Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Denon do Jamo Classic 8

radziulas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie po długiej przerwie na czytanie forum.

Poruszałem już ten temat na innym forum, ale bardzo jestem ciekaw co napiszecie mi Wy.

Postaram się krótko:

1. Mam zestaw Sony: (TA-FB940QS z cedekiem CDP-XB920QS i tunerem ST-SB 920QS plus gramofon SONY PS 4300 z AT 95E gra to z kolumnami Jamo Classic 8

2. Chciałem wymienić kolumny bo dźwięk mi się nie podobał - był płaski, pozbawiony wysokich tonów a tony niskie były słabe, jakby spod koca

3. W międzyczasie okazało się, że winny temu jest wzmacniacz Sony TA-FB 940QS - ma usterkę pre ampu - prawdopodobnie regulatory barwy i nie działający loudness

4. Wzmacniacz jest w serwisie, trudno powiedzieć, czy uda się go naprawić a jeśli się uda to czy jego dźwięk będzie mi odpowiadał. O początku jak go mam był uszkodzony a ja myślałem, że on tak po prostu gra.

5. By móc słuchać muzyki podpiąłem pod swój zestaw wzmacniacz Denon PMA 680R - wiem niski model z mniej udaje serii X80 ale taki mam w drugim zestawie w sypialni.

6. Dźwięk z PMA 680R podoba mi się znacznie bardziej niż z SONY - jest wyraźny niski bas znacznie ożyły także góry ale ciągle z regulatorem sopranów na full.

7. Nie jestem audiofilem. Nie lubię neutralnego brzmienia, kręcę regulatorami barwy, używam filtra loudness nie słyszę kabli sieciowych itd.

8. Lubię dobrą stereofonię, jestem zachwycony kiedy wzmacniacz potrafi wybudować scenę muzyczną choćby liniową. Trójwymiarowej nigdy nie słyszałem - niestety nie stać mnie na sprzęt z wysokiej półki.

9. Zdaje sobie sprawę, że lubię dźwięk podbarwiony, lata z Unitrą zrobiły pewnie swoje.

10. Wiem, że moje kolumny mają słabe wysokie tony, potrzebują wzmacniaczy które eksponują tą cześć pasma, ale jednocześnie potrafią zagrać także ładnym basem i niezłą średnicą.

11. Słucham: Dire Straits i Mark Knopfler, Clapton, Sting, Chris Rea, Blues, Jazz tradycyjny, Sade, itp klimaty. Bardzo lubię słuchać tradycyjnych płyt CD i vinyli. Ostatnio korzystam także ze Spotify poprzez audiocast M5

Teraz moje pytanie: jeśli SONY po naprawie dalej będzie "spod koca" lub jeśli naprawa będzie niemożliwa chcę kupić wyższy niż 680R model Denona, ale koniecznie zdalnie sterowany. odpada zatem PMA 860 i 1060. Myślałem i koledzy z innego forum polecają o PMA 1500R. jest drogi jak na moje możliwości ale ostatecznie dam radę.

1. Jak sądzicie czy to dobry wybór do moich preferencji i moich kolumn? Czy PreAmp Phono jest w tym wzmacniaczu dobrej klasy?

2. Czy 1500R jest słyszalnie lepszy dla moich preferencji od PMA 980R czy 1080R? Te modele są tańsze ?

2. Czy jak za jakiś czas wymienię kolumny na lepsze to jest jeszcze szansa na dalszy progres z PMA 1500R?

3. Czy selektor źródeł w tym wzmacniaczu może być obsługiwany z pilota? Na oryginalnym pilocie nie widzę przycisków? Czyżby selektor nie miał silnika?

4. Mój odtwarzacz CD SONY ma wyjścia COAX i optyczne. Czy jest sens kupować DAC (pewnie kilkaset złotych)- czy dźwięk z DAC podpiętego do CD będzie lepszy niż tradycyjny tor analogowy?

Będę bardzo wdzięczny za życzliwość i porady, Szczególnie od tych Kolegów, który mieli lub mają ten wzmacniacz.Wszelkie alternatywne głosy i porady bardzo mile widziane. Proszę tylko: nie krytykujcie kręcenia gałkami itd. Próbowałem przekonać się do neutralnej barwy dźwięku kilka lat i nie podoba mi się. Z drugiej strony nie podoba mi się gra Unitry i Altusów, więc to też nie tędy drogą. Szukam czegoś pośrodku i zdaje się, że Denon to jest to?

https://www.audiostereo.pl/topic/140674-wzmacniacz-denon-do-jamo-classic-8/

Denon to nie jest to; większy zysk będzie przy wymianie kolumn na jakiś model z twardą kopułką.

