Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory REBEL SENTIMENT 10

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem choć niestety dość krótko. Grały sobie spokojny "dżezik". Kapitalna jak na ten poziom cenowy barwa i naturalność grania. Nie jest to granie wyczynowe ale z tego rodzaju, że wszystko jest na swoim miejscu i człowiek nawet nie zawraca sobie głowy analizowaniem dźwięku. On sobie płynie i jest po prostu fajnie

Edytowane przez piotrek7

To wymagające mocnego wzmacniacza kolumny? Do jakiej wielkości pomieszczenia?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie jest OK. Jest bardzo dobrze. Z zastrzeżeniem, że mowa o dźwięku, który mi się podoba i który ja uważam za dobry, Tak jak napisałem, słuchałem ich krótko ale zrobiły na mnie duże wrażenie

• 4 lata później...

Witajcie forumowicze. Dawno nikt tu nie opiniował. Jestem na kupnie tych monitorów ale za cholerne nie chce regresu w jakości dźwięku. Obecnie słucham świetnych monitorów Zaph L18. Czy Sentiment 10 jest w czymś od nich lepszy? Na pewno w efektywności ale barwa, wybrzmiewanie, liniowość? Potrzebuję monitorów lepszych i głośniejszych od L18 ale nie gorszysch! Za wszelkie porady dzięki i ważne: tak monitory, nie o klasycznym wyglądzie jak altus, mogą być 3w, lub fajne 2w. DIY dla mnie jest rozwiązaniem, proszę o porady osłuchanych, pokój 20m, mają być dobre we wszelakiej muzyce ale najlepsze w elektronicznej z wokalem. Dzięki. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.08.2022 o 23:32, Fotomn napisał:

Witajcie forumowicze. Dawno nikt tu nie opiniował. Jestem na kupnie tych monitorów ale za cholerne nie chce regresu w jakości dźwięku. Obecnie słucham świetnych monitorów Zaph L18. Czy Sentiment 10 jest w czymś od nich lepszy? Na pewno w efektywności ale barwa, wybrzmiewanie, liniowość? Potrzebuję monitorów lepszych i głośniejszych od L18 ale nie gorszysch! Za wszelkie porady dzięki i ważne: tak monitory, nie o klasycznym wyglądzie jak altus, mogą być 3w, lub fajne 2w. DIY dla mnie jest rozwiązaniem, proszę o porady osłuchanych, pokój 20m, mają być dobre we wszelakiej muzyce ale najlepsze w elektronicznej z wokalem. Dzięki. 

Ktoś może dodać jeszcze cokolwiek do opinii w temacie sentiment 10? Mało informacji jest w sieci a obawiam się słabego wyboru. 

Ja się nie znam, ale po kilku opiniach dotyczących Seasa 27 z L 18, ta przesiadka

może być trudna. Może nawet zbyt trudna 😉 

Np. co do liniowości pasma, to mam świadomość, że charakterystyki nie grają,

ale Seas sięga w porywach 14 kHz, a SS z Rebela 40 😉 

Sam przechodziłem z tytanowego tweetera na szmatę i wiem, co piszę,

bo przekonanie się co do różnic w jakości trwało jednak kilka tygodni ...

Zdecydowanie radzę posłuchać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Ja się nie znam, ale po kilku opiniach dotyczących Seasa 27 z L 18, ta przesiadka

może być trudna. Może nawet zbyt trudna 😉 

Np. co do liniowości pasma, to mam świadomość, że charakterystyki nie grają,

ale Seas sięga w porywach 14 kHz, a SS z Rebela 40 😉 

Sam przechodziłem z tytanowego tweetera na szmatę i wiem, co piszę,

bo przekonanie się co do różnic w jakości trwało jednak kilka tygodni ...

Zdecydowanie radzę posłuchać.

Kto jak kto ale widzę że się znasz🤔. Pomogłeś mi przy L18 i liczę się z Twoja wypowiedziana. Trochę mnie zawiodła bo szukam monitorów MTM lub coś na styl Brooklyn ale nie gorsze jak L18. W nich mi tylko brakuje "głośności" i trochę lepszej odpowiedzi stopy perkusji, grają w 20m. Do wszystkiego innego są dla mnie Hi-end, uwielbiam je. Nawet myślałem o drugiej parze L18 jako kolumny B i wtedy A+B na pewno poprawiło by wszystko. A może polecisz coś używanego, diy, nowego nie gorszego jak L18 ale pozbawionych powyższych "niedociągnięć". 

Podstawa to nic "w ciemno" ale jeśli bierzesz pod uwagę L 18 bis, to są teraz

do kupienia na alle za nieduże pieniądze. Sam rozglądał bym się albo za:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co ze względów estetycznych może być trudne, albo równie dyskusyjne:

Ukryta Zawartość

jednak szukając zwiększenia poziomu dB trudno się ograniczać do monitorów ...

Aktualnie nic ciekawego nie zauważyłem i trzeba polować ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Podstawa to nic "w ciemno" ale jeśli bierzesz pod uwagę L 18 bis, to są teraz

do kupienia na alle za nieduże pieniądze. Sam rozglądał bym się albo za:

Ukryta Zawartość

co ze względów estetycznych może być trudne, albo równie dyskusyjne:

Ukryta Zawartość

jednak szukając zwiększenia poziomu dB trudno się ograniczać do monitorów ...

Aktualnie nic ciekawego nie zauważyłem i trzeba polować ...

Dzięki, szczególnie drugi link jest bardzo interesujący dla mnie choć nie napisałem wcześniej że max 2,5k  na przetworniki lub 3 na całość. Moje L18 zestają do innego pokoju jak znajdę coś lepszego w rozsądnych pieniądzach. Inna sprawa, obawiam się że żadna 18stka nie da mi tego czego brakuje w basie L18. Szukam dalej inspiracji i na jesień coś muszę kupić, zrobić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość