Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik DAC - ostateczny wybór

naczesany

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie skompletowałem już system, który zamieściłem w "O mnie".

Doszedłem jednak do wniosku, że chyba najsłabszym ogniwem w nim jest przetwornik Hegel HD11.

Dźwięk z CD Simaudio Moon CD1 "puszczony" przez DAC'a brzmi gorzej niż bezpośrednio interkonektami do Kandy K3 (wiele szczegółów jest traconych)

Korzystam również z innych urządzeń ja nc+, bluray czy laptop.

Brakuje Heglowi odrobiny ciepła i neutralności, wg mnie jest zbyt "kliniczny".

Dlatego zastanawiam się nad przetwornikiem, który byłby najbardziej neutralny (najlepiej jakby przepuścił sygnał z innych źródeł w tym z CD bez dodawania czegoś od siebie).

Ponieważ w kwestii budowy przetworników nie mam doświadczenia ani wiedzy stąd prośba.

W grę wchodzi sprzęt używany do 2000zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/140380-przetwornik-dac-ostateczny-wyb%C3%B3r/

Do 2000 będzie ciężko. Podpytaj P. Andrzeja Stelmacha czy nie ma czegoś używanego lub jakiś starszy model. Robi fajne, ciepłe DAC na lampach.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

(najlepiej jakby przepuścił sygnał z innych źródeł w tym z CD bez dodawania czegoś od siebie).

Po co podłączasz CD do DACa, skoro jesteś zadowolony z tego jak to CD gra?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Po co podłączasz CD do DACa, skoro jesteś zadowolony z tego jak to CD gra?

Ponieważ miałem nadzieję, że przetwornik w Heglu będzie lepszy niż ten w CD. A tu niestety kicha.

Ten DAC od p.Stelmacha wykonany na wysokiej jakości podzespołach ale nie mój budżet niestety.

Generalnie widzę, że dobre przetworniki swoje kosztują.

W tej cenie można czasami trafić używkę Asus Xonar Essence One Musses Edition. Bardzo gładko i neutralnie grający dac w tej kategori cenowej.

Bardzo fajnie wykonany ten Asus Xonar, można wymieniać operacyjne tylko czy nie ta sama klasa co Hegel.

Chociaż z doświadczenia wiem, że operacyjnymi można modyfikować brzmienie. Ciekawa propozycja i na dodatek w pobliżu.

Ponieważ miałem nadzieję, że przetwornik w Heglu będzie lepszy niż ten w CD.

Czegoś tu nie kumam, ten CD w 2008 roku kosztował 1600 funciaków, czyli był tak prawie 3 razy droższy od asusa i dwa razy od tego hegla. Jak ten moon nie wali jakoś szczególnie w ch**a to chyba nie wiele zwojujesz tymi DACami...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ujemny, też dochodzę do takiego wniosku. Większy poziom grania to już wyższa półka.

Pozostaje mi podł. CD bezpośrednio do wzmaka a pozostałe klocki przez Hegla.

Bardzo fajnie wykonany ten Asus Xonar, można wymieniać operacyjne tylko czy nie ta sama klasa co Hegel.

Z daców hegla słuchałem tylko tego wbudowanego w Hegla 160, lipa straszna. Asus jest na pewno lepszy.

Jeżeli masz możliwość to pożycz Asusa i porównaj ze swoim cedekiem. Może nie warto kombinować?

Gość

(Konto usunięte)

Z tego co wy tu piszecie o Heglu,to ta firma powinna już dawno upaść , całe zło tego forum jest wylewane na Hegla. Połowa ludzi w ręku go nie miała a sypie postami jak z rękawa. Jeśli o mnie chodzi to Hegel jako dac robi robotę . Osobiście mam Hegla HD12 w połączeniu z Feliksem Audio Espressivo-e , jedyne co zmieniłem to lampy sterujące w tym wzmacniaczu na jaśniejsze.

Ten model Hegla jest lepszy niż Nuforce Dac80,Music Hall 34.2,oppo105D i Oppo 205 D.

Problemem w tych dacach jest USB,z jednym urządzeniem gada a z drugim nie. Co do reszty to uważam że wzmacniacze takie jak H80 i H160 mają bardzo dobre dac-ki. Miałem oba te wzmacniacze i wiem o czym mówię, sprzedałem bo zbieram kasę na system dzielony Hegla, przedwzmacniacz P20 już mam. Teraz zabieram na końcówkę H20, narazie gra to z Primare A34.2. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z Hegla, przesiadkę zrobiłem z Yamahy AS2100.

Hegel HD11 kicha?

No nie wiem...ja mam co prawda trochę lepszy model HD20, ale wierzyć mi się nie chce, że HD11 jest taki słaby.

Może zwyczajnie nie chce współgrać z systemem naczesanego...

