Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CD-N500 + dodatkowy streamer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Drodzy forumowicze zwracam się do was z następującym pytaniem, otóż posiadam w/w player, jednak niestety ten model nie wspiera ze swojej aplikacji takich serwisów jak Spotify czy Tidal. Chciałbym rozszerzyć trochę swój system niezbyt dużym kosztem i tu nasuwa się następujące pytanie.

W/w player mam wpięty coaxialem do DACA NOSTROMO WOLF, znazlazłem kilka niedrogich urządzeń np NUPRIME WR100 D (tutaj jest Toslink) czy Yamaha WD10 (tutaj odpada tylko mały jack). Czy ktoś z was miał albo ma może tego NUPRIME wiem że posiada dedykowaną apkę na telefon i tam możemy obslużyć Spotify czy Tidal.

Zależy mi na bardzo dobrej jakości dźwięku szczególnie z Tidala - jak to jest w tym urządzeniu ? jak ogólnie brzmi muzyka z Tidala? czy jakość ta na sprzęcie jest dobra? Czytałem test tego nuprime wr 100d jednak test - sami wiecie, wolałbym opinie tych osób które miały może coś z tym do czynienia czy mogą się wypowiedzieć w tym temacie.

Mógłbym oczywiście sprzedać tą Yamahę i postawić na np ONKYO 7160 (tutaj jest Tidal Spotify, jak równiez FLAC poprzez np NAS), jednak na ten moment chciałbym zostać przy tym sprzęcie.

Czy może macie jakieś inne rozwiązania czytałem również o Raspberry Pi - podobno bardzo mocno zachwalane przez użytkowników.

Jesli drodzy forumowicze jesteście w temacie i możecie podać jakieś swoje sugestie byłbym bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/140739-yamaha-cd-n500-dodatkowy-streamer/

Jak chcesz słuchać spotify na CD N500 to to pomoże ci apka HiFy. Natomiast jak chcesz słuchać tidala to BubbleUPnP. Chyba że chcesz koniecznie inny strimer?

?👈

Rozumiem że można nie mieć wyobraźni i kupić streamer ale chcieć zrobić to drugi raz ? ;)

Do Tidala to wystarczy Chromecast Audio wpiąć w ten DAC albo jak musimy mieć drogie to Sonos ZP90

Przecież VDN nigdy nie miał tidala itp. Pioneer poleciał w kulki to teraz wszyscy będą trabic że wszędzie, wszystko wyłącza. Jak w jednej piekarni chleba zabraknie to też tak panikujecie że z głodu umrzecie?

?👈

A czego oczekujesz ? Ja może jestem dzwny ale wole urządzenia rozwojowe, producentów którzy gwarantują wsparcie przez lata.

Ludzie wolą drogo i ładnie a czy działa to drugorzędna sprawa ;>

Słuchajcie zawsze mogę tę swoją Yamahę sprzedać ale narazie niechciałbym gdyż ma cd a płyty również czasem odtwarzam, głównie muzyka idzie z NAS-a w formacie FLAC, ale niestety Yamaha ma feler nie obsługuje ani Spotify ani TIDAL. Na tym drugim głownie mi zależy.

Bardzo mocno na forum zachwalana jest malina ale jak to wygląda z konfiguracją tego urządzenia?

Czy np taki BLUESOUND NODE 2 to coś dobrego ??? To podobno obsługuje wszystko tzn pliki z NASA spotify, tidal - ale jak z jakością z tego urządzenia??? Moja Yamaha gra ładnie - tym bardziej jak jeszcze wpięta jest do DACA po coaxialu.

co do chromecasta - Krzaku666 - chromecast nie ma żadnych wyjść to się włącza do tv po HDMI - do DACA nie jeste w stanie tego wpiąć

co do tego nuprime czy ktoś z was miał ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Napisałem ci jak wół jak chcesz słuchac Tidal i Spptify to kup apki na telefon. HiFy dla Spotify i Bubble dla Tidal i będzie grac przez CDN500.

?👈

Napisałem ci jak wół jak chcesz słuchac Tidal i Spptify to kup apki na telefon. HiFy dla Spotify i Bubble dla Tidal i będzie grac przez CDN500.

Ale miałeś możliwość te apki sprawdzić??? Przez CDN500? Hify znalazłem ale tego bubble w sklepie play nie widzę

Już jest sorki nie doczytałem w jednym z postów wyżej napisałeś

Sprawdzałem z NP-S2000. Możesz pobrać trial i se sprawdzić. Spotify działa normalnie z poziomu apki. HiFy chodzi w tle. Tidal z BubbleUPnP.

