Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawdzony schemat wzmacniacza

Audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Zamierzam zbudować od podstaw tranzystorową końcówkę mocy, opartą na sprawdzonym już projekcie. Co prawda, znalazłem wiele wątków i linków o tej tematyce, jednak wciąż nie mogę się zdecydować. Chętnie skorzystam z rad i opinii osoby która takową końcówkę już wykonała. Nie istotne jest dla mnie, czy będzie to konstrukcja na TDA 7294, LM 3886 lub pojedynczych tranzystorach w klasie A lub AB. Moc również nie ma znaczenia.

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/14072-sprawdzony-schemat-wzmacniacza/

Ja zrobiłem sobie coś w stylu GC. Można wstępnie przyjąć że jest to GC jednak zasilacz został całkowicie zmieniony, oraz pare detali również zostało zmienionych. Wszystkie kondensatory to Jantzeny, w zasilaczu 20 000uF na gałąź trafo 400VA.

Moc neijest duża jednak wystarczająca do wyterowania moich kolumn (86dB).

Dzwięk spójny, melodyczny , detaliczny ale spokojny. Na razie porównywaliśmy go z Cambridge Audio Azurem 640A i Azur dał ciała w stosunku do mojego wzmacniacza.

Na początek bardzo serdecznie polecam, jednak wersja GC z normalnym zasilaczem.

właśnie! zrób sobie GC. nawet jak ci nie będzie odpowiadał - niewielka strata. części do niego to naprawdę mały wydatek. jak na razie jeszcze nikt z budujących ten wzmak nie narzekał, przynajmniej ja nie słyszałem. też jestem w trakcie budowy na LM3875TF w wersjach normalnej i zmostkowanej i dobrze się przy tym bawię. i myślę że pobawię się jeszcze trochę przy robieniu buforka do niego.

powodzenia

ja za części tylko do dwóch końcówek dałem ok 190 zł więc niewiem czy taki mały wydatek :)

Mój wzmacniacz zamknął się w 700 zł i nieżałuje

tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Konstrukcje--->Wzmacniacze--->Terra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Serdecznie dziękuję za propozycje. Wszystkie znaki na Niebie i Ziemi wskazują, że rozpocznę budowę GinClon'a. Pytanie tylko z jakiego schematu powinienem skorzystać? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

tu masz wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wovo

czy 190 zł za dobry wzmacniacz to dużo? kup sobie w sklepie coś za tę kwotę. a nawet za 700. ale te 5 stów poszło już chyba tylko na estetykę.

i pamiętaj że części można w razie czego powtórnie wykorzystać (np. trafo - chyba najdroższy element poza obudową no i samą obudowę).

ja robię na LM3875TF - mam już prawie wszystko do niego, oprócz obudowy. potem dla zabawy LM3886TF, a na koniec LM478 - bo mam płytkę od petera daniela. dostałem ją gratis przy okazji innego zamówienia.

myślę jednak, że ten pierwszy zagra najlepiej.

>wovo

stronka zrobiona ze smakiem. gratulacje!

ale...

czy ta obudowa terry wydaje ci się estetyczna? do takiej www, jak i zresztą do domu bardziej pasowałaby chyba jakaś solidna metalowa (aluminium, miedź). cały zachwyt czytelnością strony umknął mi w jednej chwili.

a szkoda...

niezgadzam sie z tym ze obudwa jest niestetyczna - mi sie akurat podoba. zresztą nie obudowa we wzmacniaczu jest najważniejsza. sam zbudowałem coś podobnego i jestem zadowolony z uzyskanych efektów.

jednak wovo szkoda ze nie umieściłeś szerszego opisu - z tego co jest niewiele wynika. podaj jakeś szczegóły konstrukcyjne, na czym polega modyfikacja zasialacza w twoim wzmaku, czy w porównaniu z standardowym usłayszałeś jakieś różnice. prosimy o szerszy opis i najlepiej zdjęcie "wnętrzności" wzmaka. pozdr

>dziejok

naprawdę uważasz że to jest estetyczne? nie twierdzę, że wygląd jest najważniejszy, ale jakieś pewnie tak...

.

