Pomieszczenie 24m2. Problemu z naglosnieniem nie ma, ale myslalem o zakupie dwoch koncowek w celu poprawy kontroli jak i rowniez odseparowania kanalow co tez moze pozytywnie wplynac na jakosc. Obecnie mam Rega Elicit-r z B&W 803 d3 i gdzies przeczytalem ze zeby te kolumny pokazaly na co je stac to musza dostac 200W w 8ohm i wtedy dopiero zaczynaja grac.

Z drugiej strony nie rozumiem o co chodzi, bo ja nawet nie wykorzystuje polowy mocy obecnego wzmacniacza wiec po co mi jeszcze kolejne 200W na kanal. Jednak jezeli jest opcja sprawdzenia tego, to pomyslalem ze warto sprawdzic. Szkoda tylko wydac pieniadze jezeli to ma nic nie zmienic.

Czy ty chcesz napędzić kolumny za ok 38kPLN/sztuka Regą za dychę albo jakimś chińskim wynalazkiem gdzie rekomendowany wzmacniacz to 50-500W? Żarty sobie robisz czy mówimy o zupełnie innych kolumnach...

Naprawde ciekawa propozycja. Szczegolnie ten drozszy Monacor

Na stronie Monacor-a są jeszcze ciekawsze teoretycznie propozycje. Warto obejrzeć. Patrz głównie na te oparte o moduły Hypexa i Pascala. To renomowane firmy w klasie D.

Nie wiem tylko jaka bedzie reakcja mojej polowki jak cos takiego zawita na stoliku w salonie.

Niestety WAF tych końcówek jest bardzo słaby. Może być problem ;-). Ja z tego powodu kupiłem droższe końcówki firmy Rotel na modułach B&O. Przynajmniej WAF jest bardzo dobry, ale parametry wolałbym tych z testu choć Icepowery B&O też należą do topu w tej klasie ;-).

Ale musze powiedziec ze cwieka to mi zabiles niezlego

Sam się mocno przyglądam tym STA800D z Monacora. Jak coś by się działo z moimi Rotelami w zestawie DSP to pewnie bym w zastępstwie nabył coś takiego jak te STA800D. Ogromna moc i renomowane moduły, choć niestety WAF tragiczny ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czy ty chcesz napędzić kolumny za ok 38kPLN/sztuka Regą za dychę albo jakimś chińskim wynalazkiem gdzie rekomendowany wzmacniacz to 50-500W? Żarty sobie robisz czy mówimy o zupełnie innych kolumnach...

Kolega wyzej napisal ze moge jeszcze jeden taki zestaw napedzic tym wzmacniaczem.

Wiec teraz to juz zupelnie nie wiem o co chodzi.

Od 50-500W oznacza ze 100W tez wystarczy i naprawde wystarcza, bo nigdy jeszcze nie odkrecalem na max. Nie ma takiej potrzeby.

Sory, zaszla pomylka. 803 d2 a nie d3, nie wiem jak to sie stalo. Wczesniej mialem (w sumie nadal mam) 703z Elex-r i tam sie nie dalo sluchac glosniej bo wzmacniacz wymiekal, zaczynalo trzeszczec przy wiekszych poziomach glosnosci.

Kolega wyzej napisal ze moge jeszcze jeden taki zestaw napedzic tym wzmacniaczem.

Wiec teraz to juz zupelnie nie wiem o co chodzi.

Od 50-500W oznacza ze 100W tez wystarczy i naprawde wystarcza, bo nigdy jeszcze nie odkrecalem na max. Nie ma takiej potrzeby.

Nie znam tych kolumn ale nie byłbym tego taki pewien a bardziej jestem pewien tego że po prostu taki wzmacniacz się ugotuje z dwoma parami takich kolumn. Przy podanym paśmie od 19Hz i minimum 3 om trzeba naprawdę dużo prądu aby dobrze kontrolować głośniki basowe. Normalnie przy klasie AB szukałbym wzmacniacza o porównywalnej mocy do mocy znamionowej kolumn a nawet trochę większej.

W przypadku klasy AB wzmacniacz 2*20W nie napędzi żadnych sensownych kolumn bo nie jest w stanie dać odpowiedniego prądu stąd takie moce idące nawet w setki watów.

