Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalna Kalibracja Kina Domowego...

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Chloru napisał:

Darmowa porada. Najpierw kup subwoofer, żeby nie płacić dwa razy za kalibrację. 😉

W sumie racja, choć te głośniki naprawdę dają radę i wciąż ten zakup suba rozważam. Kalibracja to jaki koszt?

jeśli po kalibracji byłoby sporo lepiej to nie wiem czy bym go jednak kupował… co myślicie?

Miałem jakiś słaby sub kefa kiedyś i z niego zrezygnowałem, niewiele dawał i przy zmianie głośników na obecne z niego zrezygnowałem bo uznałem ze zestaw bez niego dźwiękowo jest wystarczający. Znajomy, który jednak zna się lepiej na rzeczy wspomnial jednak ze lepiej będzie jednak z, ale aktywnym sensownej jakości.

no i w sumie nie wiem. Warto przy tym zestawie jaki posiadam?

Edytowane przez Ranegast
1 minutę temu, Chloru napisał:

Nie ma dobrego kina bez subwooferów. Tak liczba mnoga bo jeden to zazwyczaj za mało.

Na dwa miejsca nie znajdę, ale jeden pewnie się uda wcisnąć.

a w kolejnym kroku pewnie jakieś atmosy..

wracajac do pytania- kalibracja, jaki to koszt?

Po paru zmianach w systemie kina domowego jak dla mnie to subwoofer I kolumna centralna to dwa najważniejsze ogniwa. I kino bez suba to nie pełnoprawne kino.

Pytaj firm które to robią. Ja swoje kino i znajomym ogarniam sam. Ale słyszałem kwoty od 800 pln w górę w Warszawie.
1 minutę temu, STELVIO napisał:

Po paru zmianach w systemie kina domowego jak dla mnie to subwoofer I kolumna centralna to dwa najważniejsze ogniwa. I kino bez suba to nie pełnoprawne kino.

Czyli pozostał sub. Centralna jest. Rel t7 lub 1202 będą pasowały czy do tego zestawu poszukać czegoś innego? Salon otwarty na kuchnię i przedpokój.

Teraz, Chloru napisał:
3 minuty temu, Ranegast napisał:

Pytaj firm które to robią. Ja swoje kino i znajomym ogarniam sam. Ale słyszałem kwoty od 800 pln w górę w Warszawie.

Dzięki. Sądziłem że taniej. To rzeczywiście po dodaniu suba.

Trzeba podzwonić popytać. To często indywidualna wycena. Jeśli chodzi o audio.
Jeśli o tv czy projektor to jest znana firma Skalibrujtv.pl i mają stronę. Tam wszystko znajdziesz.
Aha ja pisałem tylko audio. Z TV nie pomogę, kalibrowała go firma od której kupiłem.
Kalibracją była u Ciebie w domu jak już miałeś Tv czy dostałeś już sprzęt skalibrowany?
Gość

(Konto usunięte)
59 minut temu, STELVIO napisał:

ogniwa. I kino bez suba to nie pełnoprawne kino.

Zależy czego oczekujesz, czy potężnego jeb... czy bardziej Ci zależy na detalach 

Ja mam bez suba kino i mi to wystarcza, Venom 3 to potwierdził... w kuchni szklanki drżały za ścianą 

Miałem kiedyś bez.
Mi to nie wystarcza. A jak mówisz o detalach to po prostu trzeba znaleźć taki sub który to zapewni. Tanio na pewno nie będzie.

9 minut temu, MarcinRejek napisał:

U mnie w miejscu gdzie siedzę to Fronty z Centralnym schodziły do 36 hz podczas oglądania Venom-a 

mam jakąś tam aplikacje na telefonie do mierzenia 

Czyli do fajnego basu brakuje jakieś z 26hz niżej 😂😂 fajny bas zaczyna się jak schodzimy do pojedynczych liczb tzb ULF, wtedy nie szklanki ci drżą w kuchni a serducho 😉

Edytowane przez maxkolonko123
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, maxkolonko123 napisał:

Czyli do fajnego basu brakuje jakieś z 26hz niżej 😂😂 fajny bas zaczyna się jak schodzimy do pojedynczych liczb tzb ULF, wtedy nie szklanki ci drżą w kuchni a serducho 😉

Ja nie potrzebuję i nie szukam takiego zejścia, pisałem już nie raz że do 30 hz dla mnie jest wystarczająco 

I filmy oglądam bez piepszonej kalibracji która zmienia mocno brzmienie... 

