Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe i wzmacniacz do rock metal.

tomasz777

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Z tego co się orientuje miałeś tannoy xt6f. Nie sprawdziły Ci się w metalu? Napisz z czym one grały/grają i czego Ci brakuje w tym dźwięku, co chciałbyś zmienić.

Łarwiej będzie doradzić.

Sprzęt nowy czy używany? Mam nadzieję, że używany, Świeżak w audio już nie jesteś, więc sam zapewne wiesz o co chodzi.

Jakiego gatunku z ciężkiej muzy słuchasz? Każdego? Heavy, Thrash, Death, Black ?

Ps. Jakie masz źródło?

Cześć,

oczywiście zapraszam serdecznie na odsłuchy, natomiast moja propozycja to wzmacniacz NAD C356 BEE lub Cyrus One z kolumnami Focal Chorus 716, Klipsch RP-6000F lub Polk Audio RTi A7.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Szukasz klasycznego setu? Bo w przypadku dużej dynamiki najlepiej zagra aktywny zestaw

https://sklep.rms.pl/triangle-elara-active-ln-05a-ln05a-aktywne-kolumny-podlogowe-2x80w-z-bluetooth-aptx-para

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam.Potrzebuje kolumny podłogowe i wzmacniacz do rock metal.Pokoj 22 metry do 6 tys.

Od razu mówię, kolumn optymalnych do metalu na rynku nie znajdziesz, próbuj coś z DIY, popytaj na forum są ludzie, którzy pod tę muzę coś sobie sami składali z pozytywnym efektem. Jeśli jednak bardziej słuchasz rocka niż metalu to wtedy da się coś znaleźć co zagra przyzwoicie. Ze wzmakami jest prościej, osobiście metal mi pasuje na Nadach, wybór masz duży z używek 352, 370, 372 z nowych 356, 375.

Witam.

Tak zdecydowanie możesz popaytrzyć na elektronikę NAD - świetnie sprawdza się w tym rodzaju muzyki. Co do kolumn wyżej wymieniono model XT 6F. Jeśli skupiamy się na serii XT to poszedł bym w kierunku model 8F. Co do kolumn popatrz na Monitor Audo Bronze 6, lub model wyższy Silver 200 - duża energi w kolumnach, dobra dynamika , dźwięk szeroki, klarowny z dobrym wypełnieniem basu.

Dobrze było by przetestować trochę innych konstrukcji na odsłuchu. W ten czas będziesz miał szerszy pryzmat na to czego oczekujesz.

Zapraszam na odsłuch.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Hej.

Z tego co się orientuje miałeś tannoy xt6f. Nie sprawdziły Ci się w metalu? Napisz z czym one grały/grają i czego Ci brakuje w tym dźwięku, co chciałbyś zmienić.

Łarwiej będzie doradzić.

Sprzęt nowy czy używany? Mam nadzieję, że używany, Świeżak w audio już nie jesteś, więc sam zapewne wiesz o co chodzi.

Jakiego gatunku z ciężkiej muzy słuchasz? Każdego? Heavy, Thrash, Death, Black ?

Ps. Jakie masz źródło?

Posiadałem xt6f z Nadem c326 bee i c 515 bee,jednak sytuacja zyciowa zmusiła mnie do sprzedania całosci.Gdybym nie sprzedał to wymieniłbym wzmacniacz,miałem taki zamiar,prawdopodobnie na atoll in 100 se.

System który posiadałem fajnie sie sprawdzał przy muzyce takiej jak Dream Theater,Porcupine tree,Pink floyd.Jak właczyłem Riverside to szczena mi opadła do ziemi.Nawet musze powiedziec ze Vader grał dobrze.

Słabiej było z czyms takim jak Ramstein,co potrzebuje potegi,Słabo było z Satyricon,Emperor,gdzie trzeba było szybkosci,stopy i dociazenia,ale to taka muzyka która ja nazywam bezbasową.Stary Iron maiden kiepsko,nowszy troche lepiej.

Ogólnie tannoy xt6f to fajne kolumny ale bardziej do rocka niz metalu.Podobno przy bardziej wydajnym wzmacniaczu jest lepiej.To co mi sie w nich podoba to przede wszystkim przestrzen i stereofonia,z czego tannoy słynie,zadnej dziury w pasmie i neutralnosc.

To co mi sie niepodoba to przede wszystkim bas.To ze jest tylko wtedy kiedy potrzeba to mi sie podoba,gorzej jest z jego jakoscią,czasem jest taki jak by te kolumny wygłuszenia nie miały,jakis taki dziwny.

Brakuje tez drivu,jest taki wycofany,chociaz czasem to zaleta bo kolumny nie męcza,ale czesto by sie przydał.Kolumny te nie zwijaja przysłowiowego dywanu aczkolwiek przy tej muzyce przydałó by sie to często.

Ogólnie kolumny sa za spokojne.Gdyby było cos z taką stereofonia i przestrzenią jak tannoy,plus troche drivu szybkosci i zwijania dywanu to było by ok.Wiem ze za takie pieniadze nic takiego sie nie kupi.

Wyrwało by sie cos z uzywek ze stajni audiovector albo elac z wysokotonowym głosnikiem jet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.