Słowem Focal, Paradigm, Monitor Audio czy Klipsch. Oczywiście zakupu w ciemno nie polecę,

bo to ma się Tobie podobać, a nie mnie

Twierdzę, że za 70% tego, co słyszysz odpowiadają kolumny i wymiana wzmacniacza będzie kroczkiem

we właściwym kierunku, ale prawdziwą zmianę usłyszysz po wymianie kolumn.

Porównując wielkość trzeba brać pod uwagę np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście dwie podstawowe rzeczy są ważne: metraż i budżet - wtedy można szukać,

ale najlepiej lokalnie, żeby nie wtopić po zakupie "w ciemno".

Graty mam takie, jak TY, więc komplet Sony z połowy 90' z bazą TAFE 500R,

ale nie narzekam na słuchanie liniowe.

Przyzwyczajałem się do DIRECT kilka tygodni, ale dałem radę i teraz czy Sade czy Stevie Ray Vaughan,

albo C Rea, a i G. Michael z "Songs from.." brzmią dobrze bo o klasyce kameralnej nawet nie wspomnę ..;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki Audioburak za odpowiedź.

Masz rację i myślałem tak samo,tyle tylko, że ja muszę wymienić wzmacniacz, bo SONY jest niesprawny i zakładam, że pewnie nie uda się go usprawnić.

Pierwotny plan był właśnie taki by wymienić kolumny , miałem już nawet umówione odsłuchy: Klipsh RP 260, Heco Aurora 700 i Tannoy Mercury 7.4 plus może STX Electrino 250

Ale wygląd ana to że padł wzmak i trzeba go czymś zastąpić. Skoro te same kolumny Jamo o tyle lepiej zabrzmiały z niskim Denonem to pomyślałem o wzmacniaczu tej marki.

Jeśli wróci SONY jakimś cudem naprawione i zagra z Jamo ładnie, to zostaje a do wymiany pójdą Jamo. Wtedy wzmacniacz pod pachę i jadę na odsłuchy do Szczecina i albo kupię kolumny nowe, albo zobaczę które dla mnie zabrzmią najlepiej i zapytam o podobne brzmienie w używkach. Na odsłuchy jadę 100 km i tylko w sobotę mogę a to kłopot dla salonów bo mają w soboty zamknięte zwykle. No ale posłuchać trzeba.

Twój TA FE500R to brzmieniowo inny wzmacniacz. Ten mój 940QS jest zdaje się znany z tego że gra bardzo delikatnie regulacja barwy jest minimalna i potrzebuje dużo lepszych kolumn niż moje jamo. O znacznie lepszej górze. Ale jak on brzmi gdy jest sprawny to ja nie wiem. Podejrzewam, że od początku miał usterkę, bo od początku nie działał loudness.

Mój metraż około 16 m2 ale chcę podłogówki. Nie chcę podstawek.

Budżet na wzmacniacz maksymalnie do 1500 zł

Na kolumny w przyszłości będę chciał uzbierać około 2500 może 3000 zł

Pozdrawiam i dziękuję

A czy ktoś miał lub ma może bezpośrednie porównanie Denona PMA 1500R a modele tańsze PMA 880R, 980R lub 1080R?

Czy DAC do tak wiekowego odtwarzacza jak mój SONY ma sens? Poprawi to jakość dźwięku?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Budżet na wzmacniacz maksymalnie do 1500 zł

Popatrz na Marantz PM6006, NAD C326 BEE.

Na kolumny w przyszłości będę chciał uzbierać około 2500 może 3000 zł

Kolumny dostępne +/- w towim budżecie warte zainteresowani to na pewno Dali Zensor 7,, Heco Aurora 700, Melodika BL40, Tannoy Mercury 7.4,

Każde charakteruzyje się innym brzmieniem.

Jakie finalne brzmienia chciałbyś uzyskać?

Pozdrawiam.

Dzięki. Boję się trochę wzmacniaczy Marantza. Nie wiem czy słusznie ale mam wrażenie, że będą znów delikatne i neutralne.Z Jamo Classic, które mają bardzo wycofana górę znów będzie spod koca. Myślałem przez chwilę nad PM7200 ale chyba odpada. Ja lubię dużą dynamikę w muzyce mimo, że muzyki słucham dużo spokojnej. NAD to samo, a do tego nie ma preampu Phono, na którym mi zależy bo sporo słucham vinyli.

Czy Denon PMA 1500R to taki zły wzmacniacz? w wielu miejscach jest na forach chwalony?