13 minut temu, MarcinRejek napisał:

filmy oglądam bez piepszonej kalibracji która zmienia mocno brzmienie

Lo panie 🙄 myślę że pora trochę poczytać itp zanim takie kocopoly Pan powiesz 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, maxkolonko123 napisał:

Lo panie 🙄 myślę że pora trochę poczytać itp zanim takie kocopoly Pan powiesz 

Świerzaku! Z długo letnim starzem! Ja nie muszę i nie będę nic czytał, do pięt mi nie dorastasz... 

1 godzinę temu, Chloru napisał:

Co do zasady to Twoje pomieszczenie zmienia brzmienie a kalibracja stara się zminimalizować jego wpływ.

Wielkie g...  prawda. Dla ciebie może nawet i cuda sprawiać twój Dirac, u mnie też on jest w A10H i nie zamierzam go w ogóle używać tylko tryb pure czyli bez jakiejkolwiek ingerencji DSP i innych cudów na kiju...

W następnym tygodniu będę miał twojego X3800 i sprawdzę sobie sam co ten tani sprzęt jest warty 

Edytowane przez MarcinRejek
6 minut temu, MarcinRejek napisał:

Świerzaku! Ja nie muszę i nie będę nic czytał, do pięt mi nie dorastasz... 

To konto ma ponad 13 lat. Twoje musi jeszcze dojrzeć. Tak jak właściciel.😂

6 minut temu, MarcinRejek napisał:

Wielkie g...  prawda.

Z mądrym to warto podyskutować. Niepodważalne argumenty, jak zwykle zresztą. 

7 minut temu, MarcinRejek napisał:

W następnym tygodniu będę miał twojego X3800 i sprawdzę sobie sam co ten tani sprzęt jest warty 

Nie będziesz go miał bo sobie nie zasłużyłeś. 🤣

18 minut temu, MarcinRejek napisał:

Dirac, u mnie też on jest w A10H i nie zamierzam go w ogóle używać

Czyli kupiłeś licencję i na złość mamie odmrozisz sobie uszy.  😂 Cudaczny jesteś. Buziaki. 😘

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Chloru napisał:

Czyli kupiłeś licencję

Nie, nie wykupiłem licencji bo mi nie jest potrzebny jakiś Dirac. Wystarczy mi że wydałem 4 tys€, pobawię się i za 3,5 tys€ odsprzedam bo dla mnie nie jest on lepszy niż A1HD więc nie widzę sensu by wydawać taki hajs

21 minut temu, Chloru napisał:

To konto ma ponad 13 lat

Dla mnie może i mieć 50 lat zaś wpisów ma tyle ile kot napłakał😂

Edytowane przez MarcinRejek

Bo Dirac bez Bass Control to on faktycznie kalibruje tak , że może to się nie podobać. 

Mi to by bylo szkoda kolumny męczyć niskimi częstotliwościami w kinie. 

Wcale się nie dziwie , że się wszystko trzęsie i dzwoni tylko ja lubię jak "mruczy" pełnym pasmem bez wzbudzania się wynikającego z pomieszczenia. 

Nie lubię hałaśliwego basu i dlatego mam cztery suby jakkolwiek dziwnie to brzmi 😂 

, no ale każdy ma swoją drogę do satysfakcji z audio 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Chloru napisał:

Czyli na przestrzeni kilkunastu minut sam sobie zaprzeczyłeś. Najszybszą zmiana koncepcji systemu w Twoim wykonaniu! 😉

Co sobie zaprzeczyłem? 

• Pokaż nowe odpowiedzi