[obrazekLUKASZ-232828_1.jpg] [obrazekLUKASZ-232828_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4633-100000874 1170262772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no dobra, widziałem ładniejsze obudowy. chyba wiem jaki efekt wizualny autor wzmaka chciał osiągnąć, częściowo sie udało. sam troche majsterkuje i wiem jak obróbka aluminium jest kłopotliwa. wiem ile wysiłku autor włożył w tą bude -projektowanie zaczyna sie gdzieś głęboko w myślach -tam obudowa wygląda najlepiej, wrecz idealnie. potem zaczynają sie schody czyli sam etap wykonania pudła -tutaj wychodzą na jaw wszelkie (nie)zdolności manulane wykonawcy. na tym etapie walczymy o to aby efekt naszych prac jak nabardziej przypominał ten model który sobie wybralismy za wzór.

może ja poprostu nie jestem az takim estetą...

no więc tak :)

1. na estetyke poszło 30 zł bo tyle kosztowała mnei przednia płyta + 2 pokrętła, sklejke i reszte miałem swoją.

Tam siedzi Alps, trafo 400VA, 20 000 uF na gałąź, selektor 5 kanałowy, drógie zasilanie dla diod i selektora....

2. Foty były robione aparatem 2,1Mpix zaraz po zyniesieniu wzmacniacza z piwnicy, widać jeszcze że górna płyta niedoęś że jest krzywo to jest nieprzykręcona. Reszte dopowiedźcie sobie sami.

3. Wygląd mi się ma podobać, a bardziej podoba mi sienaturalne drewno niż jakiś czarny blaszak. Kwestia gustu, a o guście sięnie dyskutuje. Dziwie sięwam że w poście o szukaniu i wyborze schematu wzmacniacza gadacie o estetyce która nijak nie wpływa na dzwięk.

Reasumując...ten wzmacniacz to najbardziej przemyślana rzecz jaką zrobiłem w życiu ...robiłem go od czerwca i skończyłem przy końcu listopada. Odudowa była strzałem w dziesiątke jełsi chodzi o mnie . Następne konstrukcje (które na pewno będą) także bądą siedziałw y obudowie drewno + alum. Niemam zamiaru niczego bronić bo jak sięktoś uprze że mu sięnie podoba to choćby w środku siedział pass lab to i tak się mu nie przegada.

Pozdrawaim :-)

zapomniałem dodać ....gniazra pozłacane tez swoje kosztowały.

Reasumując efekt jest w pełni mnei zadowalający. Wzmacniacz wyglada w realu estetyczniej iżna zdięciach.

Wg mnie niema najmniejszego sensu stosowanie szybkich diod w mostkach a potem omulanie wzmacniacza małafiltracją. Jedno drógiemu zaprzecza takie jest moje zdanei jeśli chodzi o zasilacz do GC. Jednak tu myzyka jest najważniejsza a to czy komuś sięmuyka z GC podoba czy nie zależy od gustu, jak wszystko w Audio a o gustach sienie gada i dlatego szanuje ludzi dla których GC jest ideałem, szanuje tych dla których jest idiotyzmem bo poprostu są rożne gusta. To jest tak samo jak z lampami. Mi osobiści siebrzmienie lampy nic a nic nie podiba, ale jak wiemy są wzmacniacze lampowe za 20 000 zł i ktośje jednak kupuje, więc sami widzicie....niemożna dyskutować o czymś co jest powiązane z gustem

Teraz moje pytanie... różnego typu integry od SONYego, Pioneera, przez Technicsa po Denseny i inne mają jednaciekawą zalete.... 2 tranzystory mocy o 120W/4 ohm ...

Moje pytanie dotyczy tego że jeśli ktośby miał może schemat najlepiej z PCB wzmacniacza o mocy od 70W do 150W / 4ohmna dwóch tranzystorach w niewielkimi stratami to prosze o podesłanie go na maila [email protected] albo umieszczenie go na forum.

Takich rzeczy niema w necie !! są jakieś gówna do 40W a potem od razu potwory na 4 parach tranzystorów po 400W/kanał 4 ohm....

Z góry dziękuje

>wovo

pisz trochę wolniej, proszę. będzie łatwiej czytać.

nie krytykuję twojego gustu. drewno + alu jest OK! chodziło mi o wykonanie.

jak pisałem wcześniej strona www jest zrobiona z klasą i dlatego nie pasowały mi na niej takie fotki. może lepiej byłoby zostawić same miniaturki zdjęć w sepii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.