?👈

"0chromecast nie ma żadnych wyjść to się włącza do tv po HDMI - do DACA nie jeste w stanie tego wpiąć"

Chromecast audio

BubbleUPnP to będzie dla ciebie najlepsza obecnie opcja.

sprawdziłem te apki to hify ok ale ta apka bubbleupnp to sam ten tidal z tej apki dziwne to wyszukiwanie trochę nie tak jak typowa apka tidal na telefon, apropo czy przez to bubble nie da sie tego jakoś połaczyć z dedykowaną apką dla tidal?

Może trochę kombinuję ale tak pytam z ciekawości, czyli jesli dało się połączyć to z CD-N500 to takie tanie urządzenie jak np NUPRIME WD100 to już kompletnie nie ma sensu tak? bo i tak cały sygnał idzie z Yamahy

czy przez to bubble nie da sie tego jakoś połaczyć z dedykowaną apką dla tidal?

Można uruchomić apkę Tidal i włączyć opcję "Udostępnij". Z rozwiniętej listy wybierasz BubbleUPnP. W opcjach "Select renderer" BubbleUPn wskazujesz posiadany odtwarzacz sieciowy. Po uruchomieniu odtwarzania w Tidal muzyka poprzez BubbleUPnP będzie wysłana do odtwarzacza.

Można uruchomić apkę Tidal i włączyć opcję "Udostępnij". Z rozwiniętej listy wybierasz BubbleUPnP. W opcjach "Select renderer" BubbleUPn wskazujesz posiadany odtwarzacz sieciowy. Po uruchomieniu odtwarzania w Tidal muzyka poprzez BubbleUPnP będzie wysłana do odtwarzacza.

Dzięki Marek.pap za informację a te apki rozumiem też kupowałeś ze sklepu play bo to co pobrałem to chyba jakieś triale

Apropo sprzętów które opisałem wyżej nie ma tutaj użytkowników np bluesound node 2 lub też nuprime wr100 d??

Masz wiele wpisów na forum o bluesound node 2 poczytaj nie ma sensu przerabiać ten sam temat, jednym zdaniem sprzęt jest świetny ale od sprzętu ważniejszy jest soft a ten jest jeszcze lepszy wczoraj dostał aktualizację do bluos 3.0.

Rafał 735r dzięki wielkie za info a mam do ciebie pytanie jak uważasz pisaleś że miałeś też jakąś Yamahę streamer czy ten model cd-n500 który mam warto przy nim zostać? czy lepiej pokusić się z czasem o coś lepszego? np onkyo 6170?

bl4ck wiem że jest dużo wpisów wertowałem już to forum są różne opinie jeśli mogę tak powiedzieć co do bluesound wiadomo że dopiero zobaczy się jak to naprawdę gra jak wepniemy sprzet w swój system

Różnie opinię? wszystkie są pozytywne nawet do tego stopnia że jak ktoś tylko coś o nim napisze to zaraz jest posądzany o sponsoring zauważam to bo sam go mam więc takie rzeczy wyłapuje.

rafal735r ma 6130 jest w nim obsługa todala prze chromecasta'a natomiast apka onkyo bardzo słaba.

Zresztą wszystko możesz kupić a jak ci się nie spodoba oddasz ja tak zrobiłem.

Edytowane przez bl4ck

bl4ck - bez urazy poprostu czytałem dużo wiem że wiele osób ma ten sprzęt, jednak w kwestii dynamiki niektórzy różnie pisali - ciekawi mnie czy np po coaxialu dzwięk jest żywy czy przyciemniony, ja i tak moją Yamahę mam wpiętą do DACA to samo chciałbym zrobić ewentualnie z tym sprzętem.

A jak kwestia odczytu plików z NAS przez aplikację? Miałeś możliwość potestowac? Interesuje mnie podstawowa rzeczy czy np jeśli mam na NASIE pokatalogowaną muzykę np foldery: rock,pop itp i wewnątrz nich znajdują się albumy z danego gatunku czy bez problemu można sobie po nich przeskakiwać? czy urządzenie samo według siebie układa to jakoś alfabetycznie? pozdrawiam

Sortowanie import albumów jest na podstawie znaczników nie nazw katalogu, ale folder też można przeglądać.

Tutaj sobie zobacz jak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

dzięki wielkie za informację widzę że też dużo jest ustawień dla samego urządzenia ;) ciekaw jestem jak to gra chyba nie pozostaje nic innego jak to sprawdzić.

Natomiast jeśli chodzi o spotify i tadal rozumiem ze logujesz się do tych serwisów już z samej apki blueos tak?