Nie dam rady niestety zmienić i wzmaka i kolumn naraz. Co wymienię pierwsze zależy od wyroku serwisu w sprawie SONY i tego jak to Sony zabrzmi po naprawie. Jeśli się ona uda.

Co do kolumn, jeśli Sony zostanie to słucham z nim tych wymienionych. Jeśli mnie oczarują któreś to kupię choćby na raty. Ale pewnie skończy się na używkach w ciemno - bazując tylko na działaniu per analogia - podobały mi się Zensor 7 a zatem kupię używane np. Dali 450 itp. Tu mogę liczyć tylko na pomoc kolegów z forum.

A czy ktoś z Was miał może ten wzmacniacz SONY TA-FB-940QS? Z jakimi kolumnami? Jak to brzmiało? A może Denona PMA 1500R? Z czym grał u Was?

Żeby odpowiedzieć na to jaki dźwięk mi się podoba, (zdając sobie sprawę z tego że to dźwięk z mikrofonu kamery przekształcony itd alezamist bawić się w audiofilskie opisy to powiem, że podoba mi się bardzo np takie brzmienie jak na tym filmie z Youtube:

Niestety wzmacniacz cenowo poza zasięgiem. A poza tym bez gałek od barwy to nie wiem czy z każdą płytą by mi odpowiadał :-) Ale fakt takie brzmienie bardzo mi odpowiada.

Pozdrawiam serdecznie.

A może takie cudo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycję. Niestety końcówka w klasie D i cytuję za recenzją z Audio 04.2015:

Pioneer stawia na neutralność, jest czysty, dokładny, raczej chłodny, nie powiększa źródeł dźwięku i nie robi na scenie tłoku. Nie daje się też ponieść emocjom, lecz średnicy na szczęście nie wysusza ani nie rozjaśnia. Nie bije z niej żar, lecz wszystko jest dobrze uporządkowane i czytelne.

To chyba nie tego szukam.

Pozdrawiam i dziękuję za wpis.

A czy ktoś miał lub ma może bezpośrednie porównanie Denona PMA 1500R a modele tańsze PMA 880R, 980R lub 1080R?

Czy DAC do tak wiekowego odtwarzacza jak mój SONY ma sens? Poprawi to jakość dźwięku?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Miałem wszystkie. Jak nie stać cię na 1500R poszukaj 1055R.

Zapomnij o 940QS. Badziewie.

Do 1500zl to można szukać 1500AE.

?👈

Jasne. Rozumiem.

Po filmiku rozkminiam że szukasz detaliczności i precyzji?

Jest taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Koledzy,

zmartwileś mnie rafal735R mnie z tym moim SONY. Nawet jak sie naprawa uda to pewnie będzie do wymiany.

Jeśli tak to teraz do: moich specyficznych preferencji kręcenia gałkami itd. na razie do Jamo Classic a potem do lepszych kolumn:

Marantz PM 6005 lub 6006 czy Denon PMA 1500R?

Ten 1500 AE ponoć dżwiękowo ciuteczkę słabszy od 1500R ale nowszy?

Próbkę wrzuciłem by pokazać mniej więcej brzmienie, tak detaliczność jak najbardziej ale przy niej trochę ciepła w niskich tonach czyli detaliczna góra i ciepły dobry bas. Na próbce jest trochę za klinicznie, szczypta ciepła na dole i było by idealnie.

Pozdrawiam i bardzo Wam dziękuję

Rafal735r - czyli denon to pewniak tylko, który model: PMA 1500R czy nowszy 1500AE?

Pierwszy ponoć lepszy brzmieniowo, ale nie ma przełączanych źródeł z pilota - dla mnie ważne. Drugi ponoć gorszy brzmieniowo ale nowszy i selektor hula z pilota?

Kejup dzięki za link ale ja potrzebuję wzmak czarny - resztę gratów mam w tym kolorze. A CD i Tunera SONY nie chcę rezygnować.

Jak wypadają preampy Phono w tych wzmacniaczach?

Pozdrawiam serdecznie

Oki rozważę 1500AE tylko sztuką będzie znaleźć czarny.

Dzięki rafał735r. Fajnie, że chce Ci się odpowiedzieć.

Ciekawe jak zabrzmi z Jamo Classic 8.Przez jakiś czas będą na siebie skazani.

