Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 1000 zł

Bronek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję monitorów do salonu ok 18m2.

Posiadam Denona 1705 ( tak wiem stary amp ale na chwilę obecną go nie zmienię).

Co Państwo sądzicie o B&W 602 s2 ? Czy mój amp prawidłowo zasili takie monitory?

Głównie będzie jako stereo, muzyka rock, metal, czasami jakiś film.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/140666-monitory-do-1000-z%C5%82/

Te B&W będą co najmniej dobre, ale Twój Denon będzie zdecydowanie je ograniczał tym bardziej, że to amplituner kina domowego?

Warto wziąć pod uwagę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

A czego oczekujesz od dźwięku? Ja aktualnie testuję Wharfedale Diamond 11.1 (~1140zł) i jutro zacznę testy HECO Aurora 300 (~1290zł) w pokoju około 16m2 z małym plusem. Diamondy na chwilę obecną są świetne pod względem sceny i głębi (po kalibracji Audyssey w amplitunerze, na direct jest dość płasko, bardzo neutralnie) oraz mają całkiem miły, miękki ale nie schodzący bardzo nisko bas. Jak dla mnie wystarczająco szybki. Słucham wszystkiego od Guns N' Roses do Slayera a po drodze np. Eminem się trafi nie raz. O HECO będę mógł powiedzieć coś jutro. Łączone z Marantzem NR1608 więc też ampli do małego kina.

A czego oczekujesz od dźwięku? Ja aktualnie testuję Wharfedale Diamond 11.1 (~1140zł) i jutro zacznę testy HECO Aurora 300 (~1290zł) w pokoju około 16m2 z małym plusem. Diamondy na chwilę obecną są świetne pod względem sceny i głębi (po kalibracji Audyssey w amplitunerze, na direct jest dość płasko, bardzo neutralnie) oraz mają całkiem miły, miękki ale nie schodzący bardzo nisko bas. Jak dla mnie wystarczająco szybki. Słucham wszystkiego od Guns N' Roses do Slayera a po drodze np. Eminem się trafi nie raz. O HECO będę mógł powiedzieć coś jutro. Łączone z Marantzem NR1608 więc też ampli do małego kina.

Chyba jak każdy, oczekuję aby "dobrze grały" :) Suba posiadam, ale chce się go pozbyć, jak i centralnego. Czasami posłuchać dobrej muzyki :) ( tak wiem że to brzmi dość lakonicznie hasłowo)

B&W to dobre kolumny, jednak wymagają zdecydowanie lepszego wzmacniacza. Moim zdaniem lepszą opcją będzie troszeczkę droższe Heco Aurora 300 lub Indiana Line Nota 260X. Ciekawą opcją będzie także polska konstrukcja Pylon Audio Pearl Monitor.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polk Audio Signature S20 można obecnie kupić lekko ponad 1000 zł, warto odsłuchać, jak na monitor gra "dużym" dźwiękiem. Jak dla mnie faworyt jeżeli chodzi o nowe.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dziękuję za odpowiedzi. Nie chce na chwile obecną przekraczać granicy 1000 zł. Te Quadrale całkiem fajnie się prezentują. Nie chce zmieniać też amp, kupiłem jako nówkę, odkładałem na niego chwile w tamtych czasach :) Może zostać przy zakupie B&W i w niedługim czasie kupić np: Marantz PM5005 lub Denon PMA-710AE ?

Dziękuję za odpowiedzi. Nie chce na chwile obecną przekraczać granicy 1000 zł. Te Quadrale całkiem fajnie się prezentują. Nie chce zmieniać też amp, kupiłem jako nówkę, odkładałem na niego chwile w tamtych czasach :) Może zostać przy zakupie B&W i w niedługim czasie kupić np: Marantz PM5005 lub Denon PMA-710AE ?

Poszukaj Quadrale Rondo ale wtedy nie wiem czy Twój ampli sobie z nimi dobrze poradzi?

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...

Witam,

chciałem podziękować za posty. Jednak nabyłem B&W 602 S3, w atrakcyjnej cenie. Graja super, mogę skromnie powiedzieć że na nowo słucham moich ulubionych kawałków. Wysokie są dość ostre w niektórych kawałkach, ale średnica coś pięknego. Wokal dopiero słyszę który jest przed muzyką, a nie gdzieś w oddali jako dodatek. ( zapewne jest to spowodowane, że wcześniej słuchałem na ch.... kolumnach :) ). Raczej zmienię ampli na wzmacniacz, i tu moje pytanie, czy Denon Pma-720AE dobrze się dopasuje? Dodatkowo planuję zakup iEAST Soundstream M20.