Apka Yamahy jest szybka. Nie wiem jak gra Onkyo Ns 6170, podobno bardzo dobrze, pełne dual mono, dobre kondy i przetworniki. Ja mam 6130, ale używam go tylko jako transport z dakiem. Nawet nie podpinalem go po analogu jeszcze. Firmowa apka jest OK. Ale w Yamaszce była trochę lepsza.

?👈

Natomiast jeśli chodzi o spotify i tadal rozumiem ze logujesz się do tych serwisów już z samej apki blueos tak?

tidal prze apke bluos natomiast spotify przez apke spotify i częściowo przez bluos ale tylko sterowanie bez wyboru katalogów.

Rafał 735r - zainstalowałem ztn kupiłem te dwie apki na telefon, rzeczywiście to działa jednak spotify na sprzęcie - jakość porażka, tidal tak w miarę ale cudów nie ma natomiast pytanie moje jest zasadnicze te aplikacje wykorzystują dlna, czy na sprzęcie tzn streamerze dedykowanym np Bluesound node 2 jakość będzie inna tzn lepsza czy nie ma to znaczenia?

Dodatkowo jeśli odpalam tidala czy spotify z tego telefonu i udostępniam to na yamahę widzę że ucieka miejsce z pamięci wewnętrznej urządzenia - w tym przypadku telefon, czyli te aplikacje zrzucają treści do pamięci i dopóki ich nie usuniesz tam leżą? W aplikacjach hify i bubble dna jest dużo ustawień odnośnie jakości ja zmieniałem dużo tych opcji jednak nie usłyszałem żadnej różnicy, możesz powiedzieć jak było u ciebie?

pozdrawiam

Rafał 735r - zainstalowałem ztn kupiłem te dwie apki na telefon, rzeczywiście to działa jednak spotify na sprzęcie - jakość porażka, tidal tak w miarę ale cudów nie ma natomiast pytanie moje jest zasadnicze te aplikacje wykorzystują dlna, czy na sprzęcie tzn streamerze dedykowanym np Bluesound node 2 jakość będzie inna tzn lepsza czy nie ma to znaczenia?

Różne sprzęty różnie grają trzeba porównać sprzęt żeby mieć tają wiedzę, bluesound nie obsługuje DLNA wszystko obsługuje się z apki bluos.

Dodatkowo jeśli odpalam tidala czy spotify z tego telefonu i udostępniam to na yamahę widzę że ucieka miejsce z pamięci wewnętrznej urządzenia - w tym przypadku telefon, czyli te aplikacje zrzucają treści do pamięci i dopóki ich nie usuniesz tam leżą?

Leżą w cache telefonu w końcu telefonu musi pobrać każda piosenkę.

Dodatkowo jeśli odpalam tidala czy spotify z tego telefonu i udostępniam to na yamahę widzę że ucieka miejsce z pamięci wewnętrznej urządzenia - w tym przypadku telefon, czyli te aplikacje zrzucają treści do pamięci i dopóki ich nie usuniesz tam leżą? W aplikacjach hify i bubble dna jest dużo ustawień odnośnie jakości ja zmieniałem dużo tych opcji jednak nie usłyszałem żadnej różnicy, możesz powiedzieć jak było u ciebie?

pozdrawiam

Yamaha gra tak sobie to i tak sobie gra. Duża jest różnica między CD, a tym samym albumem z Tidal?

?👈

Yamaha gra tak sobie to i tak sobie gra. Duża jest różnica między CD, a tym samym albumem z Tidal?

Powiem ci szczerze że jest duża różnica na plus CD, bardzo dużo tzn sama dynamika utworów jest dużo lepsza, odtwarzając nawet plik flac z nas teoretycznie w takiej samej jakości jak np pokazuje Tidal też słychać bardzo dużą różnicę - poprostu nie wiem czy tidal to pasmo obcina ? teoretycznie jeśli pliki są na nim tak jak żywcem z cd nie powinno być różnic

Yamaha wiem gra tak sobie, tez tak uważam ale patrząc na to żę ma funkcje sieciowe jak i CD nic lepszego raczej nie znajdę chyba że znasz coś na czym różnice będą już znaczne jeśli chodzi o dźwięk

płyta cd gra z energią z tidala uważam mimo wszystko dźwięk jest taki jak by nie mógł się spokojnie wydobyć tak jak by go coś blokowało

Spotify to poprostu porażka tak uważam tak ala radio internetowe jak byś puscił bynajmniej takie jest moje wrażenie

• Pokaż nowe odpowiedzi