Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dobrać napięcie kondensatorów

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami mamy sytuację, gdy nie ma potrzebnej nam wartości, np. potrzebujemy 1000uF/63V a jest dostępny tylko 1000uF/50V danego typu.

Czy można zmierzyć wartość napięcia na nagach kondensatora aby na tej wartości ustalić minimalny rating kondensatora ?

Ja u siebie w zasilaczu (za mostkiem, przed regulatorem) zmierzyłem 38V, mimo że na płytce jak wół stoi +/- 50V.

Oryginalnie kondzie są 1000uF/63V ... czy zatem 1000uF/50V dadzą radę ?

Pomiar na urzadzeniu bez sygnału i obciążenia (nie wiem czy ma to znaczenie), napięcie zasilające zgodne co do 1V.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Masz 38V ale bez pomnożenia tego o pierwiastek z 2. Czyli 38*1.44 da Ci 54,72V co już niestety przekracza napięcia graniczne kondensatora. Są oczywiście tolerancje napięc np 55V dla znamionowo 50V ale musiałbyś mieć w tym konkretnym prezypadku pewność,że napięcie w sieci Ci się nie podniesie więcej niż ten 1V.Szkoda psuć sobie atmosfery w domu wywalonym 10000uF/50V

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zrozumiałem to jako pomiar napięcia bez pojemności za mostkiem.Jeśli wraz z nią to jak najbardziej 50V starczy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer_1

to chyba trochę nie tak

za mostkiem mierzy się wartość średnią wyprostowanej sinusoidy a kondensator ładuje się do wartości szczytowej

zależność jest taka:

Uśr=2*Umax/pi

więc

Umax=pi/2*Uśr=38V*3,14/2=59,7V

co jednakże tylko potwierdza, że te kondy się nie nadadzą i chyba warto zainwestować w 100V

Oryginalnie są 63V więc raczej nie będę inwestował w 100V tylko pozostanę przy wartości wyjściowej. Myślałem po prostu, że jak napięcie na kondensatorze wynosi 38V to da radę wstawić 50V.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

kurde napiszcie Panowie tak, zeby czlowiek sie nie pogubil. skoro pyta o cos takiego to znaczy ze sie nie zna, czyli nie za bardzo bedzie wiedzial dlaczego 2, dlaczego pierwiastek z dwa itd. jezeli zmierzyl napiecie NA KONDENSATORZE, to znaczy ze zmierzyl napiecie stale juz. wiec jak najbardziej moze zrobic to co chce, bez obliczania wartosci srednich, skutecznych, maksymalnych i jakichkolwiek jeszcze.

pozdr :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Założenie: w urządzeniu znajduje sie prostownik dwupołówkowy.

Pomiar napięcia za prostownikiem bez kondensatora zbiorczego - pierwszy kondensator za prostownikiem - wykazuje wartość napięcia równą np. 38V. Po dołączeniu kondensatora, napięcie na nim wyniesie 38*2^1/2 (38*pierwiastek z dwóch), czyli ok. 54V. Kondensator powinien mieć napięcie pracy co najmniej 63V

Pomiar napięcia za prostownikiem z podłączonym kondensatorem zbiorczym, wskazuje wartość napięcia stałego do jakiego został naładowany ten kondensator. Jeśli jest ono mniejsze lub co najmniej równe napięciu pracy tego kondensatora podanego przez producenta, to można go zostawić.

Wedle mojej prywatnej opinii, ponieważ przed kondensatorem nie ma stabilizatora napięcia, w takim przypadku kondensator nie powinien mieć napięcia pracy równego napięciu do jakiego został naładowany. Wystarczy, bowiem przypadkowy wzrost napięcia sieciowego, a tym samym wyprostowanego i kondensator otrzyma większe napięcie niż zakładane i może tego nie wytrzymać.

GM

Elberoth

Dla jasności wykonaj jeszcze jeden pomiar bez obciążenia (odłącz regulator). I jeszcze jedno pytanie czy +/-50V jest napisane na wyjsciu zasilacza czy na płytce przy kondensatorach?

chyba troche namieszałem.

w rzeczywistości są to dwa zasilacze bazujące na jednym trafo, tj. oddzielny mostek prostowniczy i kondensatory dla napięcia dodatniego (+50V) i oddzielny mostek prostowniczy i kondensatory dla napięcia ujemnego.

kondensatory znajdują się już za mostkiem a przed regulatorem napięcia który znajduje sie już bezpośrednio na płytce stopnia analogowego.

napięcie mierzyłem zarówno na nóżkach kondensatora (wlutowanego) od spodu płytki przy włączonym urządzeniu jak i na samych kablach. wszędzie jest 38V (oczywiście odpowiednio + i -)

nie mam możliwości odłączenia regulatora - musiałbym odłutować kabel, więc jak nie jest to konieczne to nie chciał bym tego robić.

acha - te +50V / GND / -50V jest nadrukowane na płytce w miejscu gdzie wychodzą kable do stopnia analogowego.

Dziękuję za info !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.