Skocz do zawartości
IGNORED

Roleta okienna jako ekran do projektora

el_arturo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Benq 6100 i chwilowo z powodu braku gotówki zamiast profesjonalnego ekranu zainstalowałem białą roletę okienną o szerokości 220 cm. Mam pytanie do osób które tak jak ja używały rolety i przesiadły się na ekran czy jest istotna różnica w jakości obrazu z projektora. I nie chodzi mi tu o teoretyczne wywody, lecz o konkretne doświadczenia.

Ja Ci powiem że chwilowo z powodu braku czasu na kombinowanie z ekranem obraz wyświetlam na ścianie (i to zielonej) i i tak jest powalający i w sumie już oglądnąłem z 30 filmów na tkaim czymś i nie przeszkadza. Ja osobiście też myślę nad jakimś odpowiednikiem, gdyż ekrany kupne z tego co widziałem paskudnie się marszczą (elektryczne też mają fale) i na pewno na taki się nie zdecyduję. Raczej zrobię coś w stylu wynalazku Xajasa... Pozdrawiam!

Jeśli możesz, to napisz gdzie i za ile kupiłeś Benqa, moim zdaniem świetny wybór, też się do niego przymierzam, z jakiej odległości chcesz oglądać, bo jeśli chcesz mieć 220cm podstawy to musisz chyba mieć minimum 4,5- 5m przy maksymalnym zoomie

Benq 6100 kupiłem w sklepie komputerowym w moim mieście za 4300 zł. ponieważ zalezało mi na gwarancji i nie miałem całej gotówki na zakup więc kupiłem na raty. Za gotówkę można go kupić poniżej 4 tys. Projektor jest już zainstalowany w odległości 5,60 m od ekranu (białej matowej rolety okiennej). Z DVD Yamaha S-550 połączyłem go 15 m kabelkiem component poprzez przejściówkę z VGA którą sam sobie zrobiłem na podstawie schematów dostępnych w necie. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale zastanawia mnie czy inwestycja w "profesjonalny" ekran skutkować będzie znaczną poprawa jakości wyświetlanego przez ten projektor obrazu.

nie wiem czy warto wydawać tyle kasy na ekran taki np. jak mój

jesynie co to estetyka i komfort / elektryczny / ale chyba przy

obecnych projektorach to nawet na scianie jest ok

a rolety mają dobry materiał , jeszcze mogą być podgumowane

a to juz wystarczy w zupełności

... roleta fajna sprawa, szczególnie jak jest umieszczona na oknie - efekt powala przechodniów, brakuje tylko fonii :) ale sa napisy, a ustawiając obraz lustrzany masz piękne kino pod chmurką :).

Po zakupie benqa eksperymentowałem troszke z rodzajem "ekranu", padło w sumię na ścianę, ze względu że moje roletki są właśnie nie gumowane i ludziska (w sumie 6 osób) stali mi pod oknem oglądając "K-PAXa" :).

dobre z tymi roletkami , ja mam akurat wszystkie podgumowane

ale jak odsune jedna roletę wieczorem to film leci

w parku na drzewach a kto tam siedzi i pije/ a tak jest przewaznie / to

pewnie myśli ze widzi omamy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.