Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil 200A subwofer

maniek6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy.Nabyłem ostatnio subwofer Tonsil ZGN 200-8-594 z tym iż jest on przerobiony na sub aktywny Tonsil 200A. W Srodku siędzą 2 głosniki Tonsil 20 cm.Problem polega na tym iż głosnik który ma wylot o długosci 7 cm gra idealnie a drugi którego długość kanału wynosi 20 jest bardzo stłumiony.Po załonięciu górnego głosnika jest prawie cisza....Nie wiem czy długość tunelu ma aż takie znaczenie czy ten głośnik jest uszkodzony? Taki długi tunel 20 cm???

https://www.audiostereo.pl/topic/140630-tonsil-200a-subwofer/

Tak, bo dla niskiego strojenia kanał musi być długi.

Ze swojej strony radzę Ci pozbyć się tego czegoś jak najszybciej i kupić jakiś subwoofer, bo TO to wyrób subwooferopodobny. Miałem doświadczenia z band-pass'ami od Tonsila i za każdym razem były to mocno przygnębiające doświadczenia. Kup coś porządnej firmy, z głośnikiem mocowanym na zewnątrz, nawet bass-reflex, bo band-pass jest mocno problemogenną koncepcją i mało która firma umie ją prawidłowo zastosować.

Generalnie sub jest używany w garazu i gra przyzwoicie. Odkręciłem głośniki i są w idealnym stanie. Zastanawia mnie czy powinny być podłączone w fazie czy przeciwfazie..U mnie są podłaczone w fazie a w internecie wyczytałem że jeśli głośniki są skierowane membramami do siebie powinny być podłączone przeciwfazowo.

Długi kanał niewiel daje w tym przypadku jezeli chodzi o transmisje, a napewno tłumi

, testowałem ; mozesz go skrócic, bedzie pewnie lepiej

Poza tym , coz z głosników basowych 20 cm to zaden "subwoofer", raczej "woofer"

Ok. Drugi kanał gra bardzo cicho.Pewnie za dużo wytłumienia. Wyrzuce je i zobaczę. A skrócić o ile ten długi tunel?

P.S Kolego w garażu nie wymagam cudów słychać basy i to wystarczy. Zdaję sobie sprawę iż nie jest to sprzęt z górnej półki ale do celów w których jest wykorzystywany daję radę.

Najpierw wyrzucę wytłumienie a następnie skrócę ten tunel.Tylko i ile?

Band-pass ma to do siebie, że skrócenie tunelu WYMUSZA powiększenie komory z tym kanałem, bo inaczej stracisz pasmo- jego wyrównanie, zostanie Ci tylko pojedynczy, rezonansowy pik, czyli całość będzie grała bas na jedną nutę, a w skrajnym przypadku, gdy wyrównasz rezonans obu komór, dźwięk się będzie znosił, czyli wystąpi zwarcie akustyczne.

Tam gdzie jest krótki tunel jest też mała komora i gra dobrze,natomiast tam gdzie jest długa rura jest dużo większy litraż gra duuużo ciszej....

Próbowałem podłaczyć głośniki w przeciwfazie ponież są membrami do siebie,jednak ten zabieg spowodował jakieś zwarcie i głośniki wcale nie grały...

Gdybyś odpalił generator i ustawił sweep, czy jak to się zwie, czyli sygnał przemiatający częstotliwości w zakresie np 20-200 Hz, uslyszałbyś granie i z tej komory, która ma długi kanał b-r. Po prostu w muzyce nie ma aż tak niskich tonów.

Po cholerę materiał tłumiący w subwooferze z obudową rezonansową? Tego się nie używa, bo nie ma czego tłumić- brak wyższych tonów. Można, a nawet trzeba to stosować w obudowie zamkniętej, lecz w band-pass, czy prawidłowym bass-reflex, tłumienie tylko pogarsza sprawność działania układu rezonansowego, nie dając w zamian żadnych korzyści. Tłumienie wewnątrz obudowy (nie licząc zamkniętej, bo tam są trochę inne potrzeby) działa na zakres częstotliwości o długości fali porównywalnej z wymiarami obudowy głośnika.

Jak pisałem, miałem kiedyś sub Tonsila w układzie band-pass, był to system Sub-sat 1.1 i fabrycznie skrzynka subwoofera nie miała w ogóle wytłumienia. Pewnie ktoś wcześniej napchał syfu do środka. Wyrzuć wszystko.

Ok tak zrobiłem. Ale mimo to wydaje mi się ze gorzej gra tą wiekszą komorą i dłuższym wylotem...Coż widocznie tak ma być..

P.S Głośniki powinny być w przeciwfazie tak? Ja gdy chce przełożyć faże to po tym sub prawie wcale nie gra....Tzn nie ma wcale basu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.