Wiesz niby wszystko w tym audio jest,. Sklepy, komisy, fora, recenzje... Ale kurczę, jak mieszkasz na zadupiu i nie masz znajomych co by lubili dobry dźwięk, to jesteś zdany tylko na pomoc ludzi z branży i nielicznych na forum. Tym bardziej doceniam Twoją pomoc. Jak już kupię Denona, posłucham z Jamo, a potem pojadę z nim do Szczecina i posłucham kolumn do 3000 zł. Zobaczę co mnie zachwyci i będę pytał co z używek zagra podobnie.

A Ty z czym słuchałeś swojego Denona?

Pozdrawiam i dziękuję.

Też mieszkam w małym mieście. Nie ma tu nic. Nawet w promieniu 100km. Wszystko trzeba przerabiać samemu.

Denon jest mocny i szybki. Jak dla mnie brak mu trochę tego czegoś, ale jak zależy ci na dobrym kopie i dynamice będzie OK. Czarnego ciężko trafić, większość są srebrne. Możesz tak czekać i czekać w nieskończoność.

?👈

Rafał to może jednak doradź mi coś innego. Ja mogę poczekać. Moje preferencje znasz. Wzmak do max. 2000 zł używany z preampem fono i regulacją barwy. Grający podobnie jak próbka którą zamieściłem. Jamo mają mało góry, potrzebują prądu. Zatem chciałbym coś co zagra żywo, będzie bas będzie ładny detaliczny sopran przyzwoita średnica. Zero audiofilskiego płaskiego plumkania. Do tego dobra stereofonia i jakby się udało fajna scena. 1500 AE nie ma filtra loudness. To już dla mnie minus. Ja go używam, szczególnie przy cichych odsłuchach.

Znasz Sony TA FB 940QS. To mój nowy wzmak ma grać z Jamo zupełnie inaczej. Żywo, barwnie. Nie szkodzi jak coś podkreśli. Nie dążę do neutralności. Szukam swojego przyjemnego dźwięku. Pozdrawiam

Powinieneś ( na odludziu niełatwe ) wziąć pod uwagę jakiś wzmacniacz Yamahy i to nie te droższe,

ale z linii podstawowej np. 397 - moc wystarczy, jest barwa i loudness plus PHONO a bywa ze zdalnym.

Powinien zagrać w sposób bardziej otwarty, podkreślić górę pasma przy głośniejszym słuchaniu.

A im droższy, tym bardziej liniowy, uspokojony, za to z większą dynamiką przy cichym słuchaniu.

Tak jest zwykle w urządzeniach wielu firm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak kupi 1500AE w normalnej cenie to najwyżej spokojnie odsprzeda. Nawet jak straci te parę złotych to zdobędzie doświadczenie i będzie więdział czego szukać. Nie wyobrażam sobie słuchać z loudnessem. Jeżeli ktoś tego używa to ma mocno źle dobrany stystem, albo poprostu przyzyczaił się do buczenia do tego stopnia że jak włączy sobie coś liniowego to stwierdzi że jest płasko. To jest ogromny błąd nie świadomych ludzi. Potem ciężko jest z tego zrezygnować, najlepiej robić to stopniowo. Nie zdajemy sobie sprawny ile tracimy z muzyki słuchająć z takim konturem, połowa informacji ucieka ze średnicy. Sam przez to przechodziłem.

?👈

Problem przy słuchaniu z ulepszaczami pojawia się też z dynamiką.

Dla mnie milowym krokiem był "Owner of lonely .." Yes'ów. Lepiej brzmiał na radiu przenośnym.

Dopiero po wywaleniu ulepszaczy - "To Je Ono " jak mawiają Czesi o Coca Coli ;-))

Bo o poważniejszych gatunkach to już nie ma co gadać ...

Już nigdy nie wróciłem do loudnesu czy dodawania barwy; bo to trochę tak, jakby

telewizor przy każdym filmie dopasowywać do ideału i można wylądować w krzakach.

Rafał 735R i audioburak.

Dziękuję Wam za porady i wskazówki. Tyle tylko, że:

1. Nic nie poradzę że lubię słuchać z polepszaczami. Oczywiście jeśli bez polepszaczy można mieć taki dźwięk jak na tym filmiku z Youtube z Dali Zensor 7 i wzmacniacza Music Hall a35.2 to oczywiście mogę z nich zrezygnować. Tyle tylko, że taki Music Hall i te kolumny to razem około 7 500 zł.Do tego jeszcze DAC też pewnie nie tani. Sorki ale nieosiągalne dla mnie. Natomiast moje Jamo potrzebują prądu i czegoś co je rozbuja. Sony muliło je strasznie. Dźwięk był nijaki i nawet jeśli częściowo z powodu uszkodzenia preampu, a ściślej potencjometrów barwy to i tak było słabo. Teraz podpiąłem Denona PMA 680R i nagle słyszę bas a wysokie ładnie się odzywają. I wcale nie jest to jakieś tam bum cyk cyk. W Denonie mam włączony loudness barwa sopranów na max na plus a barwa bass na 3 na plus. I podoba mi się taki dźwięk. Włączę sourde direct i jest dla mnie słyszalnie gorzej, wcale nie bardziej dynamicznie, ale gorzej. To pewnie wina mego słuchu i trochę kolumn, które są jakie są.

