Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX2 ws. Silver 2

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał okazje bezpośrednio porównać kolumny Monitor Audio RX2 z jego bezpośrednim następcą Silver 2 ?

Otóż w sumie już dawno temu miałem RX2, niestety nie mam zbyt miłych wspomnień.

Kolumna miała fantastyczną średnicę, ale w niższym paśmie wyraźnie coś jej brakowało.

Nie mam na myśli, że mało basów miała, ale to, że jakby część pasma była wycięta.

Grała nie pełnym pasmem. Kompletna porażka.

Jego wyższy model RX6 był jeszcze gorszy. Średnicy nie miał w ogóle, co najmniej tak, aby celową ją obcięto by uwypuklić krańce zakresu, które też wypadają słabo.

Dopiero RX8 mają średnice podobną do tej z RX2 i dodatkowo zrównoważony bas. RX1 niestety nie miałem okazji słuchać.

Nabyłem jednak nowsze Silver 1, z przeznaczeniem na tyły… ależ jakież przyjemnie zaskoczenie.

Grają bardzo przyjemne, pełnym pasmem, ale oczywiście są dość słabe i tu znów ożyła chęć poszukiwania dobrych kolumn podstawkowych.

Myślę sobie, że jak Silver 1 są niezłe to może Silver 2 będą idealne?

a może między RX2 a Silver 2 nie ma zbytniej różnicy i nie ma co sobie głowy zawracać?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

https://www.audiostereo.pl/topic/140258-monitor-audio-rx2-ws-silver-2/

Witaj.

Czyli chcesz je wykorzystać jako tylne satelity do kina bo na fronty masz Rx8?

Jeżeli natomiast to ma być jako kolumna frontowa a lubisz brzmienie Monitor Audio to poszukaj MA gs10 lub są gx50 za niecałe 3 tysie ;-)

MA Silver 1 miałem u siebie z NAD C 356 i średnicy nawet z NADem tam brakowało, piłowało to tylko japę i suszyło niemiłosiernie stąd jestem zaskoczony Twoim opisem @sybic

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

może między RX2 a Silver 2 nie ma zbytniej różnicy i nie ma co sobie głowy zawracać

Słowo klucz, zbytniej różnicy... Różnica jest, to minimalnie lepsza dynamika, lekkie utwardzenie w modelu silver 2 względem wersji starszej RX2.Czy warto zamienić , spróbować, to zależy od ceny , bo jak wiadomo ceny MA bardzo spadają jak wchodzi nowsza seria. Co do opisywanych to jak wchodziła seria silver, to taniały RX, weszła teraz ta najnowsza silver ( teraz to chyba silver 100?), taniały poprzednie silver .

Co do RX6 to zgadzam się z Tobą , dziwna kolumna, średnica (przynajmniej taka jaką lubię), niemal zaginęła, a z pewnością wymaga poszukiwań odpowiedniego wzmacniacza.

MA Silver 1 miałem u siebie z NAD C 356 i średnicy nawet z NADem tam brakowało, piłowało to tylko japę i suszyło niemiłosiernie stąd jestem zaskoczony Twoim opisem @sybic

Możliwe, bo jestem człekiem już wiekowym i wysokich słyszę trochu mniej... W Silver 1 podoba mi się własnie góra.

Lepsza od RX8 :)

Witaj.

Czyli chcesz je wykorzystać jako tylne satelity do kina bo na fronty masz Rx8?

Nie, Silver 1 na satelity doskonale się nadają i już u mnie zostają.

Silver 2 zamierzam zastosować na fronty w innym zestawie, w innym pomieszczeniu.

Ale z tego co widzę, Silver 2 a RX2 to jest to samo w sumie.. więc faktycznie pozostaje skoczyć już po gold.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie, Silver 1 na satelity doskonale się nadają i już u mnie zostają.

Silver 2 zamierzam zastosować na fronty w innym zestawie, w innym pomieszczeniu.

Ale z tego co widzę, Silver 2 a RX2 to jest to samo w sumie.. więc faktycznie pozostaje skoczyć już po gold.

Też jestem tego zdania jeżeli oczywiście fundusze na to pozwolą. Też lubię MA ale po odsłuchu nowych silver 500 pozostało rozczarowanie. Zero startu do moich gs20. Natomiast miłe zaskoczenie to dla mnie kolumny Heco ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.