Swojego DACa uważam za bardzo dobry przetwornik i z czystym sumieniem mogę go polecić.

Używany można pewnie teraz kupić w okolicach 2000-2500 zł.

Tylko z tego co czytam to Autor wątku ma bardzo dobrej klasy CD-player, ale chce mieć koniecznie DAC,

więc proponuję sprzedać tego CD-ka, zamiast tego jakiś tani transport i może dołożyć do tego planowanego budżetu 2000 zł i kupić jakiś lepszy DAC.

Wszystkie daki Hegla to suchary, ogólnie to te urządzenia są za drogie w stosunku do dźwięku jaki oferują. HD12 miałem już dawno. Teraz mam MH 25.3 i gra o niebo lepiej. Po zmianie opa pewnie w ogóle będzie daleko z przodu. W sumie to ciężko mi znaleść gorszego daka, a trochę ich miałem. HD12 za tysiaka, to dobra cena za niego. Taki poziom prezentuje.

Jak masz zamiar zmieniać tego Primare na H20 to raczej kroku w przód nie zrobisz. Miałem wcześniejszy model H2A MKII i tam szału żadnego nie ma.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Nie będę polemizował,wiem co mi się podoba i co chcę osiągnąć. Końcówka H20 kończy budowę sprzętu stereo. Mam nadzieję że zostanie mi trochę na wygodny fotel, ciepłe kapcie i szklankę whisky.

Wszystkie daki Hegla to suchary

Heh...co to znaczy suchary?

Rozwiń może...zbyt selektywny dźwięk dla Ciebie produkują, a Ty wolisz taki kluchowaty i przymulony? ;-)

Nie twierdzę że HD11 jest zły. Może CD Moon ma lepszy przetwornik od Hegla w tej kategorii cenowej. Może to wina złej konfiguracji.Interkonekt łączący CD z Heglem to Albedo Flat One. CD jest dosyć jasny co w poł. ze srebrnym Albedo i Heglem może powodować brak ciepła. W zależności od zasilających (Furutech 314) gold lub rodo też jest różnie.

A co do cen Hegla to zgodzę się, że to drogie (za drogie) "klocki". Zresztą jak wszystko z Norwegii :)

Kupiłeś pierwszego DACa zachwalanego gdzie się da

Raczej testowałem wiele modeli i wybrałem akurat Hegla. Zgadnij dlaczego?

Wątek w klubach na temat tej firmy to wg Ciebie naganiacze produktu?

Puknij się czasem w czoło Rafaello. ;-)

Kto ma się pukac? Ja, czy gość przekonany o własnej racji, który się katowal pół życia marnymi DVD wciskając wszystkim prawdy objawione? Widzisz ja akurat jeden z tych starszych użytkowników którzy jeszcze pamiętają dawniejsze czasy i co niektórych delikwentow. Zdecydowana większość dała sobie dawno spokój. Pogadamy za kolejne 10lat :)

?👈

Masz jakiś problem ze zrozumieniem. Ja tylko bronię Hegla, bo to dobra firma, a Ty masz inne zdanie, bo masz inny gust.

Ale to nie powód by pisać na forum bzdury.

Możesz rozwinąć bardziej co oznacza słowo suchar?

Suchy dźwięk to dźwięk bez wypełnienia i dociążenia a przez to wyprany z barwy ...

Jeżeli podoba Ci się dźwięk Hegla to raczej nie zrozumiesz o co chodzi ponieważ przyjmujesz taki dźwięk jako naturalny.

Naturalny to on z przykrością stwierdzę nie jest ale ... to trzeba usłyszeć, najlepiej porównać bezpośrednio Hegla z jakimś dobrym sprzętem.

Za dobre wypełnienie w tym hobby trzeba niestety słono zapłacić.

Suchy dźwięk to dźwięk bez wypełnienia i dociążenia a przez to wyprany z barwy ...

Jeżeli podoba Ci się dźwięk Hegla to raczej nie zrozumiesz o co chodzi ponieważ przyjmujesz taki dźwięk jako naturalny.

Naturalny to on z przykrością stwierdzę nie jest ale ... to trzeba usłyszeć, najlepiej porównać bezpośrednio Hegla z jakimś dobrym sprzętem.

Za dobre wypełnienie w tym hobby trzeba niestety słono zapłacić.

A na tych "dociążonych systemach" dźwięk lecącego komara będzie bardziej przypominał dźwięk grubej ospałej muchy:)

I gdzie tu szukać neutralności. To hobby jest pełne pułapek:)

A na tych "dociążonych systemach" dźwięk lecącego komara będzie bardziej przypominał dźwięk grubej ospałej muchy:)

I gdzie tu szukać neutralności. To hobby jest pełne pułapek:)

Pewnych rzeczy nie pojmujesz, więc zostaje Ci tylko szyderstwo. Przykre.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.