Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa do wzmacniacza

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie gdzie w Wwie można kupić szczotkowane aluminium, wyciąć z niego odpowiednie kształty... jak zrobić napisy na tym aluminium, nazwe, podpisanie przycisków i wogóle ...pliiiis o pomoc jak reszte zrobić, czyli, tył obudowy,w końcu ludzie jakoś robią te wzmacniacze ...

https://www.audiostereo.pl/topic/13977-obudowa-do-wzmacniacza/

Szczotkowanego alu się nie kupuje tylko zwykłe gładkie aluminium się szczotkuje.Procedura szczotkowania alu taka z prawdziwego zdarzenia jest dośc skomplikowana i wymaga odpowiedniej maszyneri,robi się to w kapieli olejowej.Jest zdaje się tylko kilka miejsc w Polsce gdzie się to robi.Mozna to zrobić na różne sposoby domowymi metodami i w najlepszym przypadku może być w miarę podobnie ale tak samo jak wykonane na specjalnej maszynie (posuwnicy) nigdy nie będzie.

Napisy robi się sitodrukiem.Trzeba znaleźć odpowiedni zakład.

Co do anodowania.

TUTAJ UWAGA DO WSZYSTKICH AMATORÓW ANODOWANEGO ALU!!!

Zanim wogóle się weźmiecie za rozpoczęcie budowy klocka zanieście na próbę próbki blach które zamierzacie później anodować do galwanizera, bo mozecie się nieźle zdziwić jak gotową obudowę oddacie do anodowania.

A to dlatego ze wszystkie blachy które są dostępne w Polsce praktycznie nie nadają sie do anodowania.Są kiepskiej jakości z gównianymi domieszkami i bez trzymania norm...nawet te rzekomo zagraniczne.

Dobrą blachę która bez względu na gatunek się pięknie anoduje trzeba sprowadzać z zagranicy. Szwedzkie alu PA6 który to gatunek według książek jest właściwie nie anodowalny anoduje się pięknie,nie mówiąc już o inych bardziej anodowalnych gatunkach.Blachy dostępne w Polsce ,nawet te anodowalne są nie anodowalne ,chyba ze komuś odpowiadają smugi,cienie i przebarwienia.Nie dotyczy to kształtowników tylko blach.

Inna rzecz że trzeba mieć dobrego galwanotechnika bo takiego też jak na lekarstwo...

Pozdr.

>Bartek1

czy to dlatego twoja obudowa zmieniła kolor na czarny? czy tak miało być od początku? widziałem ją na pewnym zagranicznym forum ;-). wygląda na bardzo solidną robotę. ale szczerze powiedziawszy ta koloru naturalnego alu bardziej mi podchodziła. jestem pod wielkim wrażeniem.

mam jeszcze pytanie - skąd wyczasnąłeś taki fajny kawał miedzi? i jak go zabezpieczyłeś przed paluchami?

Obudowa zmieniła owszem kolor bo wychodziły smugi i cienie,dupne alu.

Mi się czarna bardziej podoba.Jest to czarny mat proszkowy.Na zdjeciach moze tego nie widać ale w naocznym kontakcie daje to taką lekko chropowato/metaliczną powierzchnię.Załączam wycinek zdjęcia,na dnie tak padało światło,ze wyraźnie to widać.Wysłałem zdjęcia tego gain clona Lukarowi do działu DIY ale jeszcze tego nie zamieścił.Miedź się kupuje w podobnych sklepach co alu,są kształtowniki ,blachy..itd.Ten kawałek był polerowany i lakierowany.

Co do aluminum.Które gatunki jakie mają domieszki i czy są anodowalne czy nie znajdziesz w jakiś książkach lub danych,jest tego dużo.Generalnie im czystsze alu (mniej domieszek/miększe) tym lepiej anodowalne.

O co mi chodzi to to ,ze wPolsce jest ruletka i nie ma znaczenia jaki to gatunek ,rozumiesz?

Kupisz PA38 w Polsce w jednym miejscu i będzie do dupy a w innym bedzie dobre,chociaż ja zamawiałem z kilkunastu już źródeł w Polsce i nigdy nie było dobre,więc jakie ma znaczenie jaki gatunek masz szukać kiedy ten gatunek nie daje ci zadnej gwarancji.Szanujące się zachodnie firmy jak sprzedają dany gatunek to wysyłasz do ekspertyzy i jest tak jak książkowo,tyle cynku,tyle manganu i tyle krzemu na przykład i wtedy efekt jest przewidywalny.A u nas dziady zamawiają skądś jakąś tandetę i już.Jedyne wyjście to próbować znaleźć źródło dobrego alu metoda prób i błędów (anodować próbki) choć i może być tak że jedna partia będzie dobra a następna już nie..ach szkoda słów.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-231160_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bartek skądś znam problem znalezienia dobrego dostawcy jakiegokolwiek metalu w Polsce. Ostatnio pracuje dla firmy gdzie produkuje się obudowy z niemagnetycznej nierdzewnej stali i jak się okazuje wszyscy biorą z tego samego miejsca i maja badziewna. Magnes sie przyczepia :)