Pozdrawiam

Skoro jesteś z tych B&W tak bardzo zadowolony to na pewno warto zainwestować w dobry wzmacniacz dla nich.

Słyszysz, że masz ostro na górze z Denonem i nadal chciałbyś pozostać przy tej marce?

Według mnie istnieje ogromne ryzyko jazgotu z Denonem, którego wymieniłeś, ale najlepiej posłuchać.

Nie generalizując, ale na Twoim miejscu odpuściłbym japońskie wzmacniacze i szukałbym wśród wzmacniaczy angielskich.

Nie wiem ile chcesz maksymalnie przeznaczyć na wzmacniacz, ale ja postawiłbym na coś typu NAD 319, Arcam A90, Musical Fidelity E11, albo Marantz PM8000. Z wyczytanych opinii zapamiętałem, że połączenie tych B&W z Arcam'em należy do bardzo udanych.

Pozdrawiam.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Nie nazwał bym tego jazgotem ale " za dużo" wysokiego w 2 kawałkach. Niestety najważniejszy parametr to jest obecnie $. Na chwile obecną zakupie M20, później będę szukał wzmacniacza tylko pytanie jaki...

Nie chciałbym nic sugerować, ale nie podejmuj pochopnie decyzji, bo 2k to już nie tak mało i w używanych wzmacniaczach jest już w czym przebierać za te pieniądze. Uważam, że w sprzęcie używanym zawsze znajdziemy wyższej klasy wykonanie, czy brzmienie w stosunku do nowego. Podobnie jak we wszystkim ma to swoje plusy i minusy, których zakładam, że się domyślasz, ale jeśli zakupu dokonujemy z rzetelnego i uczciwego źródła to nie trzeba się niczego obawiać.

Kwota około 2k pozwala Tobie na bardzo przyzwoicie zbudowane i brzmiące wzmacniacze jak choćby Audiolab 8200A, Roksan Caspian, Densen Beat B100, Baltlab Epoca II, Naim Nait 5i, czy Cyrus One.

Jak pisałem - kwestia uczciwego źródła jest ważna dla pełni satysfakcji.

Nie chciałbym nic sugerować, ale nie podejmuj pochopnie decyzji, bo 2k to już nie tak mało i w używanych wzmacniaczach jest już w czym przebierać za te pieniądze. Uważam, że w sprzęcie używanym zawsze znajdziemy wyższej klasy wykonanie, czy brzmienie w stosunku do nowego. Podobnie jak we wszystkim ma to swoje plusy i minusy, których zakładam, że się domyślasz, ale jeśli zakupu dokonujemy z rzetelnego i uczciwego źródła to nie trzeba się niczego obawiać.

Kwota około 2k pozwala Tobie na bardzo przyzwoicie zbudowane i brzmiące wzmacniacze jak choćby Audiolab 8200A, Roksan Caspian, Densen Beat B100, Baltlab Epoca II, Naim Nait 5i, czy Cyrus One.

Jak pisałem - kwestia uczciwego źródła jest ważna dla pełni satysfakcji.

chyba myślimy o różnych przedziałach cenowych :) PM6005 można niby znaleźć za 850 zł więc to 1/5 ceny podanych wzmacniaczy. Zawsze mnie uczono i w takim żyłem przekonaniu że najlepsze żródło, najdroższe mają być kolumny, później wzmacniacz, itd.

chyba myślimy o różnych przedziałach cenowych :) PM6005 można niby znaleźć za 850 zł więc to 1/5 ceny podanych wzmacniaczy.

Sądziłem, że piszesz o nowym PM6005.. w związku, jednak z ograniczonym budżetem podtrzymuję moje propozycje z postu #12

Zawsze mnie uczono i w takim żyłem przekonaniu że najlepsze żródło, najdroższe mają być kolumny, później wzmacniacz, itd.

Każdy kieruje się swoimi przekonaniami, które zdobywa z czasem.. dla mnie wzmacniacz jako serce zestawu jest zaraz po kolumnach. Zgadzam się jednak, że nie mniej ważne jest źródło, które podając słaby sygnał będzie ograniczało zestaw. Kolumny nie poprawią czegoś co jest skopane od początku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.