Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 6000zł do Rotela RB 1070

Mikelas76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem tu nowy ale ogolnie nie za mlody :). W koncu podjalem decyzje zeby zaczac spelniac swoje zachcianki i pod wplywem chwili kupilem w dobrej cenie (1200zl) koncowke mocy Rotela Rb 1070. Sprawdzilem u znajomych i wszystko jest OK. Podlaczylismy to pod starenkiego przedwzmaka Hitachi i kolumienki DIY ale zacne (niemlode ale drogie). Zagralo to pieknie, troche gorzej od lampy ktora znajomy na koniec puscil. U drugiego znajomego podlaczylismy mojego rotela pod wzmak primare i22 i Kefy 500. Zagralo to srednio, gorzej niz na Hitachi wyzej. Podejrzewam ze to te DIY przewyzszaja Kefy o klase co najmniej. A teraz smieszna sprawa. Wyciagnalem tzw. przedwzmacniacz strefowy Heos Link HS2. I ten moj smieszny grajek z moim rotelem na kefach znajomego zagral LEPIEJ!!! Choc jestem jak szczypiorek to nawet ja zauwazylem ze Rotel ma mocny dynamiczny bas ale troche za duzo gory. Troche. HEOS ma regulacje ktora to znosnie reguluje. I teraz pytanie za 100 pkt. Jakie kolumny byscie polecali? Cos co ma wiecej srodka z cofnieta gora i normalnym dolem? Ogolnie mowiac raczej cieple kolumny?

Pokoj 20m2 ; rozstaw kolumn 2.5m ; od sluchacza 2.5m

Kolumny chyba neutralne bo muza to troche rocka, popu ale bedzie tez komp podlaczony do filmow.

Zebyscie mnie zle nie zrozumieli nie chce kina domowego!

Czytalem ze z Rotelem graja dobrze Dynaudio i B&W.

Ale zalezy mi na waszej opinii w co wogole celowac.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Można powiedzieć, że Dynaudio z Rotelem to znakomite połączenie, w 20 metrach rozważałbym nawet monitory tego producenta, choć nie podałeś pułapu cenowego. Natomiast Rotel z Bowersami gra dobrze jedynie marketingowo - to śmiało stwierdzam, po kilkuletnim mariażu w takim zestawieniu, no i po tym jak ogromna różnica była, po przesiadce na Dynki. Taka to w skrócie moja opinia :)

Pozdr

M.

Duuużo środka, normalny (bez większych podbić bas) i cofniętą lekko górę mają Dynaudio Excite X18, jeżeli Twój Rotel gra tak jak opisujesz i jest bardzo rozdzielczy to masz idealne kolumny dla siebie i świetnie sprawdzą się na 20m2. Tylko pamiętaj, że to Dynaudio czyli miękkość, nasycenie, płynność, barwna średnica delikatnym kosztem detalu, rozdzielczość i szybkości. No ale te ich lekkie niedomagania powinien podciągnąć Rotel. Warto je wypożyczyć i sprawdzić.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Na pewno odradzam połączenie Rotel z B&W przy Twoich preferencjach, natomiast DYNAUDIO bedzie opcją optymalną. W 20m2 możesz zastosować model Emit M30 lub moim zdaniem lepiej monitory Excite X18. Bardzo ciekawą alternatywą są kolumny Buchardt Audio S300 MK, chyba że możesz troszeczkę zwiększyć budżet, wtedy spójrz na model flagowy Buchardt S400. Z podłogówkę warto posłuchać zestaw Opera Grand Mezza, ewentualnie System Audio Legend 40.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Potwierdzam, że B&W to raczej słabe połączenie z Rotelem. Odradzam też połączenie a kolumnami, które mają niedomagania w niskim pasmie. Rotel nie tchnie w takie kolumny basu. Słyszałem Rotela z Infinity Kappa 8,2 i z głośnikiem 30 cm naprawdę robił robotę.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Potwierdzam, że B&W to raczej słabe połączenie z Rotelem.

Słyszałem Rotela z Infinity Kappa 8,2 i z głośnikiem 30 cm naprawdę robił robotę.