>Bartek1

u mojego "dostawcy" metali kolorowych oferta miedzi kończy się na gr. 5mm :-(. a chciałbym tak ze 20mm mieć.

jaki ty masz gruby ten radiator i jakim lakierem go tak fajnie zabezpieczyłeś? musi być niezły jeśli chwycił się tak ładnie polerowanego metalu.

>Bartek1

ja też kiedyś robiłem sobie obudowę malowaną proszkowo na czarny półmat. było nieźle, ale paluchy zostawały.

widzę, że nawet polakierowałeś te uchwytki kondensatorów. to się nazywa PERFEKCJONIZM.

pisałeś gdzieś o kulowaniu powierzchni - co to takiego i jaką daje fakturę?

dla wyjaśnienia jestem właśnie na etapie obudowy - w zasadzie już targuję się o cenę i inne takie tam. stąd tyle moich pytań skierowanych do ciebie. szczrze mówiąc twoja obudowa podoba mi się najbardziej ze wszystkich tutaj prezentowanych. trochę się na niej wzoruję, tzn. jeśli chodzi o estetykę, bo rozwiązania techniczno-mechaniczne są już moje.

wizja mojej obudowy jest pokazana w wątku GAINCLONE - a dokładnie tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za dobre słowo.

ładne to będzie...jak wyjdzie :)

Kulowanie nadaje taką ciekawa fakturę materiałowi która już po anodowaniu tak samo jak szczotkowanie zostaje.jest to coś ala piaskowanie tylko granulacja ziaren jest mniejsza,robi się to opiłkami szkła pod ciśnieniem.

U mnie we Wrocku w miejscowej hurtowni blach (głównie alu) z miedzi też są tylko blachy,ale poszukaj w sklepach które mają miedź do instalacji sanitarnych,rury,kolanka itd... U mnie w takim sklepie są rózne płaskowniki miedziane od 1 do 20cm szerokości i od kilku milimetrów do 2cm grubości.Mosiężne też mają.

Ta sztabka w obudowie była 1,5cm grubości.Ważyła 2kg i kosztowała prawie 50zł.

Lakierowałem ją lakierem w sprayu ,akurat chyba Dupli,kilka cieniutkich warstw,ale procedura nie jest łatwa,zeby to ładnie wyszło.Testowałem i bawiłem się juz kiedyś bardzo dużo.A po polerowaniu mnajlepiej odczekać (jak mi tu ktoś poradził na forum) bo jak miedź sie utleni to lepiej trzyma lakier (a trzyma sie bardzo dobrze).Trzeba też po polerowaniu oczyści z wszelkich pozostałosci pasty polerskiej,ale tak zeby śladów nie zrobić bo każde dotknięcie palcem zostanie.

Uchwyty kondensatorów zmieniłem z aluminiowych (na sztywno) na gumowo-neopranowe :)

>Bartek1

"Uchwyty kondensatorów zmieniłem z aluminiowych (na sztywno) na gumowo-neopranowe :)"

co nie zmienia faktu mojego podziwu dla wykonania :-). wiem że estetyka to ważna część twoich wymagań co do rzeczywistości. widać to po tym co robisz.

Tu macie porównanie.Biały i czarny.

Mnie się tam bardziej podoba czarny.Elegancki jest.Kwestia gustu.

[obrazekLUKASZ-231228_1.jpg] [obrazekLUKASZ-231228_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-568-100000927 1170262693_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pikne śrubki,komplet czarnych odpadł w przedbiegach.

Kurcze na dniach będą piękne duże zdjęcia w galeri DIY ,oczywiście jeśli wierzyć Lukarowi.

Jak ktoś chce zaraz to proszę o pustego maila z tytułem Gain Clon na e-mail [email protected] ,wyślę wszystkie co przygotowałem do Galeri w formacie 1024.Będę jeszcze chwilę na necie.

Pozdr.

Bartek1

Co do obrobki w firmir ktorej pracuje. Nie obrabiaja galwanicznie - obodowy sa toczone, frezowane przez podwykonawców (duze ilosci) z bardzo duza dokladnoscia i do tego selekcja. Mysle ze moge powiedziec, choc jestem z zewnatrz firmy - sa to piorunochrony jonizacyjne, wiec liczy sie dokladnosc i wyglad zewnetrzny (na zewnatrz budynku) przez dlugi czas w zmiennych warunkach atmosferycznych. Idzie to w swiat wiec trzeba trzymac normy.

