Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny/monitory grające dużym i realistycznym dźwiękiem...

Integraman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość i nie palić mnie na stosie, jak coś spierniczę :).

Także, jeszcze raz witam wszystkich forumowiczów, a w tym wątku zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze kolumn do +-1000 i +- 2000zł.

I konkrety, szukam kolumn wysokich max 90cm, reszta wymiarów obojętna, mogą to być i monitory, i podłogówki, byle nie przekraczały podanej wysokości. Mogą to być kolumny vintage, ale i też nowsze wypusty, stylistyka raczej nie gra roli, a zawsze można "poprawić" wizję producenta :D.

Odnośnie dźwięku, to nie lubię analitycznego, chudego i ostrego, ma być naturalnie, bardzo dynamicznie i realistycznie, dźwięcznie, instrumenty mają mieć swoją masę i grać żywo, wokal ciepły i angażujący, perkusja ma kopać, mam ją czuć, nie tylko słyszeć. Przy czym muszę zaznaczyć, że nie lubię podkreślonej wyższej średnicy, nie chcę szlifierki i tłuczonego szkła, wysokie też umiarkowane, ogólnie brzmienie wyrównane, z mocną, grającą pierwsze skrzypce średnicą.

Ostatnie kolumny, jakie miałem, to MA RS6, ogólnie niezłe, aczkolwiek nie spełniły moich oczekiwań, gdyż brzmiały typowo konsumencko, czyli dźwięk płaski, mały i bez wygaru, brakowało mu wolumenu, rozmachu. Bas szybki, ale nie miał masy/kopa, średnica czysta, rozdzielcza, ale chuda i bez życia, a wyższa czasami drażniąca, wysokie dość gładkie, ale zbyt jednostajne.

Ok, wymiary mamy, preferencje brzmieniowe też, oczekiwania też, to może teraz pomieszczenie odsłuchowe, metraż ok. 15m2, zaadaptowane akustycznie, panele pt80 na ścianach i pułapki basowe (superchunk) we wszystkich rogach, na podłodze gruba wykładzina, jeszcze brak dyfuzorów, ale to już niedługo się zmieni ;).

Słucham dosłownie wszystkiego, rock, pop, jazz, klasyka, elektronika, metal, disco w polu :oops: , itp itd. także, kolumny muszą być w miarę uniwersalne.

Jakiś czas temu, byłem w posiadaniu JBL 4312D, i mniej więcej o takie coś mi chodzi, zarówno budową, jak i prezentacją dźwięku, natomiast nie podobały mi się dwie rzeczy, szklista wyższa średnica i brak wysokich tonów, hmm... na upartego, to też za nisko nie schodzily. Ale ogolnie dźwięk koncertowy, dobitny, realistyczny i bardzo wciągający, czyli to, czego szukam, a co jest zupełnym przeciwieństwem obecnie produkowanych kolumn/słupków.

Oczywiście, nie znam wszystkiego na rynku, więc moja teoria może nieco mijać się z prawdą, ale po dotychczas przetestowanych kolumnach, właśnie taki mam obraz tego typu i nowych konstrukcji.

Z kolumn, które miałem możliwość posłuchać, a które (powiedzmy) "zrobiły" na mnie dobre wrażenie, to B&W 604 S3 i Dali Ikon 7, jeszcze model z niższej półki Dali 8008.

Ps.

Wiem, że nie jest to miarodajne, ale po obejrzeniu filmiku na YT :D, myślę, że mogłyby mi się spodobać Celestion Ditton 66, ale są zbyt duże i za drogie.

Kwestia wzmacniacza obecnie wygląda następująco, Yamaha AX-870 i Teac A-H500i, ale to jest do rozważenia i nie koniecznie docelowe klocki. ;)

No, to by było na tyle, mam nadzieję, że wszystkie potrzebne informacje zawarłem w powyższym opisie, a jeżeli nie, to proszę zwyczajnie dopytać ;).

Oczywiście, za wszelką pomoc i sugestie, będę niezmiernie wdzięczny :).

Pozdrawiam

INTEGRAMAN

Może nie jest to koncertowy dźwięk, ale moim zdaniem warty rozważenia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna opcja to kolumny bliższe Twoim oczekiwaniom i jeśli 94cm jest akceptowalne to również warto się zastanowić -

Ukryta Zawartość

Na koniec klasyk w dobrej cenie -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Kocur

Ale te Twoje propozycje to raczej nie dla kolegi wzmacniczy...