2. Jak kupię wzmacniacz to pogram z Jamo i będę oszczędzał dalej. Może jak kupię inne kolumny - lepsze, nie tak oszczędne na górze, to wyłączę loudnes, i skręcę barwę, może nawet włączę source direct. Może. Nie wiem jakie to będą kolumny ale na pewno nie droższe niż około 2000 zł może 2500. Więcej nie uskładam.

3. Doceniam Panowie, że słyszycie lepiej i zdaje sobie sprawę, że z punktu widzenia jakości dźwięku robię źle, (jestem fanem pana Bielewicza i Reduktora Szumu) on to wyraźnie pokazywał w jednym z odcinków. Tylko czy muzyki słuchamy po to, by robić to w myśl zasad czy po to by sprawiało nam to przyjemność? Ja mogę w ten sposób przesłuchać pod rząd 3-4 cd albo 5 winyli i taki dźwięk mnie nie męczy. Może więc warto słuchać tak jak lubimy a nie tak jak jest prawidłowo?

4. Chyba Audioburak dotknął sedna pisząc to:

Powinieneś ( na odludziu niełatwe ) wziąć pod uwagę jakiś wzmacniacz Yamahy i to nie te droższe,

ale z linii podstawowej np. 397 - moc wystarczy, jest barwa i loudness plus PHONO a bywa ze zdalnym.

Powinien zagrać w sposób bardziej otwarty, podkreślić górę pasma przy głośniejszym słuchaniu.

A im droższy, tym bardziej liniowy, uspokojony, za to z większą dynamiką przy cichym słuchaniu.

Tak jest zwykle w urządzeniach wielu firm.

To mi uzmysławia, że chyba nie dla mnie 1500 AE itd, bo to wyższa półka równa się mniej tego co lubię.

Nie wiem, czy nie skupić się np 1080R w Denonie albo np na niższych modelach Yamahy. Cholera szkoda, że nie mogę ich posłuchać. To by wiele wyjaśniło.

Trudno Panowie, powiem tak na dobicie Was. Miałem interkonekt cinch marki.... no name. Taki ze sklepu elektro za ... 15 zł.

Myślę sobie kurde, może faktycznie.... Kupiłem kabel marki klotz z wtykami neutrik. Razem 130 zł. I wiecie co? Ano kompletnie nic. Moim zdaniem nie ma żadnej ale to żadnej różnicy w jakości dźwięku. To samo było jak zamieniłem kable głośnikowe ze zwykłych miedzianych 2x2.5mm na studyjne miedziane OFC 2X4 mm. Nie usłyszałem różnicy. Oki wyjąłem zworki i zrobiłem bi wiring. I co? Nadal nic.

Zbadałem sobie słuch. Założyłem słuchawki Creative Aurvena Live i wszedłem na stronę generującą dźwięki. Trzeba klikać jaką częstotliwość słyszysz. Wyszło mi, że mam grubo ponad przeciętny słuch. No to jak to jest... Sam już nie wiem.

Pozdrawiam

Nie wiem czy twoje dywagacje 1500AE vs 1080R maja sens skoro sluchasz na loudness max i di tego jeszcze korektory... Skąd jesteś?

A na tych CAL jak sluchasz? Bo one akurat wielkiego basu nie mają. Taki w sam raz, nawet czasem szczupły.

?👈

Rafał jestem z Pomorza Zachodniego.

Na Aurvenach słucham głównie z komputera. Jeśli jednak na sprzęcie to w sypialni przed spaniem. wtedy zestaw Denon PMA 680r plus Denon DCD 650. Regulatory na +3 loudness włączony. Słuchawki kupiłem bo miały dobre opinie i były w moim zasięgu cenowym. Basu mają mało. To fakt.

Chyba dam sobie spokój z tym wszystkim bo jestem beznadziejny przypadek.

Kupię Denona PMA 1080R posłucham i albo zwrócę (14 dni jeśli sprzedawca przed zakupem się zgodzi) albo zostanie. Jak oddam to wezmę coś innego aż w końcu znajdę swój dźwięk.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.