Skocz do zawartości
IGNORED

strumieniowiec do spotify, tidal

sul76

Rekomendowane odpowiedzi

Pany, a to co to jest na dole? Chromecast?

Wystarczy że włączę Onkyo odpale tidala i sam się łączy i wyskakuje takie coś. Najlepsze jest to że to samo zaczęło wyskakiwac na telefonie u kobity czy tablecie.

d96fe6b66b87e37b0baa51471096d69f_1.jpg

?👈

Malinka to bardzo fajne rozwiązanie

Fajne i w dodatku nie martwię się ,czy ktoś wyłączy wsparcie , kartami dźwiękowymi można dostosować Malinę do każdego sprzętu ( karta z coaxial lub DAC z RCA) , jak zmieniamy sprzęt i jest potrzebne inny rodzaj wyjścia wymieniamy tylko nakładkę. Często korzystam ze Spotify przed zakupem płyt CD, czy czarnego krążka ( zawsze lepiej i taniej najpierw odsłuchać ) i jakość dźwięku z Spotify z Maliny po coaxial na system stereo jest nieporównywalnie lepsza, niż Spotify z mojego amp. KD, czy gdy porównywałem z JAG lub Yamahą CD- NT 670 D.

Może nie kosztuje i wygląda zbyt audiofilsko i trzeba włożyć trochę wysiłku w jej uruchomienie ale jak dla mnie całkowicie wystarcza.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

A czemu nie Tidal?

Najpierw miałem Spotify , potem Tidala ale wkurzało mnie , że jak chciałem przesłuchać stare płyty z zakresu hard rocka czy polskie z lat 80-tych to wyskakiwało , nie ma w bibliotece czy jakoś tak. Wróciłem do Spotify, bo mam wszystko , łącznie z kabaretem " Dudek" :) . Spotify , traktuje wyłącznie jako źródło informacji , czy daną płytę warto kupić , co nowego się ukazało. Jestem konserwatystą i bazuję na gramofonie lub CD. Jakoś do mnie nie przemawia ponoć super jakość Tidala , bo czy jest lepsza od winyla , czy CD ? Lubię być niezależny od prędkości internetu , aktualizacji, wsparcia itp. jak mam w ręku płytę to wiem , że jak ją odpalę to na 100% zagra. Choć czasem słucham z Maliny / Volumio/ radia Paradise w jakości Flack i przyznaje , że dźwięk jest w porządku.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Paradise ma naprawde przyzwoita jakosc, do tego totalny brak reklam a co do tidala to jednak sporo lepiej gra niz spotyfi, mimo tego ze mam tak jak kolega, streaming tylko jako akcja wywiadowcza, do normalnego sluchania juz angazuje vinyl.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Fajne i w dodatku nie martwię się ,czy ktoś wyłączy wsparcie , kartami dźwiękowymi można dostosować Malinę do każdego sprzętu ( karta z coaxial lub DAC z RCA) , jak zmieniamy sprzęt i jest potrzebne inny rodzaj wyjścia wymieniamy tylko nakładkę. Często korzystam ze Spotify przed zakupem płyt CD, czy czarnego krążka ( zawsze lepiej i taniej najpierw odsłuchać ) i jakość dźwięku z Spotify z Maliny po coaxial na system stereo jest nieporównywalnie lepsza, niż Spotify z mojego amp. KD, czy gdy porównywałem z JAG lub Yamahą CD- NT 670 D.

Może nie kosztuje i wygląda zbyt audiofilsko i trzeba włożyć trochę wysiłku w jej uruchomienie ale jak dla mnie całkowicie wystarcza.

Momo wszystko dźwięk najważniejszy. Jeśli dźwięk wygra wtedy przechodzi nawet chęć kolekcjonowania płyt. Nie wiem jak najnowsze streamery ale starsze odstawaly od dobrego cd.

chwilowy brak działalności w audio.

Wymienionego Aurendera N 100 H miałem okazję posłuchać wraz z Bluesoundem Node 2 pliki FLAC z NAS-a,może ale tylko może ciut lepiej było z Aurendera, teraz tradycyjne pytanie,czy za "ciut lepiej" warto dokładać 10-12 tys. teraz nowy Bs.Node 2 to 1999zł.

Chromecast to twór google, telefon na androidzie i inne urządzenia w twojej sieci mogą się wzajemnie komunikować i kontrolować.

Myślę o kupnie Chromecasta ale mam tylko urządzenia na iOS. Wiem że da się obsługiwać Chromecasta z iPhone’a ale domyślam się, że są ograniczenia w funkcjonalności w porównaniu do Androida. Czy bardzo znaczące i sprawiające, że powinienem się rozejrzeć za czymś innym niż Chromecast?

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

teraz tradycyjne pytanie,czy za "ciut lepiej" warto dokładać 10-12 tys. teraz nowy Bs.Node 2 to 1999zł.

Idąc tym tokiem myślenia, czy jest sens wydawać na Bs. Node 2 1999 zł skoro to samo można mieć za 600 zł z Raspberry Pi 3 B+ z kartą dźwiękową ?

Idąc tym tokiem myślenia, czy jest sens wydawać na Bs. Node 2 1999 zł skoro to samo można mieć za 600 zł z Raspberry Pi 3 B+ z kartą dźwiękową ?

