Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade systemu

Krzysz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosze o rade w sprawie upgradu sytemu Nad 315 + Dali Zensor 1 + Dac HRT. Zestaw jak na cene brzmi dla mnie swietnie ale moze uda mi sie z pomocą forum troche go ulepszyc. Szukam ewolucji od Zensorów : Bardzo podoba mi sie ich brzmieni - jasniejsze, przestrznne, napowietrzone.

Generalnie zawiodłem sie na hi-fi przez lata. Ostatnio miałem Castle Knight 2, Esa Ostinato 2 , 16hz Xentia II, Dali Ikon 1 mk2, Chario Premium i inne. Mimo, ze głośniki obiektywnie lepsze zawsze wracałem do Zesorów. Mam tez Nad c325 ale 315 lepiej sie zgrywa z Zensor. Z Cd nie slucham, zmieniłem Marantz Cd6003 na Dac HRT music streamer, który bardziej mi pasuje. Kabelki to Qed xt40. Standy Norstone

Nie wiem co moge spróbowac wymienic, w salonie słuchałem Chario Lynx, Castle Richmond i PSB imagine ale w salonie to nie to co w domu i nic z odsłuchów nie wyniosłem. Miałem kiedys Cyrusa 8, Densena, MF Xt-100 ale juz nie pamietam brzmienia.

Chciałbym granie w ten sam deseń ale jeszcze bardziej dynamiczne, emocjonalne, głębsze, jesli sie da. Muzyka to Rock i Elektronika. Najbardziej z konkurencji podobały mi sie Esa Ostinato 2 ale za mało góry i raczej nie do rocka, poza tym wspaniały bas, plany etc. W grę jednak wchodza tylko małe podstawkowce - wole takie brzmienie. Nie przeładowany bas, mocniejszy sredni i wyzszy, wyrażną gitarową średnice i góre pasma. Miałem Dali ikon 1 mk2 mysląc , ze bedzie lepiej ale wg mnie bardzo nudne w mojej muzyce, troche lepiej z kontrolą w całym pasmie ale nie brak zycia. Myslałem o Dali Opticon lub Menuet, moze Pmc db1, ale nie spodziewam sie rewelacji. A moze od wzmaka zacząc, chociarz dla mnie gra świetnie jak za taka cene.

Prosze o porady. Małe podstawkowce o jasnym, przestrzennym rockowym brzmieniu lub inny wmzak do Zensor 1. Lub radość z posiadanego systemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/

Skoro Dali pasuje to Zensor3 lub Opticon2 spróbuj, a może Focal Aria 906

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408337

Może już Zensor 3 wniósł by pożądane zmiany; używane to ok. 1,3 kzł albo coś z monitorów Dynaudio.

Co do wzmacniacza to ma nieco mniejszy wpływ, ale jeśli trafi na równie mało wydajny w zakresie basu

DAC, to ciężko będzie coś poprawić.

PS. jeśli 13 cm Ci wystarcza, to naturalną drogą jest piec plus eksperymenty z DAC.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408340

A ile to ma kosztować, nie napisałeś?

Z Twojego opisu poszukiwanego brzmienia, i z preferencji muzycznych:

1. mogę polecić Acoustic Energy Reference 1. Pasuje wielkościowo, świetnie gra (miałem przez kilka dni u siebie i było pięknie), i cudnie wygląda. Tylko że... z tym wzmacniaczem AE nie zagrają na 100% swych możliwości, przeto

2. skoro lubisz brzmienie NAD, to bardzo dobrym rozwiązaniem i dopasowanym brzmieniowo oraz elektrycznie do ww. głośników - byłby NAD Master M3. Sprawdzone w powyższym zestawieniu, do rocka petarda, moc i dynamika, lecz i wyrafinowanie, i miękkość, gdy trzeba było.

Tanio nie jest, lecz można poszukać urządzeń z drugiej ręki. No i jeżeli naprawdę myślisz o upgrejdzie, to zrób to porządnie, inaczej szkoda Twojego i naszego czasu na półśrodki. Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408350

Nad c315

Po pierwsze zmień tego NADa na normalny wzmacniacz.

W grę jednak wchodza tylko małe podstawkowce - wole takie brzmienie. Nie przeładowany bas,

Po drugie, skoro tak piszesz, to znaczy, że nie wiesz co to dobry bas, ale skąd masz wiedzieć mając NADa?

