Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki kino pod Onkyo TX-NR686

Bogeryl244

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilki dni jestem posiadaczem amplitunera Onkyo TX-NR686, wybrałem go ze względu na dobre opinie, obsługę dolby atmos oraz szeroką paletę obsługiwanych bajerków - typu spotify, jedynie czego brakuje to pre-out na wzmacniacz.

Aktualnie jestem na etapie poszukiwania zestawu pod dolby atmos czyli 5.2.2, amplik ma 2x preout na subwoofer więc zamierzam wykorzystać jego umiejętności w pełni.

Dodam, że posiadam wzmacniacz lampowy Feliks audio espressivo-e, który dotychczas służył mi tylko przy słuchawkach, Czy lampowiec może w jakiś sposób pomóc w budowie kina domowego?

Oraz pytanie główne:

Jakie kolumny do amplitunera wybrać? początkowo kupię jedynie głośniki frontowe w niedalekiej przyszłości kiedy już przeprowadzę się dokupię resztę.

Cześć,

wzmacniacza lampowego nie wykorzystasz do systemu kina domowego.

Natomiast wybór kolumn jest uzależniony od wielu czynników. Aby podać Ci konkretne rozwiązania, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie będzie wykorzystanie zestawu (czy tylko filmy, czy także muzyka, koncerty), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaki masz budżet na zakup początkowych dwóch kolumn przednich.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A więc pokój docelowo będzie posiadać okolice 20-25m2 aktualnie posiadam 15m2 jednak za półtorej roku wyprowadzam się A sprzęt chciałbym aby służył jak najdłużej.

Gatunki muzyczne jakie zwykle słucham to rodzaj house, radiowy pop, elektroniczne, chillstep, czasem jednak gospel,(lubię dobry bas i rozrywkowe brzmienie, nie lubie liniowego przynudzania, granie V to moj typ)

W głównej mierze chciałbym aby zestaw służył do oglądania filmów (netflix dolby atmos) blue-ray, oraz gra ps4.

Powiedzmy 40% film 35% gra 25% muzyka.

W zestawie 5.1 chciałbym zamknąć się w granicach 4-4,5tys

Myślałem nad melodika bl40 mk3 bardzo ładnie prezentujące się kolumny.

Jeśli w tych granicach kupię dobry zestaw 5.1 to skuszę się na nadszarpniecie budżetu, zaś głośniki sufitowe atmos dokupie z czasem.

Chyba, że lepszym rozwiązaniem będzie kupno droższych samych frontowych A resztę dokupowac z czasem, też mogę pójść w tym kierunku.

Z opcji tańszych zdecydowanie najlepszą opcja będą wspomniane kolumny Melodika BL40 w najnowszej serii MK3. To bardzo dobre, mocne, szybko i dynamicznie grające kolumny, które świetnie sprawdzą się tak w muzyce jak i w kinie domowym. Szczególnie jeśli lubimy trochę wyeksponowane skraje pasma.

Z troszeczkę droższych konstrukcji namawiałbym na kolumny Klipsch lub Polk Audio. Z oferty Klipsch idealnie sprawdziłyby się Klipsch R-620F, nie wspominając o serii Reference Premiere, czyli w naszym przypadku model RP-6000F. Z Polk Audio optymalne wydają się Signature S55.

Wpadnij do nas na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 6 miesięcy później...

A co sądzicie o takim zestawie kolumn do tytułowego amplitunera?:

- Audio pro avanto 5.0

- altus 300 (2 centralne kolumny a reszta głośników do skompletowania)

- melodika BL40 MK3+BLC20+BL10

Pomieszczenie 24m2, docelowo chce dojść na system 7.0 lub 7.1 (chociaż wolałbym bez suba), 50% KD, pozostale muzyka

Audio pro miałem okazję posłuchać z tym konkretnie ampli, ładnie to grało, jedynie odsłuch był w małym pokoju (8m2) i stąd moje obawy. Heco które też mogłem posłuchać (niestety nie pamiętam modelu) brzmialy przy audio pro po prostu słabo, bas był niekontrolowany, góra ostra, męczyło to uszy, pomimo że 2 kolumny heco były droższe niż cały zestaw 5 głośników z audio pro.

W dniu 21.04.2019 o 12:18, Grzywacz8grz napisał:

melodika BL40 MK3+BLC20+BL10

Zdecydowanie właściwy trop

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.