Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade Onkyo CS-525 czy nowy zestaw

Michał_72089

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mój obecny zestaw to Onkyo CS-525 z podpiętym na stałe starym smartfonem Samsung Galaxy S4 mini, z którego leci muzyka Spotify.

Źródło: nastawiam się wyłącznie Spotify Premium

Jestem na etapie projektowania nowego salonu i zatrzymałem się na kwestii upgradu systemu audio, poczytałem trochę informacji i rozważam takie opcje

1. Zostaję przy obecnym zestawie:

1.1 Czy ten zestaw wystarczy do nowego salonu (załączam plan, salon z aneksem kuchennym ma jakieś 23m2 (3.2 m x 7,3 m)?

2. Upgrade obecnego zestawu:

2.1. Czy jeżeli zamiast smartfona kupię odtwarzacz sieciowy Yamaha WXAD-10 to czy muzyka ze Spotify będzie dużo lepszej jakości ?

2.2. CZytałem, że wąskim gardłem Onkyo CS-525 są głośniki, jakie kolumny głośnikowe będą pasować do tego amplitunera i czy faktycznie będzie skok jakościowy ?

3. Nowy system typu multiroom: Sonos Play 5 w salonie, Play 1 w kuchni

3.1 Jest sens się w to w ogóle pchać ?

4. Nowy system stereo, budżet 5000 PLN Onkyo TX-870 + np kolumny podłogowe Magnat Shadow 209

4.1 Jest w ogóle sens kupować system w takim budżecie pod muzykę ze Spotify?

4.2 Do mojego salonu nadadzą się kolumny podłogowe czy raczej podstawkowe? Salon z aneksem niby ponad 23m2, ale kanapa będzie bardzo blisko źródła dźwięku. Kolumny podłogowe będą na pewno fajniej wyglądać, a że jestem na etapie projektu, to mogę je spokojnie je wpasować.

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/140821-upgrade-onkyo-cs-525-czy-nowy-zestaw/

Cześć.

Niestety zestaw Onkyo CS-525 to klasa podstawowa, kolumny są bardzo kiepskie, elektronika lepsza, ale niestety cudów od tego wymagać nie możesz. Oczywiście możemy poszukać jakiś lepszych monitorów, ale i tak będą one ograniczane przez klasę wzmacniacza. Tak więc jeśli jest na to budżet, sugerowałbym jednak nowy system.

Zacznijmy od wzmacniacza/amplitunera. Tak naprawdę masz do wyboru kilka ciekawych urządzeń - wspomniane przez Ciebie Onkyo TX-8270, Yamaha R-N602 oraz flagowy amplituner R-N803D. Onkyo TX-8270 i Yamaha R-N602 to bezpośredni konkurencji, Onkyo ma natomiast wejścia i wyjścia HDMI, co w dużym stopniu ułatwia podłączenie wszystkich urządzeń audio-video i podłączenie jednym kablem do telewizora. Yamaha R-N803D natomiast jest amplitunerem, zbudowanym na bazie bardzo dobrego wzmacniacza A-S701, dodatkowo posiada system automatycznej kalibracji akustyki pomieszczenia. Jako alternatywa do powyższych amplitunerów warto rozważyć klasyczny, dobry wzmacniacz. Moja propozycja to NAD C326 BEE z odtwarzaczem sieciowym WXAD-10 lub najnowszy model C338, który ma już wbudowany google chromecast. Rozwiązanie ze wzmacniaczem jest moim zdaniem dźwiękowo trochę lepsze.

Kolumny - w Twoim salonie możesz zastosować albo nieduże podłogówki, albo dobre monitory. Nie podałeś, jakie masz preferencje brzmieniowe. Na pewno warto spojrzeć na Indiana Line Nota 550X (dostępne także w bardzo atrakcyjnych pakietach z elektroniką). To ciepłe, miękkie, dobrze wypełnione, bardzo plastyczne granie. Świetnie sprawdzi się także polska konstrukcja Pylon Audio Pearl 25 lub w górnych zakresach budżetu Sapphire 25. Z monitorów natomiast gorąco namawiałbym na Kef Q350 (dopełnione, plastyczne, pełne, dynamiczne granie), Focal Chorus 706 (bardziej rockowe, szybkie, mocne, energetyczne granie), może Dynaudio Emit M20.

Jest wiele konfiguracji, na pewno warto podjechać i posłuchać, porównać różne rozwiązania. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Preferejcje muzyczne: nie słucham bardzo głośno muzyki, muzyka raczej nastrojowa/klimatyczna, leci często w tle - Cohen, Cocker, Pink Floyd, Agnes Obel, List do M, Nothing Else Matter etc

Mam nastawiać się bardziej na kolumny podłogowe czy monitory ?

Zdecydowanie popatrzył bym w towim wypadku na Yamahę.

Po pierwsze kapitalny amplituner Yamaha R-N803D. Będzie to skok jakośćiowy w porównaniu do twojego Onkyo. Następna sprawa to wszystkie fukcję sieciowe ma w sobie. Puszczanie muzyki przez jack jest słabym pomysłem.

Kolumny - możesz popatrzyć na Heco Aurora 700 lub Dali Zensor 7. Dwie ciekawe konstrukcję często łączone z tą Yamahą.

Opróćz tego innych kolumn jest wiele ale musiał byś wpaśc na odsłuch żeby to wszystko sobie porównać.

Ostatnie najważniejsze, Yamaha ma swoją aplikację sieciową.MusicCast i działa ona sprawnie, intuicyjnie i beż zastrzeżeń. Spokojnie możesz na niej postawić swój multiroom.

Jakieś pytania?

Zapraszam na odsłuch.

Pozdrawiam.

Spotify Premium ma wystarczająco dobrą jakość, żeby do tego budować system. Nie Spotify limituje jakość ale głośniki i akustyka pomieszczenia. Zacznij od wyboru kolumn, to jest podstawa dobrego brzmienia. Jeżeli nie chcesz słuchać bardzo głośno, to Twoje Onkyo wystarczy do dużych kolumn bez problemu.

WXAD-10 może być kolejnym etapem rozbudowy. To powinno poprawić funkcjonalność Twojego sprzętu i pewnie techniczne parametry też. Ale prawdę mówiąc, ja bym poszedł kawałek dalej i kupił amplituner. IMHO w relacji jakość/cena najlepiej wygląda Yamaha RX-V683 (685 jest nawet fajniejsza, ale trzeba poczekać do przyszłego roku, żeby cena spadła). Wada amplitunera KD jest taka, że potrzebujesz monitora do konfiguracji - to skomplikowany sprzęt w porównaniu do stereo.

Mam małe Onky i duże Onkyo. Jak dla mnie różnica to przepaść. Zmiana kolumn niewiele daje, bo małe ich nie napędzi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.