Bartek1

Ta czarna obudowa przypomina Stratos'a firmy Odyssey naprawde super to wygląda !

oczywiście jasne śrubki do pomalowania na czarno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>guzia

a preamp też jest niczego sobie. właśnie myślę o czymś podobnym. oczywiście nie byłbym sobą gdybym trochę nie pozmieniał. dla mnie te duże gałki są trochę za duże.

.

[obrazekLUKASZ-231585_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bartek1

Czy miejsca, w ktorych sa przymocowane "elemy" tez sa pomalowane lakierem, czy pozostawiles tam gola miedz i czy lakier nie jest zbytnia przeszkoda na styku chipa z miedzianym plaskopwnikiem?

Jakie sa Twoje wrazenia dzwiekowe? Jak GC wypada przy takich klockach jak np. Aleph?

Ten przedwzmacniacz ma swój urok, te gałki po dłuższym czasie wyglądają OK.

znalazlem zdjecia rozbierane :)

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-231609_1.jpg] [obrazekLUKASZ-231609_2.jpg] [obrazekLUKASZ-231609_3.jpg]

post-3291-100000912 1170262713_thumb.jpg

post-3291-100000913 1170262712_thumb.jpg

post-3291-100000914 1170262711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Co panowie z tymi śrubkami? mnie się tam one podobają i wybrałem je celowo.Celowo też na przednim panelu nie ma śrubek,więc patrząc z przodu/góry te na górnej pokrywie są jakimś tam urozmaiceniem w stosunku do jednej wielkiej czarnej bryły.

Nie ścierałem lakieru w miejscu styku kosci z miedzią,nie widzę takiej potrzeby.Testowałem to kiedyś na Alephach i nawet gdy w miejscu styku była warstwa farby to spadek efektywności odprowadzania ciepła z tranzystora na radiator był znikomy (oczywiście jeśli był on solidnie przykręcony,odpowiednio posmarowany pastą term. i powierzchnia styku była płaska i gładka).

Co do bzrmienia ja GC znam od półtora roku.Wiele zalezy od kolumn bo nie jest tak uniwersalny.W porównaniu do Alepha...hmm jest inny.Czasem brakuje mi w nim trochę okragłości,nawet w najlepszym wykonaniu zawsze pozostaje moim zdaniem w nim gram tranzystorowatosci,której to Alephy nie mają.Natomiast Alephom brakuje do GC czasem transparentności i prawdziwości na pzrykład wybrzmień fortepianu,zasem też (na niektórych kolumnach) lepiej prowadzi bas niż Aleph.generalnie dużo zalezy od kolumn bo oba wzmaki zbudowane z dobrych cześci i z dobrym preampem grają bardzo dobrze.Z jednymi kolumnami wybrałbym GC z drugimi Alepha. Odpalam dopiero full-wypas Alepha na akumulatorach i olejowych Siemensach an zasilaniu,zobaczymy jak ta wersja bo powinna byc jeszcze lepsza.

Lukar ju z wrzucił zdjecia i opis do galerii DIY dzięki serdeczne Lukarze.

Pozdr.

Wersja full wypas miała byc oczywiscie Gain Clona a nie Alepha...swoją drogą ciekawe jak duzych akumulatorów by trzeba było żeby taki Aleph pograł ze 2 godzinki...i jakie tego zalety by były :)

Oto moja najnowsza koncepcja obudowy do GC. Zawsze staralem sie zminimalizowac wplyw chassis na dzialanie ukladow elektrycznych i wydaje mi sie ze w tym przypadku powinno to przyniesc interesujacy effekt.

Praktycznie chassis jako taka nie istnieje. Chipsy sa zainstalowane na "brass bar", od dolu jest spike ktory opiera sie na krazku ze specjalnej gumy. To wszystko na akrylikowej bazie, podtrzymujacej 4 drazki majace na celu (wraz z gorna plytka akrylikowa) ustabilizowac brass bar. Od gory bedzie prawdopodobnie zainstalowana dodatkowa "pokrywa", ale na razie do testow jeszcze jej nie uwzglednilem. Zasilanie z baterii, musze jeszcze sprawdzic jaka wartosc kondensatorow bedzie tu najlepsza.

Na chipsach zainstalowalem shielding z blachy mu-metal, aby "open concept" byl mniej wrazliwy na zaklocenia z zewnatrz. Powierzchnia brass bar powinna byc wystarczjaca aby schlodzic chipsy.

[obrazekLUKASZ-232175_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.