Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Cayin Klub
IGNORED

Cayin CS-845A

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie z tego założenia wyszedłem: do grania w tle i wstępnego osłuchiwania płyt używam tranzystora.

Poza tym, lampa wymaga rozgrzania i nie służy jej włączanie i wyłączanie, więc jak mam 30 minut, to znów tranek.

Ale na wieczorne odsłuchy w ciemnościach, z piwkiem w dłoni - nic lampy nie zastąpi!

Ale na wieczorne odsłuchy w ciemnościach, z piwkiem w dłoni - nic lampy nie zastąpi!

Całkowicie się z tym zgadzam:)

A co to klub wrześniowych solenizantów :)?

Tak jakoś wyszło:) Nie zamierzałem o tym pisać, ale jak już Venom się pochwalił to i ja dołączyłem.

Patryk, podjedź do Łodzi ,posłuchasz lampy ,takiej mocniejszej ,300 watowej.

no faktycznie, ciut mocniejsza;)

ja myślałem że ciut mocniejsza to GM70 i 42W a tu Rafał proponuje 300W ;)

Najlepszego Emdester

Dzięki:)

Patryk, podjedź do Łodzi ,posłuchasz lampy ,takiej mocniejszej ,300 watowej. Ocenisz czy to bardziej tranzystor ,czy może lampa. A być może to urządzenie wyjątkowe, które łączy te, wydawałoby się odmienne światy.������

Właśnie miałem wspomnieć o tej lampie :)

Rafał a Ty jeszcze masz ochotę na gości?

no faktycznie, ciut mocniejsza;)

ja myślałem że ciut mocniejsza to GM70 i 42W a tu Rafał proponuje 300W ;)

Proponuję to, czego słuchałeś. Wiec nie wstydź się wypowiedzieć, bo nie o moc tu tylko chodzi ,a o to czy ,,lampowiec ,, może połączyć to co najlepsze w świecie tranzystorów i lamp.

Ps.

DCS-a już masz, kolumny Grzegorza również ,więc naturalna i nie uchronną koleją rzeczy jest zakup network bridge i solidnej lampy. Pamiętaj również o akustyce.

Właśnie miałem wspomnieć o tej lampie :)

Rafał a Ty jeszcze masz ochotę na gości?

Na słyszących , tak.:-)

Edytowane przez Rafał.M

Proponuję to, czego słuchałeś. Wiec nie wstydź się wypowiedzieć, bo nie o moc tu tylko chodzi ,a o to czy ,,lampowiec ,, może połączyć to co najlepsze w świecie tranzystorów i lamp.

Oczywiście, że można połączyć te cechy. Coś tam w głowie zostało z mojej wizyty u Ciebie, trochę bałem się o przetworniki przy tych uderzeniach w naciągi perkusji;) Dynamit był. Może kiedyś gdy będę w okolicy to odwiedzę Cię jeszcze raz na spokojnie i posłucham więcej utworów, które dobrze znam.

Pamiętać jednak trzeba, że nie ma tylko jedynej właściwej drogi do radości z dźwięku, ja słucham więcej późnymi wieczorami, gdzie liczy się dla mnie intymny i pełen emocji spektakl i to obecnie mam. O takich poziomach głośności jak były u Ciebie i dynamice nie ma co pisać. To nie ten sprzęt i nie ten lokal:)

U większości z nas to wciąż pewne kompromisy, salony/pokoje dzienne w których żyjemy na co dzień. Ty masz dedykowane pomieszczenie i nie lampkę małej mocy a wielkie smoki;)

Na koniec zostaje to co najważniejsze, czyli budżet.

W audio ciężko powiedzieć pass i powoli się człowiek rozwija, są też inne priorytety poza audio bo żyć jakoś trzeba:)

Ps.

DCS-a już masz, kolumny Grzegorza również ,więc naturalna i nie uchronną koleją rzeczy jest zakup network bridge i solidnej lampy. Pamiętaj również o akustyce.

Network Bridge miałem jeszcze przed Debussy. Kolejne kroki to już tylko i wyłącznie w nowym lokalu.

• 2 tygodnie później...

Słuchałeś obydwa i porównywałeś, czy tylko teoretyzujesz?

słuchałem obu , co prawda nie w bezospośrednim porównaniu A ,B

tylko w jakimś odstępie czasowym, ale moim zdaniem w takim starciu Lumin nie ma szans

dynamika, przejrzystość,mikrodetale, barwa , scena - wszystko na DCS Debusy jest lepsze

To są urządzenia w tym samym przedziale cenowym.