Zmień wzmacniacz na coś chociaż przeciętnego to od razu się dowiesz, że podłogówki to nie znaczy przeładowany bas.

Poza tym mam wrażenie, że kręcisz się wokół jednej półki cenowej i dziwisz się, że nic się za bardzo nie zmienia, może czas jednak dołożyć parę groszy do tego interesu?

Przeczytałem w innym temacie, że OPowi te zensory grają lepiej niż Chario Delphinus, nie mówiąc już o peanach na cześć NADa, od którego lepiej gra moja 20to letnia miniwieża philipsa - to ja tu chyba nie pomogę, bardziej laryngolog może...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408364

Coś mi się w tym poście nie zgadza.

Masz zestaw który Ci odpowiada.

Słuchałeś lepszych (niektórych dużo lepszych) klocków, które Ci nie odpowiadały.

Szukasz porady jak zrobić lepiej.

No i jak mamy Ci pomóc?

Określ może najpierw budżet - będzie łatwiej i nie przestrzelimy w nierealność.

Słuchałeś już dobrych kolumn i na nich prezentacja wypadła słabo - no to spróbuj zmienić wzmacniacz? Mnie się bardzo podobał Hegel H80 w cenie do 3000 trudny do pobicia, a z czym miałem porównanie, to już możesz zerknąć na opis "o mnie".

Lubię słuchać muzyki! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408386

UJEMNY: Dzieki za porade ale czy NAD jest taki kiepski to ciezko mi sie zgodzic. Jak pisałem miałem Densena, Cyrusa i Mf. Szoku nie było. Miałem juz tzn dobry system z gramofonem za ok 20 tys i grało to super ale jakies 10% płyt, reszty sie nie dało słuchac, bo to nieaudiofilskie realizacje.

Ja czytam anglojezyczne fora i uzytkownicy chwala tez wzmak, generalnie maja inna mentalnosc co do audio. U nas trzeba zawsze wiecej wydac, tam nie. Potwierdzam to po uzytkowaniu Nad 315 z Esa Ostinato 2. Wspaniale to grało ale sa za duze dla mnie i po prostu przygaszona góra mi nie pasuje. Chodzi mi o charakter brzmienia. A co do tego , ze Zensory graja "lepiej" od Chario to tez sie zgodze. Tzn inaczej, ale mnie bardziej pasuja.

Chętnie przyjme dalsza kryrtyke. Pozdrawiam

Bagnet: Dzieki. Pomysle o tym Heglu, Budzet to mniej wiecej te 3 tys

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408622

Dzieki za porade ale czy NAD jest taki kiepski to ciezko mi sie zgodzic

Zakładając nawet, że ten NAD nie odstaje od konkurencji w tym przedziale cenowym to nie oszukujmy się, to jest najniższa półka cenowa, a to jednak ma swoje konsekwencję. Porównywałem go do mojej miniwieży phillipsa i nie bez powodu - 20 lat temu taka miniwieża kosztowała 1,7k zł, pomijając inflację to w cenie takiej miniwieży masz właśnie zestaw z najtańszych monitorków i najtańszego NADa. I tak, to gra fajnie, bo jak posłucham sobie jak jestem na weekend u rodziców w moim starym pokoju, to mi uszy nie krwawią, ale nie oszukujmy się też, że to jest sprzęt który łyka 5 razy droższe konstrukcje - jak wg ciebie zensory delphinusy.

Ta wieża phillipsa była też pierwszym punktem odniesienia przy składaniu stereo - więc pierwszy wzmacniacz, który był warty zakupu musiał od tej wieży być lepszy - i tu serio, na odsłuchach 10 lat temu, wyszło, że jakaś pozytywna różnica zaczyna się robić przy 2,5k zł.

Mam też kino domowe, więc czasem sobie puszczam muzyczkę na same kolumny efektowe, np. podczas grania w jakieś gry typu civilizacja, gdzie nie ma sensu do tego odpalanie hybrydy lampowej i męczenie jej 8h.

Głośniki efektowe to malutkie tannoye z tej samej półki cenowej co zensory - i tak, muzyki też na tym da się posłuchać - ale przewaga 5 razy droższych podłogówek jest widoczna od razu.

Ja czytam anglojezyczne fora i uzytkownicy chwala tez wzmak, generalnie maja inna mentalnosc co do audio. U nas trzeba zawsze wiecej wydac, tam nie.

