Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1 do 3000 zł. 12m2

mike30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym forumowiczem i bardzo proszę o wyrozumiałość. Planuję zakup amplitunera i głośników do pokoju wielkości 12 m2 i chciałem prosić o pomoc w wyborze optymalnego zestawu kina domowego 5.1 w kwocie do 3000 tys. zł. Upatrzyłem sobie następujący zestaw : Yamaha MusicCast RX-V483 i zestaw głośników NS-F51/NS-P51 i chciałem zapytać Was o opinię? Pragnę nadmienić, że zestawu chciałbym używać głównie do filmów ale było by miło gdyby muzyki też dało się posłuchać na jakimś przyzwoitym poziomie..Jestem laikiem w tej kwestii i dopiero rozpoczynam swoją przygodę z takim sprzętem dlatego bardzo proszę o pomoc co o tym zestawie sądzicie i czy możecie polecić mi coś innego w tej cenie?. Chciałbym mieć w miarę dobry zestaw w założonym budżecie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/140449-kino-domowe-51-do-3000-z%C5%82-12m2/

To zestaw typowo "startowy". Dla osób nie szukających niczego poza poprawnym brzmieniem stereo i dobrym kinem domowym.

Kino domowe w pomieszczeniach typowo domowych zbudowane na takim jak Twoja propozycja zestawie powinno się bronić bardzo dużą dynamiką oraz przestrzenią.

Pytanie tylko czy tak duże NS-F51 mają sens w przypadku pokoju 12m2???

W moim odczuciu będzie wszystkiego dużo i bardzo przytłaczająco, lub skończy się ciągłym ściszaniem by nie tracić detali brzmienia.

Oczywiście każdy z nas ma inne preferencje, ale jednak 12m2 to nie jest pomieszczenie w którym te duże kolumny nie dałyby radę, wręcz przeciwnie.

Zresztą ten zestaw ma swoje wady (zbyt małe tyły w stosunku do przodów).

O ile kiedyś tył stanowił jedynie dodatek - obecnie przy dobrej realizacji filmu - tył "żyje" swoim brzmieniem i tak duże róznice w proporcjach głośników mogą to zaburzać.

w moim subiektywnym odczuciu w codziennym oglądaniu filmów do tego przy 12m2 lepiej zainwestowac w średniej wielkości lub ciut większe - ale podstawkowe kolumny - dla każdego kanału identyczne.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witaj, zanim przeczytałem poradę kolegi arkadowskiego, pomyślałem o bardzo podobnej - monitory również na frontach, a do tego subwoofer. Osobiście lubię brzmienie tej Yamahy - choć oczywiście brakuje dynamiki w sprzęcie tej klasy, to przynajmniej dźwięk nie jest spowolniony i mdły, a mimo swojej szybkości na tle konkurencji, jest od niej bardziej gładki. Ale właśnie - z powodu braków w dynamice, duże kolumny i tak nie zagrają tak jak należy, i i tak nie pokażą basowych zejść, wręcz im większe (z tej samej serii), tym będą większym obciążeniem dla amplitunera, i tym mogą zagrać gorzej. Dlatego aktywny subwoofer będzie niezbędny. Wtedy muzyki da się posłuchać w trybie 2.1, ale... nie każdej, najprościej - dyskotekowa zabrzmi nieźle, ale nie wiem, jakiej słuchasz.

Chciałem zapytać gdybym się zdecydował na ten zestaw to jaki subwoofer byście polecili, a jeżeli nie to bardzo bym prosił o jakieś propozycję głośników 5.0 do max. 1500 zł. z tym aplitunerem yamaha. Chciałbym się zmieścić z całym zestawem w kwocie do 3 tys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.