A Lumin zbiera bardzo pochlebne recenzje.

Myślę, że to wszystko zależy od konfiguracji, bo w innym systemie Lumin może lepiej wypaść od dCS.

No nic czas posłuchać jednego i drugiego.

Gdzie w PL można posłuchać dCSa, są jakieś sklepy co mają to na stanie z możliwością posłuchania?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Emdester opisz swoje wrażenia jak tam lampki się wygrzaly już czy nie

Cześć, myślę że mają teraz ponad 60h i obecnie nie odczuwam już zmian.

Z tymi lampami jest super, aby dokładnie opisać różnice daj mi ze 2 dni, jak znajdę czas to w weekend wrzucę poprzednie i opiszę różnice. Nie chciałem do nich wracać, ciągle czułem że jest lepiej w każdą stronę z nowymi lampami.

Jednak aby wyeliminować początkowy efekt wow muszę wrócić na spokojnie do poprzednich i dam znać.

Masz jakieś lampki na ewentualny odsłuch.

Inne niż fabryczne?

Z tym będzie ciężko.

Mam do sprzedania 845B, reklamowałem je i dostałem nową parę, jednak reklamacja trwała 2 miesiące i przez ten czas doszły 845T które już u mnie zostaną.

Z lamp 300B pożyczałem od znajomych wygrzane Treasure-Z, te z czarnymi bańkami, Full Music, ale to wszystko musiałem oddać.

Teraz czas na zwykłe EML 300B.

Miałem też pożyczone Tung Sol 6F8G Round Plate, tak owiane sławą, u mnie pasowały mi bardziej stare Sylvanie, albo te Tung Sole się nie wpasował, albo były zepsute;)

Niestety nie mam teraz obecnie nic w zapasie tak aby pożyczyć.

Zupełnie szczerze myślę, że nie ma co błądzić z zakupem 845B, to lepsza lampa od 845A i nie wiele droższa, ale tylko wtedy gdy nie ma się żadnej. Zmiana jednej na drugą wydaje mi się bez sensu.

Najlepiej iść minimalnie w 845T lub psvane 845WE, tylko ta druga ma taki "cycek" na górze i od razu ją odrzuciłem ponieważ nie założyłbym kratki, a to u mnie nie do przejścia.

Edytowane przez Emdester

Włączyłem dziś na godzinkę lampy Shuguang 845B.

Pierwsze co zauważyłem to z tymi bańkami spada nieco poziom głośności, trzeba kręcić nieco wyżej aby osiągnąć taki poziom SPL jak w lampach 845T.

Pierwsze różnice w dźwięku to bas, większy w 845B i mniej zróżnicowany, jest obszernie przez co i mniej czytelniej w średnich partiach. Basowe struny gitary są pogrubione, mniej jest wybrzmień struny czy samego pudła, więcej samego basu.

Muzyka z 845T brzmi lżej, dokładniej, precyzyjniej, czuje się większą przestrzeń. Wokale, saksofon, skrzypce brzmią bardziej namacalnie, są lepiej odizolowane od tła, trochę bliższe ale paradoksalnie gładsze i przyjemniej ich się słucha.

W najwyższych partiach można doszukać się więcej mikrodetali, muśnięć, smaczków.

Całościowo jest szybciej i dla mnie osobiście lepiej.

Czy 845T są warte kwoty niemal 2x większej?

Pewnie dla wielu osób nie, ja uważam, że w moim przypadku jest to krok naprzód i ciężko byłoby wrócić do 845B.

To nie są złe lampy, są inne, przy jasnych i szybkich kolumnach, którym brak dociążenia mogą okazać się lepsze. Lepiej wypełniać niedostatki itp.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich !

W miniony poniedziałek miałem przyjemność gościć u siebie Grzegorza ze Studio16Hertz, który to jak się okazało

przywiózł mi mój nowy wzmacniacz - tytułowy Cayin CS-845A :) - choć miało się skończyć tylko na jednorazowym odsłuchu z moimi gratami.

Cayin bardzo mnie zaskoczył - do tej pory byłem raczej sceptyczny co do lamp , poza oczywiście nieosiągalnymi dla mnie wysokimi modelami Amplifona nie sądziłem że jakaś lampa może na tyle mi się spodobać żeby zamienić wydajny tranzystor.

Graliśmy u mnie na zestawie player PC z dedykowaną kartą USB > DAC LKS 004 Amanero > wzmacniacz Cayin 845A > kolumny Studio 16 Hertz Arcada 3,5 . Do tej pory grał u mnie na wzmocnieniu Krell KAV 500i, w zasadzie wszystko mi w nim pasowało , może trochę tylko przydało by się więcej barwy, była moc, wypełnienie , dynamika - fajna scena.

