Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung UE75MU7002 + Denon AVR-X1400H + reszta - jak podłączyć i skonfigurować ?

Bigos92

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich ponieważ jestem tutaj nowy :)

Mam telewizor SAMSUNG UE75MU7002, amplituner kina domowego Denon AVR-X1400H z zestawem głośników 5.1, dekoder z wyjściem HDMI i niebawem dojdzie konsola XBOX ONE X. Teraz pytanie jak to wszystko podłączyć i poprawnie skonfigurować aby uzyskać wszystkie poprawne formaty dźwięku 5.1 + najwyższa jakość obrazu.

Myślałem na początku o podłączeniu dekodera + konsoli pod wejścia HDMI do amplitunera i wyjściem HDMI z amplitunera podłączyć się pod wejście w TV opisane ARC, żeby nagłośnić treści z NETFLIXA, z którego jednak bardzo dużo korzystam. Jednak przy tym połączeniu widzę mały rozjazd dźwięku z obrazem w przypadku dekodera. Dodatkowo zastanawiam się czy obraz z konsoli zarówno w przypadku gier jak i filmów na blu-ray nie będzie gorszy puszczając sygnał przez amplituner niż bezpośrednio podłączając konsolę do tv ?

Aktualnie podłączyłem dekoder bezpośrednio do tv, a dźwięk zbieram do amplitunera poprzez ARC - dźwięk i obraz się nie rozjeżdża, bo mogę to kontrolować z poziomu TV.

Natomiast dalej dwie rzeczy mnie zastanawiają...

Przy filmach z Netflixa pojawiają się w ustawieniach dźwięku tv dostępne tryby : Dolby Digital oraz Dolby Digital+ ... otóż muszę wybrać Dolby Digital bez plusa, ponieważ tylko wtedy dźwięk jest ok. DD+ amplituner wykrywa, lecz co jakiś czas jest albo trzask w głośnikach, albo cięcia dźwięku. Ciekawe czy na optyku też by tak było....

Jeśli chodzi o dekoder - czy ustawię w jego ustawieniach dźwięk stereo, czy wielokanałowy, to na jego źródle telewizor udostępnia tylko tryb dźwięku PCM - dlaczego ? W takim rozwiązaniu mogę w amplitunerze jedynie włączyć Dolby Surround, ale to już nie to samo :/

Ostatnia zastanawiająca mnie rzecz...w ustawieniach dźwięku w TV jest opcja "Format wejściowego dźwięku HDMI - Bitstream bądź PCM" - co wybrać ?

No i pytanie podsumowujące...jak wy byście to połączyli i z jakich ustawień korzystali ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.