Tak, zdecydowanie również widać to na tym forum, gdzie nagminni poleca się ludziom sprzęt z 3 razy wyższej półki cenowej niż kasa którą dysponują na zakupy, albo doradza kupno kabla w cenie połowy posiadanego zestawu - ale popadanie w przeciwną skrajność, że najlepszy jest najtańszy wzmacniacz i najtańsze kolumny i sprzęt 5 razy droższy gra gorzej - jest równie oderwane od rzeczywistości.

A co do tego , ze Zensory graja "lepiej" od Chario to tez sie zgodze. Tzn inaczej, ale mnie bardziej pasuja.

Ale z czym tego słuchałeś, z tym NADem za pisont złotych? ;)

Te kolumny dobrze grają ze wzmacniaczem za 4k, a jak ktoś by chciał je połączyć ze wzmakiem za 8k, to też pewnie nie byłoby mezaliansu.

Chętnie przyjme dalsza kryrtyke. Pozdrawiam

Nie chodzi tu o krytykę, tylko o to, żeby ci pomóc - przy czym najwyraźniej chcesz to maksymalnie utrudnić więc trzeba zacząć od jakiegoś otrzeźwienia :)

Esa Ostinato 2. Wspaniale to grało ale sa za duze dla mnie i po prostu przygaszona góra mi nie pasuje.

Ale z tym NADem to sprawdzałeś? Przecież ten NAD zaczyna odpadać pewnie przy 12 Khz...

Przy czym jeszcze mówisz, że ci 315 gra lepiej niż 325 - przecież to praktycznie nie jest możliwe. NAD było nie było to profesjonalna firma, jedno co na pewno potrafią to stopniować swój typoszereg, wież mi, nad tym pracuje ze 3 razy tyle głów niż nad faktycznymi projektami - skoro tobie gra lepiej wzmacniacz niższy w typoszeregu, to wiedz, że coś się dzieje...

Pomysle o tym Heglu,

Tylko jak będziesz myślał o tym heglu to pomyśl też od razu o innych kolumnach, bo wymiana NADa na Hegla też za wiele nie wniesie jak zostaniesz przy zensorach. Tutaj niestety trzeba działać holistycznie :)

Twojemu DACowi też bym się przyjrzał, bo to też jakaś egzotyka :)

Jak pisałem miałem Densena

taaaak, słuchałem Densena jakiegoś tam niby za 12k przecenionego na 8k, nie wiem czy dałbym za niego 4k.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408648

Ujemny : Rozumiem, dzieki. To co piszesz i proponujesz ma wiecej sensu niz to przy czym ja obstaje i czego bronie.

Także przejade sie do salonu i posłucham zestawów do 20k, które dostane uzywane za 10k i wtedy będe miał szerszy ogląd.

Ps: Nie pomyslałem o tym odpadaniu przy 12hz - ciekawe. No a cenowo mój zestaw to 5tys nówka, takze w cenie iphona.

Dziekuje wszystkim za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408653

Także przejade sie do salonu i posłucham zestawów do 20k, które dostane uzywane za 10k i wtedy będe miał szerszy ogląd.

hehe, to po grubasie ;)

Żeby nie było, nie mówię, że masz od razu wydać 10k. Ale jakiś DAC używany za 1300, wzmacniacz używany za 2k i jakieś podłogówki używane za 2k powinny ci dać naprawdę wyraźną różnicę w dźwięku, więc ~5k powinno spokojnie wystarczyć. Jeśli przy takiej konfiguracji nie będziesz widział sensownej różnicy, to znaczy, że coś robisz źle.

Samo przejście na podłogówki to będzie wyraźny skok jakościowy, przy czym, żeby ten bas jakoś kontrolować, żeby to nie była jednolita waląca buła, której nie lubisz (przy okazji i tak gubiąca połowę dźwięków), to musisz do nich mieć wzmacniacz chociaż za te 2k za używany.

No a cenowo mój zestaw to 5tys nówka, takze w cenie iphona.

I to jest niestety bardzo nieprzyjemne w zabawie w stereo, że 5k na podstawowy zestaw to jest nic, dlatego na tym poziomie nie ma żadnego sensu kupować nówek.

Gdyby zachować tą analogię, to w stereo za 5k możesz kupić Xiaomi Redmi 5a. Jak chcesz wydać mniej to jest kultowa nokia 3310 albo ciągle popularne samsungi z klapką, może coś na androidzie trójce :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408667

@Krzysz

NAD 315 to rewelacyjny wzmacniacz, a do tego z Dali zgrywa się świetnie. Jeśli dwójki są za duże, spróbuj Opticon 1.

