Skocz do zawartości
IGNORED

Mocna silna integra lampowa z punktowym basem

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

- Budowa: obudowa zamknięta

- Pasmo przenoszenia: 76 Hz - 20 kHz (+/- 3 dB / 1m)

- Skuteczność: 83 dB 1 W / 1m

Bas zaczyna spadać już pewnie od 90 Hz, głośno to nie zagra, bo głośnik jest mikruśny, a do tego naturalna czułość słuchu powoduje, że przy małej głośności bas jest 3 razy ciszej słyszalny niż środek pasma oraz na dokładkę katastrofalnie niskie przełożenie mocy na ciśnienie akustyczne.

Zagraj w Lotto, bo tam jest większe prawdopodobieństwo trafienia niż uzyskanie porządnego basu, do tego z... lampowca. Piszą o kolumnie, że optymalizowania do grania z dala od ścian, a ona przecież do powierzchni maks. 10 m^2, czyli jak rozstawimy na 2 metry od siebie, lub metr od ściany to albo ściany są przy kolumnie albo słuchacz. Coś się firmie pokręciło, ale chyba chociaż wzmacniacza lampowego do niej Harbeth nie doradza?

W muzyce akustycznej/poważnej/wokalnej taki monitor ma prawo bytu, jeśli słuchasz czegoś innego raczej szkoda wysiłku na walkę o bas. A jeśli już, to po prostu wykorzystaj fale stojące pomieszczenia, które dadzą lepsze odczucie basu, tylko z jego punktowością to się kłóci. Jest za rozlazły, czy nie ma go wcale? Moc wzmacniacza nie ma wiele do rzeczy, bo te głośniki nie są w stanie jej wykorzystać. Im więcej jej dostarczysz, tym bardziej będzie dominował środek. Połóż coś ciężkiego na kolumny, to bas będzie krótszy i bardziej zwarty. Ciesz się zaletami i nie dokładaj sobie wydatków. A jeśli będziesz nieszczęśliwy jak nie spróbujesz pomyśl nad tą (robi świetne wzmacniacze) firmą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Weź kolumny pod pachę i będziesz więcej wiedział.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...faktycznie Alan Shaw nie poleca wzmacniaczy lampowych do swoich kolumn...ale nie zawsze trzeba skorzystać z tej rady ;-)

nie ulega wątpliwości że są to kolumienki do małego pomieszczenia...również nie ma problemu z ich ustawieniem

...moim zdaniem o wiele ważniejszą kwestią jest odpowiedni dobór standów...

one nie zaskoczą niskim basem bo po prostu go nie mają....mogą zaskoczyć i to robią - muzykalnością...pięknie śpiewają ;-)

na te maluszki nie trzeba kłaść nic ciężkiego one mają odpowiednio punktowy i sprężysty basik

są to kolumienki dla melomana lub audiofila który w pełni akceptuje ograniczenia tych mikrusów

w warunkach domowych słuchałem je z trzema wzmacniaczami lampowymi mały Leben, Mactone i Jadis DA88

jeżeli chodzi o prąd to myślę że Mactone był idealny do p3esr...z Lebenem brakowało mi trochę tej energii

również nie potrzeba tyle prądu co ma Jadis....

uważam że w kategorii najlżejszej kolumienki warte zainteresowania ;-)

Zajrzyj do klubu Rogue Audio, ostatnio była tam ciekawa dyskusja i może jakiś trop znajdziesz.

Dobrze jednak Koledzy piszą, z tych głośników nie uzyskasz naprawdę niskiego zejścia "w punkt", to nie jest ten typ. Nie oznacza to jednak, że nie zagrają one z ładnym basem, po prostu jego charakter będzie inny - uwaga, wcale nie gorszy, po prostu inny.

P.s. spróbuj z Peachtree Audio - jeśli chcesz mieć z lampą, to starsze modele miały je na pokładzie... jest też taki nowszy o mocy 300 W bez lamp, myślę, że ruszyłby te herbatniki ;)

szukam jak w temacie do monitorów Harbeth P3esr

Warto posłuchać z Fezz Audio Titania. Z Mirą Ceti także fajnie brzmi, ale za mało punktowo na basie - jak dla mnie.

audiokarma.org

Te kolumienki maja niską skuteczność, z tańszych wzmacniaczy poleciłbym Yaqin mc-100b, mocny i dobrze grający wzmacniacz, wiem bo miałem. Yaqin bez problemu napędzi te głośniki, ewentualnie coś innego w PP na kt88 el34. Przydało by się podparcie jakimś małym subwooferem, bo niskiego basu nie będzie z tych głosików z żadnym wzmacniaczem.

