Skocz do zawartości
IGNORED

CD - dżwięk analogowy

MS

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie szukam CD do swojego zestawu. Wzmacniacz lampowy SE, kolumny Phonar Compact 2 po tuningu, kable DNM Reason (obecnie mam CD NAD 521i). Pokoj w którym słucham ma 14 m 2 i wysokość 2,60 średnio wytłumiony znaczy sie nie zagracony.

Szukam CD które miałoby analogowy charakter, coś co pasowałoby do lampy. Nie jestem miłosnikiem słyszenia wiecej niż w studio. Słucham muzyki czysto relaksacyjnie, jazz. bossa nova, (barber, jacintcha, bjork, gilberto etc) choc nie stronie od klimatow massive attack. Zależy mi na dźwieku przestrzennym, soczystym i miłym dla ucha, takim kiedy czyć obecność muzyków. Słynne ciarki przechadzą mi gdy słucham gramofonu ale może i w CD coś by się znalazło?

Czy macie jakieś pomysły na CD także z drugiej ręki tak do 3500 - 4000 PLN?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/14008-cd-d%C5%BCwi%C4%99k-analogowy/

a swoja droga to moze powinienes zaczac od wymiany kabli - zwlaszcza glosnikowego (chyba juz kiedys o tym dyskutowalismy :) ) - mogloby sie okazac, ze taka zmiana Ci wystarczy - a reszte kasy wydasz na plyt :))

Witam pal55

kable zmienie koniecznie, mam juz nawet kilka typów ale to jeszcze ciągle nie to, ciągle nie to... Poza tym bedę w Londynku więc może bym coś nabył taniej. Dzięki. Odezwę sie na priva w sprawie twojej lampy.

CD o analogowym brzmieniu to Audio Analogue Paganini. 24 bit/192 kHz, profesjonalny konwerter DA stosowany w studiach nagran a dzwiek po prostu znakomity. Plusy: detali do woli, muzykalne brzmienie, ladny, prosty wyglad, minusy: dynamika wlasciwa a nie rozbujana, scena dzwiekowa wlasciwa a nie rozbujana i dosc oszczedny wyswietlacz bez matrycy z numerkami utworow.

Poza tym znakomity odtwarzacz. W wielu rankingach wystpuje obok konstrukcji o dwukrotnie wyzszej cenie. waga 10 kg, ekranowany naped i skomplikowany zasilacz za toroidalnym transformatorem o mocy 50 AV. Polecam. Cena takze pasuje jak ulal.

Ten CDP sprawdzalem z roznymi wzmacniaczami i prownywalem z roznymi CDP. Zawsze sie broni bez problemu w podobnym cenowo towarzystwie a od np Rotela RCD02, ktorego takze posiadam rozni sie o 2 klasy. Muzyka przede wszystkim.

pzdr

soso

-> MS: zmień jak najszybciej te syfiaste kable. (Sorry za dosadność.). Na... jakiekolwiek inne. Mogą być ze sklepu muzycznego po 4-7zł/m. Nie będzie gorzej. Może być - jak nie ma kasy - np. Cordial.

A najlepiej zmień na lepsze niż poziom Cordiala (w swojej cenie b.db.).

Pozdr.

Dzieki za podpowiedzi. Kable zmienie a z tego ścierwa zrobie suszarkę na balkon. Co do analogowego brzmienia CD jest to oczywiście termin, (każda społeczność czy subkultura tworzy pewną terminologię) i szczęściem większość rozumie o co chodzi.

Technicznie biorąc, Brencik ma rację - dźwięk jest zjawiskiem analogowym i nie ma czegoś takiego, jak dźwięk cyfrowy.

Jednak tu mamy do czynienia z żargonowym określeniem - skrótem myślowym.

Termin "dźwięk analogowy" oznacza "dźwięk, jak ze źródeł analogowych",

a "dźwięk cyfrowy" - "dźwięk ze źródeł cyfrowych".

Tak jest krócej, a określenia te tak bardzo się zadomowiły w języku, że każdy oprócz Brencika rozumie te skróty.

Janusz z Torunia

Panie i Panowie, dziękuje za mobilizacje w kwesji zmiany kabli głośnikowych. Wczoraj udałem sie do sklepu Hz i kupiłem Cordiala CSL 225. Zmiana dźwięku co najmniej zasadnicza na +. Jestem o tyle zdziwiony, że sprawdzałem DNM Reason i o ile interkonekt dał poprawę i nabyłem go o tyle głosnikowy był juz nie tak spektakularny w stosunku do ceny. Za takie pieniądze (9,90 pln/m) to rewelacja! Jest dobrze. Życzę najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich.

No to faktycznie dalem d... bo kupilem CSL225 za 9,90 pln, w Hz CSL225-651 kosztował 8,50. Musieli być na forum i dowiedzić sie o jego jazgotliwości i wywindowali cene 225. Jednak nawet za tą cenę w porównaniu z poprzednim kablem AST200 za 37 pln/m jakoś przełknę ten wyzysk.

Przy zmianie kopułek nie ruszałem kabli w kolumnach. Zostawiłem to sobie na deser. Może oddam kolumny McGaiverowi do tuningu to poroszę o zmianę krwiobiegu. Słyszałem, że kable Cordiala nadają się do tego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.