Miałem jakiś czasu u siebie Rotela Michi RHB-10 spiętego z Kappami 8.2i właśnie i było to całkiem przyjemne połączenie (wprawdzie znacznie gorzej niż np. z Nakamichi PA7) ale i tak grało to dość dobrze. Kappy potrzebują jednak trochę innego pieca, bardziej nasyconego, owego nasycenia w średnicy w tym zestawieniu może brakować (jeśli posłucha się innych piecy).

Też jestem zdania, że Rotel i B&W to nie najlepszy wybór, zaś Rotel z Dynaudio jak najbardziej i chyba od tego warto zacząć.

Zapomnialem dodac ze chyba musza to nyc konstrukcje z bassrefleksem z przodu. Nie bardzo moge odsuwac od sciany :(

Ten moj pokoj 20m2 ma szerokosc 3.1m wiec nie mam wyboru.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)

Głośniki b&w sobie daruj, nie ze względu że są złe ( na pewno lepsze niż te dynki) ale dlatego że ten rotel jest za słaby. Głośniki b&w potrzebują naprawdę dużego kopa. Wiem coś o tym bo osobiście mam dwa komplety tej firmy, bardzo lubię ich brzmienie. Byłem na wielu odsłuchach różnych kolumn i zawsze wygrywał bowers.

Ostatnio robiłem test z monitorkami cm1s2, normalnie jest tam wpięta końcówka po 70 watt na kanał,gdy podłączyłem inną która ma 150 watt na kanał usłyszałem nie te głośniki. Dlatego piszę już nie poraz pierwszy, bowersy najbardziej na tak ale z minimum 250 watt na kanał.

Do Rotela Dynaudio można jeszcze odsłuchać Indiana Line, dobrze zgrywały się z RA-1070.Ogólnie do Roteli ze starszych serii to kolumny z tekstylnymi albo jedwabnymi kopułkami. Ale, że kolega ma końcówkę mocy, którą łączy raczej z cieplejszym przedwzmacniaczem to reguły na to nie ma, trzeba pojeździć i posłuchać bo tu pole manewru jest większe i kolumny, które by nie pasowały do RB-1070 i dedykowanego pre RC-1070 mogą akurat pasować przy np. przedwzmacniaczu lampowym i tak może się okazać ze zagra dobrze z droższymi konstrukcjami B&W. Integra Rotela RA-1070 praktycznie nie różni się dźwiękowo od RB+RC-1070 ale łączenie jej z B&W to dla mnie czysty masochizm ;-)

Czyli reasumujac, musze szukac czegos z ewentualnym basreflexem z przodu lub dolu, a kolumny maja byc neutralne z lekko cofnieta gora, kopulki tekstylne lub jedwabne.

Ktos poda jeszcze jakies przyklady?

Takie "naprzykłady" ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale do Twojego pomysłu - domyślam się, że na długą ścianę - optymalne byłyby takie

wynalazki jak Buchardt Audio S 400 - jest pasmo, tekstylna kopułka, membrana bierna,

więc mało wrażliwe na ustawienie. Haczykiem jest niestety cena :-((( poza budżetem.

Ośmielę się tu dodać, że dysponuję jeszcze węższym pokojem ( 2,65 x 5,5 ) i wszystko grało źle.

Po przeniesieniu na krótką ścianę odżył bas - ma się gdzie rozwinąć, bo nie ma kompresji,

jest wreszcie przestrzeń i można odpalić ..;-) i nic nie kłuje w uszy, bo jednak odległość od

głośników do słuchacza jest 2 x większa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Napisano dziś, 14:56

Takie "naprzykłady" ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie mam Spendora tyle że A5 i cierpię na niedobór dołu, stąd chęć ich sprzedaży. Słuchałem Spendorów z NADem dość niskiej serii który potrafił wykrzesać z nich przyjemny bas. Z Rotelem nie ma na to szans, bynajmniej w trybie BYPASS ON.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic dziwnego, przecież z 14 cm bas trudno uzyskać, a model 2/3 ma woofer "oversize" czyli aż 20 cm.

Zwykle go stosowali ostatnio tylko DIY'owcy a nie poważne firmy; kiedyś tak, ale w kolumnach 3 - drożnych.

Poza tym 2/3 ,ma prawdziwy BR i strojenie 35 Hz, co też świadczy o klasie woofera.

Warto byłoby go posłuchać.

