Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do Klipsch RP-280F

Angeeel

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem na razie przednich kolumn jakimi są Klipsch RP-280F na chwilę obecną podłączone to mam pod wzmacniacz Harman Kardon HK 980 i odtwarzacz Harman Kardon HD 980 do tego zestawu planuje dokupić amplituner abym mógł rozbudować zestaw do kina domowego tylko nie jestem pewny, który amplituner najlepiej zagra i wyciągnie z Klipsch RP-280F to co mogą zaoferować.

Mam nadzieje, że nie będę musiał na razie wymieniać wzmacniacza, który posiadam (HK980) ale jeśli miało by tak już być to jaki amplituner i wzmacniacz byłby najlepszym wyborem, najwyżej w pierwszej kolejności kupię amplituner a później wymienię wzmacniacz na inny.

Z tego co wiem z głośnikami Klipsch RP-280F dobrze współgrają Onkyo i Yamahy tylko nie wiem co będzie lepszym wyborem i na który model się zdecydować dlatego zwróciłem się do Was o pomoc.

Angeeel

https://www.audiostereo.pl/topic/140157-amplituner-do-klipsch-rp-280f/

Cześć,

z podanych przez Ciebie modeli lepszą opcją dźwiękowo będzie Onkyo lub Pioneer. Jeśli zależy Ci na dobrej klasy dźwięku, spójrz na Onkyo od modelu TX-RZ730 w górę, w przypadku Pioneer od VSX-LX303 w górę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co wiem z głośnikami Klipsch RP-280F dobrze współgrają Onkyo i Yamahy tylko nie wiem co będzie lepszym wyborem i na który model się zdecydować dlatego zwróciłem się do Was o pomoc.

Klipsch dobrze współpracujący z Onkyo to chyba wymysł marketingowy dystrybutora, który sprowadzał obydwie marki do Polski. Podejrzewam, że to razem daje niezły jazgot. Pioneer raczej podobnie, cienki dźwięk bez nasycenia w porównaniu do HK, do ciepłych kolumn taki amplituner jest ok - ale do Klipsch - wątpię, choć ta marka ma (albo kiedyś miała - mam ją w LX50) fajną, dość unikatową w amplitunerach funkcję X-Curve, która się nieźle sprawdza i mogłaby podratować sytuację zbyt jasnego i ostrego grania.

który amplituner najlepiej zagra i wyciągnie z Klipsch RP-280F to co mogą zaoferować.

Rozwiązania techniczne amplitunerów KD nie różnią się aż tak bardzo, żeby były jakieś specjalne dopasowania. Po prostu wybieraj ten amplituner wg potrzebnej funkcjonalności. Z mojej strony preferowałbym dobry system korekty akustyki i cyfrowy loudness. Czyli np. amplitunery z systemem Audyssey jak Denon AVR-X3400, AVR-X2400. Ewentualnie Yamaha RX-V683 z systemem YPAO RSC. Nie wiem, jaki planujesz budżet, ale droższe modele głównie dodają obsługę większej liczby kanałów i większą liczbę różnorodnych wejść i wyjść.

Cześć,

z podanych przez Ciebie modeli lepszą opcją dźwiękowo będzie Onkyo lub Pioneer. Jeśli zależy Ci na dobrej klasy dźwięku, spójrz na Onkyo od modelu TX-RZ730 w górę, w przypadku Pioneer od VSX-LX303 w górę.

Nie wiem czy dobrze wybrałem ale zdecydowałem się na model Onkyo TX-RZ830 z tego co wiem to w kinie się sprawdzi a w muzyce jaką słucham czyli House, Trance i muzyka klubowa w połączeniu z Klipsch RP280F ma ładnie basem nieść.

Klipsch dobrze współpracujący z Onkyo to chyba wymysł marketingowy dystrybutora, który sprowadzał obydwie marki do Polski. Podejrzewam, że to razem daje niezły jazgot. Pioneer raczej podobnie, cienki dźwięk bez nasycenia w porównaniu do HK, do ciepłych kolumn taki amplituner jest ok - ale do Klipsch - wątpię, choć ta marka ma (albo kiedyś miała - mam ją w LX50) fajną, dość unikatową w amplitunerach funkcję X-Curve, która się nieźle sprawdza i mogłaby podratować sytuację zbyt jasnego i ostrego grania.

Nie wiem czy wymysł marketingowy ale jak idziesz do sklepu i Twój budżet jest 5 tyś na amplituner, sprzedawca po wysłuchaniu Ciebie mając możliwość sprzedania Ci każdego amplitunera proponuje Ci Onkyo do tych głośników które posiadam to coś w tym musi być.

W każdym bądź razie zdecydowałem się na model Onkyo TX-RZ830 i we środę będzie już u mnie.

Rozwiązania techniczne amplitunerów KD nie różnią się aż tak bardzo, żeby były jakieś specjalne dopasowania. Po prostu wybieraj ten amplituner wg potrzebnej funkcjonalności. Z mojej strony preferowałbym dobry system korekty akustyki i cyfrowy loudness. Czyli np. amplitunery z systemem Audyssey jak Denon AVR-X3400, AVR-X2400. Ewentualnie Yamaha RX-V683 z systemem YPAO RSC. Nie wiem, jaki planujesz budżet, ale droższe modele głównie dodają obsługę większej liczby kanałów i większą liczbę różnorodnych wejść i wyjść.

Budżet jaki przeznaczyłem na amplituner to 5tys po dłuższych przemyśleniach i poradach do kolumn, które posiadam i typu muzyki jaką słucham oraz do kina wybór padł na Onkyo TX-RZ830.

Na dniach będzie już u mnie

Gratulacje, teraz czekamy na wrażenia.

Faktem jest że gdzie się nie pójdzie, to wszędzie na pierwszym miejscu polecane jest Onkyo, w moim przypadku RZ820, pech chciał że nie był dostępny, a na RZ830 nie chciałem już czekać.

Do dziś się zastanawiam jakie różnice bym wyłapał po zestawieniu go z 4400H, który został zaproponowany w późniejszym etapie.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Gratulacje, teraz czekamy na wrażenia.

Faktem jest że gdzie się nie pójdzie, to wszędzie na pierwszym miejscu polecane jest Onkyo, w moim przypadku RZ820, pech chciał że nie był dostępny, a na RZ830 nie chciałem już czekać.

Do dziś się zastanawiam jakie różnice bym wyłapał po zestawieniu go z 4400H, który został zaproponowany w późniejszym etapie.

Denon avr x4400h to też bardzo dobry amp ale że już kiedyś miałem Denona to teraz chciałem wypróbować coś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.