Wam wszystko gra tak samo do czasu aż w końcu ppsluchacie coś dobrego i niestety ale nie taniego bo dobre rzeczy w audio niestety nie są tanie. Zdarzają się przekręty (drogie a słabe) więc odsłuch wskazany przed kupnem.

Ktos powinien zalozyc temat gdzie mozna sie pokajac. Mysle iz wiele osob mialo by sporo do napisania w takim temacie. Cos w stylu “kiedys twierdzilem ... , przepraszam mylilem sie”

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Tylko Malina miałem chromecasta a teraz Mailnę podłączoną do daca i jest bajeczka Pozdrawiam Chromecast się kurzy i czeka może na inne pomieszczenie

Jak jest różnica pomiędzy "Maliną" a Chromecast Audio? Zakładając, że oba urządzenia są tylko transportem podłączonym do zewnętrznego DAC- a ?

czyli?, rozumiem, że gapless czy funkcjonalność? Ale czy dźwięk może być różny puszczając dwa urządzenia, przez ten sam DAC? Pytam, bo tak się zastanawiam czy warto popróbować rożnych transportów? Strumieniowanie z Tidal traktuję jako poznanie nowych wydań czy granie w tle.

Zdarzają się przekręty (drogie a słabe) więc odsłuch wskazany przed kupnem.

Zdarzają się też tanie i dobre, ale trzeba korzystać z rynku PRO i pogodzić się ze specyficznym wyglądem zewnętrznym.

Jak jest różnica pomiędzy "Maliną" a Chromecast Audio? Zakładając, że oba urządzenia są tylko transportem podłączonym do zewnętrznego DAC- a ?

Tu masz trochę informacji o różnicach w domenie cyfrowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Miałem Chromecasta a teraz mam malinę z Digione i róźnica jest kolosalna. Wszystko to podłączone do dobrego daca i tidal hifi śmiga jak płyty cd. Nie znam szczegółów poprostu słyszę róźnicę

Transport też ma znaczenie sam dac to za mało.

Przestań jaka różnica przecież wszystko gra tak samo a chromecast po analogu to już cud miód orzeszki...

:D :D

Chromecast jako transport jest świetny, a po analogu na dobrym kablu nie musi się wstydzić dynamiki i sceny do nowych sklepowych dac do 2000zł.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Poszedłem w Moona 180 MiND, na ten moment, wraz z Tomankiem.

Bluesound Node 2 jest raczej przeciętnym źrodłem, które nawet w trybie samego transportu plików średnio się broni - w przeciwieństwie do naprawdę fajnej funkcjonalności.

Trzeba było iść w squezeboxa i Tomanka a resztę przeznaczyć na porządny dac. Było by bezproblemowo. Mimo że ma już kilka lat to konkurencje ma małą i bardzo drogą.

Porządny, jak na moje subiektywne odczucia DAC już jest, a zabawki typu SBT, Node2, Yamaha WXC-50 przerabiałem i wszystkie poszły do ludzi dawno. One nie grają satysfakcjonująco. Dopiero Auralic Aries G1 po USB był Ok, jako transport, ale szkoda mi na razie wydawać kasę na niego. Zamiast niego planuję zrobić remont wzmacniacza lampowego i kupić lepsze kable glosnikowe.

Porządny, jak na moje subiektywne odczucia DAC już jest, a zabawki typu SBT, Node2, Yamaha WXC-50 przerabiałem i wszystkie poszły do ludzi dawno. One nie grają satysfakcjonująco. Dopiero Auralic Aries G1 po USB był Ok, jako transport, ale szkoda mi na razie wydawać kasę na niego. Zamiast niego planuję zrobić remont wzmacniacza lampowego i kupić lepsze kable glosnikowe.
OK. Urządzenia za 5-10 kzł grają lepiej od takich z 1,5-3 kzł. Ale co to ma wspolnego z tematem?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Cześć wszystkim,

przyłączę się do tematu ponieważ wykupiłem (na allegro) subskrypcję TIDAL HIFI, który po prostu "nie gra".

Nie słyszę najmniejszej różnicy przy zmianie jakości z normalnej na HIFI, dźwięk jest płaski jak z kartonu, całkowicie pozbawiony basu a te same utwory brzmią gorzej niż na darmowym Spotyfi - porównywałem kilka.

Do tego utwory odtwarzane są z różną głośnością pomimo zaznaczonej opcji "normalizacji głośności" przez co można dostać szału.

Słucham muzyki głównie na LG V30 + Creative Aurvana Live ale również przez Chromcast audio + Yamaha RX-797 + Tonsil Siesta i w oby przypadkach ten sam problem.

Z pewnością nie chodzi tu o jakość sprzętu bo utwór puszczony z FLACa na telefonie brzmi wyśmienicie i nieporównywalnie z tym z TIDALa.

Czy te konta z allegro są jakieś felerne?

Czy jeszcze gdzieś indziej może leżeć problem?

pozdrawiam,

Bartek

Czy jeszcze gdzieś indziej może leżeć problem?

Czy w ustawieniach jakości streamingu masz zaznaczone HiFi?

Zmiany są aktywowane dopiero od następnego utworu.

Polecam teac nt 503. Swietny dac dual mono. Bardzo dobry przedwzmacniacz i wzmacniacz sluchawkowy. Dobry odtwarzacz plikòw.

To kawał dobrego grania i kawał konkretnej roboty.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.