Cayin jednak pokazał jak wiele traciłem na KRELL'u. Scena poszerzyła się od razu we wszystkich kierunkach. Pojawiła się świetna przestrzeń.

Do tego wszystko zaczęło niesamowicie naturalnie wybrzmiewać, i to we wszystkich zakresach. Wcale nie zabrakło masy, wykopu mimo iż to tylko 24 Waty na kanał w porównaniu z potężnym Krell'em wcale nie miał się czego wstydzić.

Wokale większe , naturalne i świetnie brzmiące. Generalnie większa przejrzystość i lepsza separacja źródeł niż na Krellu.

Jedyna przewaga Krella to ciut lepsza dynamika, ale czy tak do końca to nie wiadomo bo można sporo zmienić wymieniając lampy

Po 2 godzinach słuchania już wiedziałem że Krell idzie pod młotek, a zarzekałem się że to mój wzmak docelowy.

Grzegorz wraca z pustą paką do domu.

Podsumowując - moim zdaniem Cayin CS-845A to świetny wzmak - barwy ,scena ,wokale przejrzystość i świetna basowa podstawa

z potencjałem do "tuningu" lampami , do tego wykończenie - pierwsza klasa wręcz zaprzeczenie "Made in China"

post-22889-0-58916200-1539805879_thumb.jpg

post-22889-0-58394500-1539805932_thumb.jpg

post-22889-0-75521400-1539805950_thumb.jpg

post-22889-0-36764400-1539805997_thumb.jpg

post-22889-0-32262300-1539806012_thumb.jpg

post-22889-0-15860900-1539806074_thumb.jpg

post-22889-0-47643600-1539806085_thumb.jpg

Witam wszystkich !

W miniony poniedziałek miałem przyjemność gościć u siebie Grzegorza ze Studio16Hertz, który to jak się okazało

przywiózł mi mój nowy wzmacniacz - tytułowy Cayin CS-845A :) - choć miało się skończyć tylko na jednorazowym odsłuchu z moimi gratami.

Cayin bardzo mnie zaskoczył - do tej pory byłem raczej sceptyczny co do lamp , poza oczywiście nieosiągalnymi dla mnie wysokimi modelami Amplifona nie sądziłem że jakaś lampa może na tyle mi się spodobać żeby zamienić wydajny tranzystor.

Graliśmy u mnie na zestawie player PC z dedykowaną kartą USB > DAC LKS 004 Amanero > wzmacniacz Cayin 845A > kolumny Studio 16 Hertz Arcada 3,5 . Do tej pory grał u mnie na wzmocnieniu Krell KAV 500i, w zasadzie wszystko mi w nim pasowało , może trochę tylko przydało by się więcej barwy, była moc, wypełnienie , dynamika - fajna scena.

Cayin jednak pokazał jak wiele traciłem na KRELL'u. Scena poszerzyła się od razu we wszystkich kierunkach. Pojawiła się świetna przestrzeń.

Do tego wszystko zaczęło niesamowicie naturalnie wybrzmiewać, i to we wszystkich zakresach. Wcale nie zabrakło masy, wykopu mimo iż to tylko 24 Waty na kanał w porównaniu z potężnym Krell'em wcale nie miał się czego wstydzić.

Wokale większe , naturalne i świetnie brzmiące. Generalnie większa przejrzystość i lepsza separacja źródeł niż na Krellu.

Jedyna przewaga Krella to ciut lepsza dynamika, ale czy tak do końca to nie wiadomo bo można sporo zmienić wymieniając lampy

Po 2 godzinach słuchania już wiedziałem że Krell idzie pod młotek, a zarzekałem się że to mój wzmak docelowy.

Grzegorz wraca z pustą paką do domu.

Podsumowując - moim zdaniem Cayin CS-845A to świetny wzmak - barwy ,scena ,wokale przejrzystość i świetna basowa podstawa

z potencjałem do "tuningu" lampami , do tego wykończenie - pierwsza klasa wręcz zaprzeczenie "Made in China"

A to od Ciebie Grześ wracając wjechał do mnie.

U mnie podobny zestaw z tym że Arcada 2,5 Signature i Denafrips Pontus zamiast LKSa . Grzegorz właśnie mówił że słuchał LKSa u klienta.

Z tym że u mnie jeszcze jest Raspiberry pi + I2S Izolator + Recloker Kali to wszystko na zasilaczu liniowym i krótki kabel RJ45

Nawet kilka utworów poszło tych samych co u Ciebie

Jest kosa 845 prawda.