Gdybyś sobie zrobił test i puścił przebieg 1kHz to przy 1-2W mocy na wyjściu wzmacniacza poziom głośności będzie już mocno nieprzyjemny dla uszu.

To sprawdź jeszcze czy podałeś dobre wymiary pomieszczenia. Bo żeby w 24m wzmacniacz 70W wchodził w clipping to ja nie wiem jak głośno trzeba słuchać ... Ja mam takie samo i przy 1W jest już bardzo głośno ...

Ukryta Zawartość

to jest ciekawa konstrukcja na mosfetach - w necie dobre opinie zbiera a cena smieszna

Ukryta Zawartość

Słyszałem kilkudziesięciowatową integrę Moona spiętą z Bowersami 802 D2 (czyli bardziej prądożerne) i grało aż miło, nic nie brakowało.

Duża dynamika, w skali makro i mikro. Świetna przestrzeń, separacja, nośność dźwięku, rozmach.

Tu nie chodzi o waty a o wydajność prądową, o to jak wzmacniacz ruszy dane kolumny, jak "utrzyma w ryzach" membrany.

Przy normalnym słuchaniu, nawet całkiem głośnym, wystarcza kilka W

Wiele osób podaje ile to watów musi mieć piec żeby coś ruszyć bo ZAZWYCZAJ w parze z większą mocą idzie też możliwość odpowiedniego "ruszenia" membran przy niskich poziomach głośności (kiedy korzysta się raptem z kilku watów).

To jakaś tam reguła ale jest sporo wzmaków, które watów na papierze mają mało a ruszają trudne kolumny aż miło.

Przykładem niech będzie nawet starutki Krell KSA50, który przy 8 ohm watów oddaje... kilka razy mniej niż wiele amplitunerów kina domowego ma na papierku.

A spróbujcie porównać jak gra jedno i drugie :)

Przykładem niech będzie nawet starutki Krell KSA50, który przy 8 ohm watów oddaje... kilka razy mniej niż wiele amplitunerów kina domowego ma na papierku.

Bez wątpienia jest to dobry wzmacniacz ale nie ma nic za darmo aby oddać te parę watów całkiem sporo potrzeba zużyć.

Bez wątpienia jest to dobry wzmacniacz ale nie ma nic za darmo aby oddać te parę watów całkiem sporo potrzeba zużyć.

Owszem, ale dyskusja dotyczyła tego ile z grubsza mocy powinien oddawać wzmacniacz na zaciski głośnikowe żeby ruszyć to czy owo więc podałem jako jaskrawy przykład "zdrowych" 50W

Wspomniany Moon nie brał chyba sporo z sieci, na wyjściach głośnikowych kilkadziesiąt W a grało bdb.

Jasne, że można lepiej ale taki przykład dla porównania.

Jeśli będziemy mieć wydajny wzmacniacz to parę W do dość głośnego słuchania z takimi kolumnami wystarczy. Oby tylko wzmacniacz dawał radę, najlepiej od niskich poziomów głośności :)

Mnie już parę rzeczy mocno zaskoczyło, głównie były to odstępstwa od reguł, choć nie koniecznie :)

Owszem, ale dyskusja dotyczyła tego ile z grubsza mocy powinien oddawać wzmacniacz na zaciski głośnikowe żeby ruszyć to czy owo więc podałem jako jaskrawy przykład "zdrowych" 50W

Wspomniany Moon nie brał chyba sporo z sieci, na wyjściach głośnikowych kilkadziesiąt W a grało bdb.

Jasne, że można lepiej ale taki przykład dla porównania.

Jeśli będziemy mieć wydajny wzmacniacz to parę W do dość głośnego słuchania z takimi kolumnami wystarczy. Oby tylko wzmacniacz dawał radę, najlepiej od niskich poziomów głośności :)

Mnie już parę rzeczy mocno zaskoczyło, głównie były to odstępstwa od reguł, choć nie koniecznie :)

Mocy potrzeba niewiele ale problem żeby tą "zdrową" moc wyprodukować tyle chciałem dodać. Można mieć niewielkiej mocy wzmacniacz klasy A powiedzmy 20W i on będzie grał tak samo jak 300W w klasie AB ale prądu będzie zużywał więcej dlatego klasa A stanowi margines a gro rynku to wzmacniacze o nadmiarowej mocy w klasie AB.