Z kupnem używanego sprzętu, jeśli nie masz dużego doświadczenia, trzeba uważać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408734

Oczywista, że będzie tylko jak widać autor pytania przewalił sporo droższych zabawek i zawsze wracał do NAD/DALI bo mu się to brzmienie najbardziej podoba, sam miałem Z3 z NAD C356 i wiem, że to razem gra bardzo milusio. No ale ma facet ochotę dalej szukać swojego lepszego brzmienia więc czemu nie, w końcu to całkiem przyjemna sprawa (jak jeszcze nasz budżet na to pozwala).

-Salva Mea-

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4408780

to.spacer, Adam 38 :Dokładnie tak myslałem, ze ten NAD jest naprawde ok. Mam u siebie topowy ampli Marantz sr7005 w cenie rynkowej 7k i nie ma co porównywac. Mysle, ze tu jest synergia miedzy Nad i Dali.

Spróbuje posłuchac cos drozszego, problem tylko z Dali Opticon bo w Lubeslkim ich raczej nie ma do odsłuchu. Zalezy mi na małych monitorach, bo efekt psychologiczny gra u mnie duza role. Małe głośniczki a tyle dzwieku.

I tak jak pisałem, miałem juz sporo drozsze sprzęty i oczywoscoe były obiektywnie lepsze brzmieniowo niz moj obecny zestaw ale nie ten charakter brzmienia.

Jestem tez ciekaw Monitor Audio, np Silver 1. Czy tam jest tez wypchnieta średnica i gora, które lubie? W Zensorach brakuje oczywiscie głębi, ekspresywności, nizszego basu i gradacji planów no ale cos za cos.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4409806

Spróbuje posłuchac cos drozszego, problem tylko z Dali Opticon bo w Lubeslkim ich raczej nie ma do odsłuchu. Zalezy mi na małych monitorach, bo efekt psychologiczny gra u mnie duza role. Małe głośniczki a tyle dzwieku.

Nie mają Opticonów w Melomanie?

Zadzwoń i spytaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4409838

a może te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak mają być małe DALI , zapytaj może da posłuchać pewnie wielu chętnych nie ma na maluchy za ''taką'' kasę , da posłuchać i jak podejdą jeszcze grosz :) opuści

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4409846

@Krzysz

tu na forum działają dwa sklepy: s4home i q21, które wypożyczają dowolny sprzęt na odsłuchy w domu (dobrze tylko poprosić żeby kolumny były wygrzane). Poza tym możesz coś kupić gdziekolwiek, byle przez internet, i zawsze masz dwa tygodnie na zwrot.

Jeśli czujesz że to może być to, posłuchaj oczywiście Monitor Audio. Dla mnie (z podobnym NAD-em) były troszkę sztucznie podgrzane. Co do Ikon Mk2 miałem takie same odczucia jak Ty, ale Opticon są dużo równiejsze. Z nimi usłyszysz dużo więcej szczegółów niż z Zensorami, ale jeśli w tych ostatnich najbardziej cenisz tę ich żywiołową witalność, to niełatwo będzie w tych cenach coś znaleźć. Może Dali Oberon (nie słuchałem) które, jak pisał już Kolega wyżej, właśnie zastępują Zensory.

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4409865

W lubelskim Top Hi-Fi... o ile nie trafisz akurat na moment, kiedy będziesz panom sprzedawcom przeszkadzał. Nie bywam tam zbyt często, ale jakoś tak raz na pół roku zajrzę, chcąc o coś zapytać, no i jakoś tak nigdy nie mam szczęścia. Nigdy nic tam nie kupiłem, za to w Melomanie, i owszem... (sorki za off-top)

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4410250

W lubelskim Top Hi-Fi... o ile nie trafisz akurat na moment, kiedy będziesz panom sprzedawcom przeszkadzał. Nie bywam tam zbyt często, ale jakoś tak raz na pół roku zajrzę, chcąc o coś zapytać, no i jakoś tak nigdy nie mam szczęścia. Nigdy nic tam nie kupiłem, za to w Melomanie, i owszem... (sorki za off-top)

Bez przesady ...

Byłem tam wiele razy i zawsze było ok.

Czasami tylko trzeba się umówić ...

W Melomanie również jest ok, chociaż słyszałem niepochlebne opinie ...

https://www.audiostereo.pl/topic/140369-upgrade-systemu/#findComment-4410273

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.