Ja jak włączyłem po 30 sec wiedziałem że go nie oddam.

Dopieścił system kompletnie.

Nie mam nawet żadnej adaptacji akustycznej pomieszczenia nic dedykowanego a jakoś to gra

Ja się boję lampy zmienić bo coś tylko pogorsze

Edytowane przez venom200

A to od Ciebie Grześ wracając wjechał do mnie.

U mnie podobny zestaw z tym że Arcada 2,5 Signature i Denafrips Pontus zamiast LKSa . Grzegorz właśnie mówił że słuchał LKSa u klienta.

Z tym że u mnie jeszcze jest Raspiberry pi + I2S Izolator + Recloker Kali to wszystko na zasilaczu liniowym i krótki kabel RJ45

Nawet kilka utworów poszło tych samych co u Ciebie

Jest kosa 845 prawda.

Ja jak włączyłem po 30 sec wiedziałem że go nie oddam.

Dopieścił system kompletnie.

Nie mam nawet żadnej adaptacji akustycznej pomieszczenia nic dedykowanego a jakoś to gra

Ja się boję lampy zmienić bo coś tylko pogorsze

No na to wygląda że ode mnie wprost do Ciebie.

Mozesz napisać jakiego systemu używasz na Raspberry i jakiej aplikacji do sterowania

a także jak wrzucasz pliki do maliny z dysku NAS czy bezpośrednio pod USB maliny dysk podłaczasz ?

jaki masz schemat do I2S między maliną a LKS DAC ?

No na to wygląda że ode mnie wprost do Ciebie.

Mozesz napisać jakiego systemu używasz na Raspberry i jakiej aplikacji do sterowania

a także jak wrzucasz pliki do maliny z dysku NAS czy bezpośrednio pod USB maliny dysk podłaczasz ?

jaki masz schemat do I2S między maliną a LKS DAC ?

Ja nie mam LKSa

Łącze po RJ45 I2S z Denafrips

System Moode i używam NAS sterowanie Linn Kazzo

Chłopaki gratuluję Wam szczerze dobranego systemu... wzmacniacza...

Ale jestem przekonany, że za jakiś czas i tak wszystko pójdzie pod młotek:)

Obserwuję dłuższy czas nasze wpisy... i sam się na tym łapię... wychwalamy podziwiamy a za rok dwa wszystko leci do sprzedaży...i to przekonanie, że zawsze można lepiej:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ja nie mam LKSa

Łącze po RJ45 I2S z Denafrips

System Moode i używam NAS sterowanie Linn Kazzo

a tak sorry

chodzi oczywiście o połączenie Denafrips - malina , masz jakiś schemat pinów kabelka ?

Obserwuję dłuższy czas nasze wpisy... i sam się na tym łapię... wychwalamy podziwiamy a za rok dwa wszystko leci do sprzedaży...i to przekonanie, że zawsze można lepiej:)

....

no to jest racja ... niestety to choroba nieuleczalna i ciągle postępuje . ... :)

Bo człowiek wciąż chce lepiej . Ja już raczej powiem dosyć bo poziom jaki mam jest wybitny i niech tak zostanie. Można tylko pogorszyć

Azis masz wejście RJ45 w LKS?

Bo człowiek wciąż chce lepiej . Ja już raczej powiem dosyć bo poziom jaki mam jest wybitny i niech tak zostanie. Można tylko pogorszyć

Azis masz wejście RJ45 w LKS?

tak jest rj45 i jest hdmi

To akurat pewne i oczywiste:) W całej tej zabawie już tak jest, że często chcemy coś zmienić, nie zawsze poprawić, ale zrobić krok w bok.

Dzięki temu nabiera się też doświadczenia, bo jak inaczej go zdobyć. Gdzieś tam każdy z nas ma w głowie wzór swojego dźwięku, czasem on w pewien sposób ewoluuje, to też dzięki poznawaniu nowych prezentacji audio.

Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać.

Mając nawet sporą gotówkę do wydania na pierwsze audio, nie ma opcji aby zbudować system na lata/na zawsze. Tak się nie da. Zawsze przyjdzie ochota spróbować coś innego, z dużym prawdopodobieństwem, że będzie chciało się wrócić do tego co było.

To po prostu ciekawość i chęć zmiany nami manipuluje. Dziś drożej nie znaczy lepiej, dlatego wiele osób błądzi i często wraca do swoich starych klocków. Takich przypadków już kilka poznałem:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.