Tu masz przykład ile mocy potrzebują wzmacniacze w klasie A wyłamujące się regułom.

Ukryta Zawartość

Na szczęście dzisiaj mamy klasę D i ona doprowadzi do zmniejszenia mocy wzmacniaczy do realnie potrzebnych wartości bo łączy wysoką sprawność z łatwością wysterowania kolumn.

Ukryta Zawartość

Wiem jak wygląda pobór mocy wzmaków w klasie A lecz była mowa o tym ile W musi wypluwać wzmacniacz żeby napędzić to i owo, więc zaznaczyłem, że nie warto sugerować się tymi wypluwanymi watami a tym jaką konstrukcję ma wzmacniacz i co potrafi.

Tak jak piszesz - żeby tą "zdrową moc" wypluwać i o to chodzi, niezależnie od tego czy to będzie w klasie A, AB czy D to parudziesięciowatowy wzmak da radę i dużym Bowersom, jeśli odpowiednio skonsktruowany.

A to czy on tam bierze z sieci 200 czy 500 W to zupełnie inny temat. I moim zdaniem pomijalny przy klasie sprzętu typu 803 czy 802 ;)

niezależnie od tego czy to będzie w klasie A, AB czy D to parudziesięciowatowy wzmak da radę i dużym Bowersom, jeśli odpowiednio skonsktruowany

I wracając do tego konkretnego przypadku, chyba nie wzbudzę dużych emocji mówiąc, że zarówno Rega Elicit jak i Elex spełniają te warunki.

Gdybyś sobie zrobił test i puścił przebieg 1kHz to przy 1-2W mocy na wyjściu wzmacniacza poziom głośności będzie już mocno nieprzyjemny dla uszu.

Na kolumnach o skuteczności ca 75 dB/W/m też ;-) ?

Ukryta Zawartość

to jest ciekawa konstrukcja na mosfetach - w necie dobre opinie zbiera a cena smieszna

Klasa D jest w dzisiejszych czasach chyba zawsze na mos-fetach.

To jakaś tam reguła ale jest sporo wzmaków, które watów na papierze mają mało a ruszają trudne kolumny aż miło.

Mają bardzo niską impedancję wyjściową, wtedy będą bardzo dobrze kontrolować ruch cewki głośnika o ile nie będzie im za bardzo przeszkadzać pasywna zwrotnica kolumn.

Ukryta Zawartość

Proponuję dopisać jeszcze Brio-r do listy też się załapie, jak to mówią papier wszystko zniesie.

Brio nie słyszałem i OP o nim nie wspominał, więc nie wiem czy jest sens go dopisywać. 'Papier' też nie wygląda zbyt obiecująco, ale ... nigdy nie wiadomo ...

Na kolumnach o skuteczności ca 75 dB/W/m też ;-)

Klasa D jest w dzisiejszych czasach chyba zawsze na mos-fetach.

Mają bardzo niską impedancję wyjściową, wtedy będą bardzo dobrze kontrolować ruch cewki głośnika o ile nie będzie im za bardzo przeszkadzać pasywna zwrotnica kolumn.

W przypadku wzmacniaczy lampowych współczynnik tłumienia nie przekracza 30 co bynajmniej nie ogranicza ich zdolności do sterowania kolumnami w lepszym stopniu niż wzmacniaczom tranzystorowym gdzie ten współczynnik jest dużo wyższy.

Tak samo niskim współczynnikiem tłumienia cechują się wzmacniacze tranzystorowe First Watt.

Więc gdzie jest ta minimalna impedancja?

Brio nie słyszałem i OP o nim nie wspominał, więc nie wiem czy jest sens go dopisywać. 'Papier' też nie wygląda zbyt obiecująco, ale ... nigdy nie wiadomo ...

Ja słyszałem za to wyższy model dawał piękną kluchę na basie z kolumnami za 5kPLN. Z takimi za 70kPLN zapewne będzie grał dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.