Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zestaw stereo - pomoc

Garibaldi1983

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Prosiłbym forumowiczów o pomoc w sprawie wyboru dobrego acz taniego zestawu stereo do domu. Głównie muzyka filmowa + inne gatunku muzyczne (każdego po trochu). Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że doby zestaw wymaga poniesienia odpowiednich nakładów finansowych - jednak pragnąłbym się zamknąć w kwocie 700 zł max. Od potencjalnego zestawu wymagaj jedynie aby grał stosunkowo czysto i miał jako takie bassy. Dodam, że do tej chwili do osłuchu płyt CD służył mi leciwy radioodtwarzacz Sony CFD - G50 (więc chciałbym coś o równo dobrym brzmieniu lub nawet coś lepszego)

Na chwilę obecną rozważam takie opcje:

1. Głośniki aktywne np. Edifier R1600 + jakiś używany odtwarzacz CD (tutaj kolejna kwestia czy każdy leciwy odtwarzacz w przedziale cenowym powiedzmy 150-200 zł poradzi sobie z odtwarzaniem również nagranych płyt audio?)

2. Mini wieża Yamaha MCR-B020

3. Najtańsza opcja mini wieża Panasonic SC-PM250 lub Pioneer X-EM16MPB lub Sharp XL-B510BK

Który z powyższych zestawów, jest waszym zdaniem lepszy (może poleci cię jeszcze coś innego). Z góry uprzedzam, że składanie zestawu stereo z osobnych elementów (kolumny+wzmacniacz+CD) odpada ze względu na ograniczone miejsce i też brak jakiejkolwiek znajomości sprzętu a z używanym sprzętem to różnie bywa.

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/140740-tani-zestaw-stereo-pomoc/

Microlab solo 6 C plus DVD Panasonic S35 - bas, zdalne i w budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tych Edi też nie dosuniesz, bo mają gniazda połączeniowe na tylnej ściance.

M 6C są znacznie poważniejsze ( 6,5" woofer ), a odległość wynikająca z kabli jest pewnie zupełnie wystarczająca

dla prawidłowego otwarcia przepływu BR.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok. A jakaś porada odnośnie odtwarzacza CD w podanej kwocie który nie miałby problemów z odczytem nagrywanych płyt? Ten polecany wcześniej DVD Panasonic S35 ma straszne złe opinie (ponoć jakoś dźwięku tragiczna i psuje się na potęgę).

PS. Jaka odległość powinna być zachowana pomiędzy głośnikami 6C bo widzę, że wszędzie piszą iż powinny być ono szeroko rozstawione (a u mnie musi się to zmieścić na szafce 90 cm).

Sam używam zamiennie S35 z tuningowanym Sony i większych różnic nie zauważyłem.

Mam go od nowości i jakoś działa; może wolniej niż wiele CD'ków, ale CDR'y bez kłopotów;

tak samo szybko jak fabryczne.

Jak poczytasz trochę więcej forum, to dowiesz się, że cokolwiek kupisz, to shit ;-)

A jeszcze gorzej, jak dobierasz do kupionego elementu resztę; każą na początek wyrzucić ten

klocek do śmieci albo sprzedać, bo nic do niego nie pasuje, poza tym to też shit ...

Jest takie stare powiedzenie: jak nie uważałaś, jak robiłaś, to rób jak uważasz ;-)

Bezawaryjnych CD'ków jest jak na lekarstwo i jak już coś brać z używanych, trzeba szukać

takiego z dostępnymi laserami, albo kupić bardzo starego Philipsa bez pilota za 50 zeta i już ...

Ok - przestudiowałem tyle materiałów pisanych na temat głośników aktywnych, że wiem mniej niż wiedziałem na początku :). Jedno jest raczej pewne Microlab 6C ze zględu na gabaryty raczej odpadają. Skłaniam się ku pierwszej opcji czyli odtwarzacz CD + głośniki aktywne (sądzę, że i tak będzie to duży skok jakościowy w porównaniu z tym co mam teraz * patrz pierwszy post - jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Całość na pewno będzie podpięta do CD DENON DCD-485 (być może nienajlepszy wybór ale darowanemu darmowemu koniowi nie zagląda się w zęby tym bardziej, że tu mam pewność iż działają na nim nagrane płyty CDR). Pozostaje kwestia głośników:

1. Edifier R1600

2. Mackie CR4

3. Alesis Elevate 5

Które z nich Waszym zdaniem będą najlepiej brzmiały z odtwarzaczem CD?

Moim zdaniem idziesz w bardzo złym kierunku. Znacznie lepszym wyborem jeśli chodzi o jakość dźwięku będą używane, małe, tanie kolumny, na przykład firmy Tannoy + jakikolwiek używany, tani wzmacniacz stereo znanej marki, z regulacją barwy dźwięku.

@mkm - Solo 6C używane trafi za 300 zł..

Proszę pokaż mi zestaw Wzmacniacz+Kolumny który dogoni w/w Microlaby?

Fakt gabarytowo to już kawał kolumny.... ale po za średnią dynamiką to większych problemów ten zestaw nie ma.. moim zdanie nie kupisz samych kolumn które zagrają na takim poziomie...

Ale możs się mylę... wyprowadz mnie z błędu.

Tak jak pisałem wcześniej budowa zestawu samemu raczej nie wchodzi w grę. Po pierwsze kompletnie się na tym nie znam a po drugie w cenie 500 kilkudziesięciu złotych wątpię abym kupił cokolwiek rozsądnego. Microlaby również odpadają ze względu na swoje gabaryty - dźwięk ponoć mają świetny ale jeśli ustawie je na 90 cm szafce zaraz obok siebie to sądzę, że przydusze cały dźwięk wydobywający się z nich. Raczej prosiłbym o ocenę tych głośników które podałem w ostateczności podania innych (wielkosściowo podobnych) do ceny 500 kilku złotych dobrze sprawdzających się przy słuchaniu płyt CD. Nie chcę wydawać zbyt wielkiej kwoty na to aby podsłuchać 1 czasem 2 płyt tygodniowo wieczorkiem czy podczas sprzątania :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.