Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rn 803d vs as 1100.

bzik123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam piecyka do moich klipsch rp280. Myślałem nad w/w i nie wiem co wybrać. Nie jestem audiofilem więc głupie dla większości pytanie czy warto dopłacać do as-a? Czy w jakości będzie duża różnica? Dziękuję z góry za pomoc, a przede wszystkim za wyrozumiałość odnośnie braku elementarnej dźwiękowej wiedzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/139911-yamaha-rn-803d-vs-as-1100/

O ostatecznym brzmieniu i tak w 70 % decydują kolumny, więc ja bym nie rezygnował

z funkcjonalności przy tych mało wymagających wobec wzmacniacza Klipsch'ów.

Mocy wystarczy, więc wybór dość prosty, zwłaszcza przy deklaracji:

Nie jestem audiofilem

A jest przy tym szansa na nieco łagodniejsze brzmienie.

PS. a różnica to hamburger DIY w domu, a identyczny w dobrej restauracji,

tyle, że podawany za inne pieniądze i pod "innym tytułem" ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej.

Do Klipsch potrzeba ciepłego wzmacniacza ponieważ grają one skrajami. Popatrz na Atoll, Marantz, Denon. Ewentualnie jakąs lampe, Klipsch łatwy do wsyterowania a lampa znacznie ociepli brzmienie, np Yaqin MS-30L - budżetowa lampa.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

jako użytkownik tych dwóch urządzeń wydaje mi się, że z kolumnami za 5 tys zł para to już o AS mozna poważnie mysleć. To jednak przepaść, tyle, że pamiętaj iż wyjdzie Cie dużo drożej. Zaletą 803D jest kompromis między jakością dźwięku a ogromną funkcjonalnością za bardzo dobre pieniądze. W przypadku AS1100 musisz mieć już sensowne źródło, natomiast kolumny też tanie nie były, więc jak pisałem AS bym jednak pomyslał. Dla mnie był to zakup na lata a też nie uważam się za audiofila, a raczej za bardziej wymagającego melomana. Masz już droższe kolumny, więc może zainwestuj w sensowny sprzęt do nich. Co do brzmienia, to w obu przypadkach jest ono dość liniowe, z przewagą neutralności na AS1100. To tez inne granie - bardziej detaliczne, rozdzielcze, ze świetną kontrolą basu i góry. Wzmacniacz ten ma też większe możliwości (wejście main-in), ale rzecz jasna brakuje mu największej zalety 803D, którą jest - moim zdaniem - wcale nie moduł sieciowy, który można sobie łatwo dokupić, co sensowny DAC na pokładzie i 4 wejścia cyfrowe - od wyboru do koloru.

Witam,

Skok w jakości dźwięku względem rn803d niemniej jednak AS1100 jest to wzmacniacz grający w stronę analityczności. Kolumny, które Pan posiada same w sobie mają mocną górę. W takim przypadku polecałbym amplituner/wzmacniacz, który będzie miał delikatnie ocieploną barwę.

Z mojej strony zdecydowanie polecałbym wybór wzmacniacza stereo do kolumn Klipsch rp280. Polecam zgłębić temat Atolla IN100SE, który bardzo dobrze prowadzi te kolumny. Otrzymujemy bardzo energiczne połączenie z delikatnym ociepleniem dźwięku, górne pasmo jest mocne ale nie ma sybilowania, natomiast dół ma niesamowitą kontrolę.

Pozdrawiam

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy warto dopłacać do as-a?

IMO nie.

A-S1100 to wzmacniacz wg koncepcji jak funkcjonuje od 50 lat. Zaprojektowany bez oszczędzania i skomplikowany technicznie, z pewnością świetne urządzenie.

R-N803 to zintegrowanie urządzenie multimedialne naszpikowane nowoczesną technologią. Część analogowa prawdopodobnie odpowiada wzmacniaczowi A-S701. Do tego dochodzi streamer sieciowy, DAC, procesor DSP, system pomiaru akustyki, łączność sieciowa i sterowanie przez komputer czy telefon, wejście i wyjście Bluetooth, system multiroom Yamahy, radio cyfrowe.

Czy w jakości będzie duża różnica?

Tak. System korekty akustyki i tłumienia odbić YPAO RSC oraz cyfrowy loudness YPAO Volume, które są wbudowane w R-N803, stanowią istotną różnicę w jakości dźwięku

Idąc takim tokiem rozumowania wystarczyłby 803D z YPAO, który wykosi każdy, nawet trzykrotnie droższy wzmacniacz (bo sam moduł wzmacniacza w 803D mozna"wycenić" tak na 2 tys.). YPAo trochę pomaga, ale obcina dół. Ja stosuje tylko loudness. Urządzenie gra inaczej, nie zawsze lepiej, chociaż uważam, że warto z YPAO korzystać, w końcu za to się płaci. Natomiast porównywać w ogole te dwa urządzenia w jakości dźwięku... to chyba jednak trochę inna liga.

Idąc takim tokiem rozumowania wystarczyłby 803D z YPAO, który wykosi każdy, nawet trzykrotnie droższy wzmacniacz (bo sam moduł wzmacniacza w 803D mozna"wycenić" tak na 2 tys.).

To nie jest skomplikowane, w żadnym wypadku technika kosmiczna :)

- Ceny ustala marketing i nie mają bezpośredniego związku z jakością dźwięku.

- Wzmacniacze liniowe i końcówki mocy praktycznie nie wprowadzają słyszalnych zmian sygnału, więc ich wpływ na jakość dźwięku jest pomijalny.

- Wszelkie zmiany od strony akustyki są istotne, czyli jakość kolumn, ustawienie kolumn, adaptacja akustyczna pomieszczenia i cyfrowe systemy korekty akustyki to są elementy na których warto się znać, rzetelnie wybierać i czasami zapłacić za nie więcej.

Ja stosuje tylko loudness

IMHO cyfrowy loudness, w przypadku Yamahy to jest funkcja YPAO Volume, to jest świetne rozwiązanie. Eliminuje ciągłe szukanie i dostrajanie brzmienia, bo ustawia się je raz i potem sprzęt cały czas zachowuje równowagę tonalną, niezależnie od ustawionej głośności. Dla mnie obecność tej funkcji to jeden z istotniejszych kryteriów wyboru sprzętu.

Temat można zamknąć. Dziś kupiłem as-a , wxc50 i CD-S1000. Niestety 803 nawet dla mnie to niższa liga. Cieszę się, że skorzystałem z odsłuchu w salonie. Bardzo dziękuje za pomoc.

Ale ty gupi. Przecież ci napisali że amplituner lepszy bo ma fajne bajery. Ehh ci ludzie. Nie znajom się na słuchaniu.

?👈

Kto jak kto... ja tak nie pisałem. A Autorowi wątku gratulujemy super sprzętu. Daj znać jak zgrywanie CDS1000 z AS, bo na moje ucho może być za jasno, ale może lubisz taki dźwięk. Niedawno szukałem źródła do AS1100, możesz poszukać w dziale HiFi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.