W porządku, napisalem, że ze zmianą wzmacniaczy nie ma problemu, także śmiało proszę polecać, co się wpisuje w oczekiwania ;).

Może nie jest to koncertowy dźwięk, ale moim zdaniem warty rozważenia -

Ukryta Zawartość

Kolejna opcja to kolumny bliższe Twoim oczekiwaniom i jeśli 94cm jest akceptowalne to również warto się zastanowić -

Ukryta Zawartość

Na koniec klasyk w dobrej cenie -

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycje, ale mam pewne obawy, co do Dynaudio, ponieważ j/w napisałem, lubię głośno słuchać/czuć na klacie i jestem pewny, że zabiłbym te słitaśne monitorki, w dość krótkim czasie :). Z tego też powodu i jak sam napisales cyt."Może nie jest to koncertowy dźwięk", prawdopodobnie KEF-y, szybko w tych niesprzyjających warunkach by skapitulowały. ;)

Kolejna sprawa, to ciężko mi jest uwierzyć, że podane przez Ciebie kolumny zagraja agresywnym/koncertowym dźwiękiem, w podobie JBL 4312, czy Celestion Ditton 66, ale może się mylę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście spełnienie powinny dać Tobie starsze konstrukcje.

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

5)

Ukryta Zawartość

6)

Ukryta Zawartość

7)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Vandersteeny 1ci.

Pokaż mi je za 2k to je kupię.

rozważ te kolumny, troszkę budżet przekroczony ale warte swojej ceny, bas niemiłosiernie potężny jak z podłogówek dzięki membranie pasywnej u góry tych monitorów. Ogólnie grają sądzę, że tak jak chcesz trochę po amerykańsku z wykopem i potęgą chociaż finezji tez im nie brakuje.

Ukryta Zawartość

zawsze możesz wypożyczyć na testy

Ukryta Zawartość

Chyba wiem o co Ci chodzi z tym "realistycznym" dźwiękiem, chodzi o pewną słyszalną strukturę, fakturę w brzmieniu instrumentów, wokali itd. Dlatego polecę stare kolumny vintage na papierowych głośnikach z dobrych modeli Sansui SP (najlepiej), JBL, Acoustic Research, Grundig. Te wszystkie wyżej w stylu Def. Tech czy nawet lepszych Infinity, Dynaudio - to nie mają w połowie tak realistycznego, namacalnego dźwięku jak vintage. Mogą mieć bardziej szczegółową górę czy głębszy bas itd, ale tej faktury dźwięku nie są w stanie oddać.

Witam!

Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość i nie palić mnie na stosie, jak coś spierniczę :).

Także, jeszcze raz witam wszystkich forumowiczów, a w tym wątku zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze kolumn do +-1000 i +- 2000zł.

I konkrety, szukam kolumn wysokich max 90cm, reszta wymiarów obojętna, mogą to być i monitory, i podłogówki, byle nie przekraczały podanej wysokości. Mogą to być kolumny vintage, ale i też nowsze wypusty, stylistyka raczej nie gra roli, a zawsze można "poprawić" wizję producenta :D.

Odnośnie dźwięku, to nie lubię analitycznego, chudego i ostrego, ma być naturalnie, bardzo dynamicznie i realistycznie, dźwięcznie, instrumenty mają mieć swoją masę i grać żywo, wokal ciepły i angażujący, perkusja ma kopać, mam ją czuć, nie tylko słyszeć. Przy czym muszę zaznaczyć, że nie lubię podkreślonej wyższej średnicy, nie chcę szlifierki i tłuczonego szkła, wysokie też umiarkowane, ogólnie brzmienie wyrównane, z mocną, grającą pierwsze skrzypce średnicą.

Ostatnie kolumny, jakie miałem, to MA RS6, ogólnie niezłe, aczkolwiek nie spełniły moich oczekiwań, gdyż brzmiały typowo konsumencko, czyli dźwięk płaski, mały i bez wygaru, brakowało mu wolumenu, rozmachu. Bas szybki, ale nie miał masy/kopa, średnica czysta, rozdzielcza, ale chuda i bez życia, a wyższa czasami drażniąca, wysokie dość gładkie, ale zbyt jednostajne.

Ok, wymiary mamy, preferencje brzmieniowe też, oczekiwania też, to może teraz pomieszczenie odsłuchowe, metraż ok. 15m2, zaadaptowane akustycznie, panele pt80 na ścianach i pułapki basowe (superchunk) we wszystkich rogach, na podłodze gruba wykładzina, jeszcze brak dyfuzorów, ale to już niedługo się zmieni ;).

Słucham dosłownie wszystkiego, rock, pop, jazz, klasyka, elektronika, metal, disco w polu :oops: , itp itd. także, kolumny muszą być w miarę uniwersalne.

Jakiś czas temu, byłem w posiadaniu JBL 4312D, i mniej więcej o takie coś mi chodzi, zarówno budową, jak i prezentacją dźwięku, natomiast nie podobały mi się dwie rzeczy, szklista wyższa średnica i brak wysokich tonów, hmm... na upartego, to też za nisko nie schodzily. Ale ogolnie dźwięk koncertowy, dobitny, realistyczny i bardzo wciągający, czyli to, czego szukam, a co jest zupełnym przeciwieństwem obecnie produkowanych kolumn/słupków.

Oczywiście, nie znam wszystkiego na rynku, więc moja teoria może nieco mijać się z prawdą, ale po dotychczas przetestowanych kolumnach, właśnie taki mam obraz tego typu i nowych konstrukcji.

Z kolumn, które miałem możliwość posłuchać, a które (powiedzmy) "zrobiły" na mnie dobre wrażenie, to B&W 604 S3 i Dali Ikon 7, jeszcze model z niższej półki Dali 8008.

Ps.

Wiem, że nie jest to miarodajne, ale po obejrzeniu filmiku na YT :D, myślę, że mogłyby mi się spodobać Celestion Ditton 66, ale są zbyt duże i za drogie.

Kwestia wzmacniacza obecnie wygląda następująco, Yamaha AX-870 i Teac A-H500i, ale to jest do rozważenia i nie koniecznie docelowe klocki. ;)

No, to by było na tyle, mam nadzieję, że wszystkie potrzebne informacje zawarłem w powyższym opisie, a jeżeli nie, to proszę zwyczajnie dopytać ;).

Oczywiście, za wszelką pomoc i sugestie, będę niezmiernie wdzięczny :).

Pozdrawiam

INTEGRAMAN

Na Allegro są JBL L80

Spełniają wszystkie Twoje kryteria

I kosztują 1300zl

Typowe stereotypowe podejście do JBL, ze niby rozrywkowe albo jeszcze częściej estradowe

Nikimaj

Słuchałeś tych L80?

Czy powielasz stereotypowe opinie ?

Chyba wiem o co Ci chodzi z tym "realistycznym" dźwiękiem, chodzi o pewną słyszalną strukturę, fakturę w brzmieniu instrumentów, wokali itd. Dlatego polecę stare kolumny vintage na papierowych głośnikach z dobrych modeli Sansui SP (najlepiej), JBL, Acoustic Research, Grundig. Te wszystkie wyżej w stylu Def. Tech czy nawet lepszych Infinity, Dynaudio - to nie mają w połowie tak realistycznego, namacalnego dźwięku jak vintage. Mogą mieć bardziej szczegółową górę czy głębszy bas itd, ale tej faktury dźwięku nie są w stanie oddać.

Pisząc realistyczny, mam na myśli dźwięk oddający fakturę, wagę i dynamikę instrumentów, wychodzący swobodnie z głośników, niczym nie skrępowany, żywy.

Słuchając do tej pory na kolumnach/słupkach, doszedłem do wniosku, że przetworniki kilkunastocentymetrowe, fizycznie

nie sa w stanie odwzorować żywego instrumentu, stąd moje zainteresowanie JBL 4312D, które grały mniej więcej tak, jak

lubię, poza zbyt natarczywą srednicą, słabym zejściem basu i mała separacją.

Na Allegro są JBL L80

Spełniają wszystkie Twoje kryteria

I kosztują 1300zl

Też o nich od dłuższego czasu myślę, ale tam jest niskotonowiec 8" i uderzenia stopy na klacie chyba z tego nie będzie?! :(

A co powiecie na poniższe propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... tdATr.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... ms5Hv.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... vl8E3.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... uWAzZ.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... sylLt.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... vi4RL.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... v3TSl.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... tB2hf.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.