Była recenzja z opisem budowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A tu cztery gwiazdki na sześć możliwych za bas właśnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz mieć świadomość, że pewnie gdyby je postawili obok A 5 to punktacja byłaby inna ;-)

Fragment recenzji:

"...nie odnosimy wrażenia, że dźwiękowi brak fundamentu.

Masywność i nasycenie pozostały na odpowiednim poziomie ..."

wskazuje też, że pewnie niedawno recenzował subwoofery i było jakoś cienko ...;-)))

A tak poważnie, to sam mam monitory "oversize" 8" na zupełnie niefirmowym wooferze i powiem tak:

mimo strojenia BR wyższego, bo aż 47 Hz basu mi zupełnie nie brakuje w 15 m2.

Czasem nawet jest go zbyt dużo.

Moim skromnym zdaniem do Rotela muszą być kolumny które nie mają problemu z niskim pasmem. Oczywiście trzeba mieć również na uwadze akustykę oraz preferencje słuchacza. Słyszałem tylko Kappy, Minos Anory i Spendory i w głowie pozostają mi najbardziej Kappy, choć nie wyobrażam sobie Kapp w małym metrażu. Nie słyszałem Dynaudio, ale czytam same dobre opinie o tym połączeniu. Nawiasem mówiąc: cena tych audio physic scorpio jest taka że brałbym od kolegi lukag72, choć też nie słuchałem

Ja raczej 1070 obstawiałbym przy muzyce typu Madonna, Alphaville, Sade w tym repertuarze czuł się najlepiej. Nie najgorzej wypadał też przy Rainbow czy Deep Purple, Accept z Dynaudio Audience 42. Oczywiście zależy jak zrealizowana była płyta, no ale to każdy wzmak tak ma.

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Teraz chyba musze zaczac to wszystko analizowac i odsluchiwac. Jesli ktos jeszcze mialby cos do dodania to jestem otwarty na dalsze propozycje

A co myślicie o kolumnach YB Sharq? Miał ktoś? Słyszał ktoś?

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem tu nowy ale ogolnie nie za mlody :). W koncu podjalem decyzje zeby zaczac spelniac swoje zachcianki i pod wplywem chwili kupilem w dobrej cenie (1200zl) koncowke mocy Rotela Rb 1070. Sprawdzilem u znajomych i wszystko jest OK. Podlaczylismy to pod starenkiego przedwzmaka Hitachi i kolumienki DIY ale zacne (niemlode ale drogie). Zagralo to pieknie, troche gorzej od lampy ktora znajomy na koniec puscil. U drugiego znajomego podlaczylismy mojego rotela pod wzmak primare i22 i Kefy 500. Zagralo to srednio, gorzej niz na Hitachi wyzej. Podejrzewam ze to te DIY przewyzszaja Kefy o klase co najmniej. A teraz smieszna sprawa. Wyciagnalem tzw. przedwzmacniacz strefowy Heos Link HS2. I ten moj smieszny grajek z moim rotelem na kefach znajomego zagral LEPIEJ!!! Choc jestem jak szczypiorek to nawet ja zauwazylem ze Rotel ma mocny dynamiczny bas ale troche za duzo gory. Troche. HEOS ma regulacje ktora to znosnie reguluje. I teraz pytanie za 100 pkt. Jakie kolumny byscie polecali? Cos co ma wiecej srodka z cofnieta gora i normalnym dolem? Ogolnie mowiac raczej cieple kolumny?

Pokoj 20m2 ; rozstaw kolumn 2.5m ; od sluchacza 2.5m

Kolumny chyba neutralne bo muza to troche rocka, popu ale bedzie tez komp podlaczony do filmow.

Zebyscie mnie zle nie zrozumieli nie chce kina domowego!

Czytalem ze z Rotelem graja dobrze Dynaudio i B&W.

Ale zalezy mi na waszej opinii w co wogole celowac.

Witam,

Miałem Rotela 1070 z Quad CDP 99 2 podłączonego do Tannoy XT8F i grało naprawdę świetnie. Sam byłem zaskoczony. Bardzo duże dynamiczne brzmienie z twardym basem. Połączone kabelkiem QED genesis silver spiral. Grało właściwie każdy rodzaj muzyki.

Pozdrawiam

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.