...przeznaczeniem tych kolumienek jest pokój o wielkości gdzieś tak 10-12m2 więc sub może być niepotrzebny - tak myślę

najciekawsze jest to że słuchając p3esr w takim metrażu nie odczuwa się że brakuje basu...jest tyle ile trzeba jak na takie mikrusy

(nie słuchałem z subem więc tylko gdybam)....ale myślę że to może skaleczyć cały przekaz...

Integracja monitorów z subem to jest naprawdę trudna sprawa

Przerabiałem dwa RELe , NHT ( tu już producent podzielił pasmo bo to był zestaw )

Miałem system z dwoma velodynami

I nigdy do końca nie byłem zadowolony

Ilu ludzi tyle opinii

Te monitorki mają zagrać w pokoju 21 m2.

Większe kolumny to już większa ingerencja ścian ich wpływ itp. Odsłuch w tej wielkości pokoju będzie realizowany w bliskim polu... około 1.3 m od głośników

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Te monitorki mają zagrać w pokoju 21 m2.

...jeżeli p3esr jeszcze nie grają u Ciebie to delikatnie sugeruję przemyśleć decyzję...

czy nie lepiej ( oczywiście jak brzmienie Harbeth pasuje) wstawić m30.2 Anniversary

ponoć są niesamowite - tak słyszałem ...ale wiesz jak to jest, puki sam nie posłuchasz.....

dwóch kolegów na jesień przymierza się do kupna m30.2 Anniversary będzie okazja sprawdzić

i wtedy będę mógł wypowiedzieć się w temacie ;-)

Myślę że nie ma tego klimatu w 30stkach co w P3.

Obraz z 30 jest jakiś taki uwypuklony powiększony i mniej naturalny jednak niż małych P3. Te maluszki są genialne. Pamiętaj będę ich słuchał w bliskim polu więc nie chce nimi nagłośnić 21 m2

Obraz z 30 jest jakiś taki uwypuklony powiększony i mniej naturalny jednak niż małych P3. Te maluszki są genialne.

Nie wątpię że grają bardzo dobrze na średnicy i górze pasma, jednak 70Hz bo tyle oferują te głośniki to trochę mało nawet w niewielkim pokoju. Oczywiście to wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale mnie brakowało by niższego basu.

Co to subwoofera to wszystko zależy jaki, jeżeli będzie dobrze zestrojony to nie popsuje brzmienia a wręcz przeciwnie.

Oczywiście podstawa to regulowane pasmo i faza subwoofera, tak żeby idealnie zgrać go z monitorami. Niektóre subwoofery maja tylko przełącznik fazy który nie zawsze się sprawdza, najlepiej jak jest potencjometr z płynną regulacją fazy do 0-180*

Genialne Raidho X1 mają pasmo od 80 kHz wiec jeszcze gorzej niż maluszki Harbetha

Nie jestem basolubem i nie potrzebuje suba. Tylko teraz wzmacniacz mnie męczy:)

Nie jestem basolubem i nie potrzebuje suba. Tylko teraz wzmacniacz mnie męczy:)

Moja odpowiedz nawiązywała do tematu Mocna silna integra lampowa z punktowym basem

Zakładałem że bas jest istotny, niski i średni bas, to własnie pasmo 40-70Hz jest ono bardzo ważne, bez niego brzmienie nie ma pełnej barwy.

Bez tego pasma nie usłyszymy pełnego brzmienia wielu instrumentów.

Oczywiście wielu osobom niski bas, kojarzy się z łupaniem i dudnieniem generowanym z tanich wzmacniaczy i głośników, czasem nie do zniesienia i nie dziwię się, że człowiek nie ma ochoty tego słuchać.

Ja mam na myśli piękny, wielobarwny i zróżnicowany bas który, bez niskiego i średniego zakresu 40-70Hz nie ma możliwości usłyszeć.

Jeżeli ten zakres nie wchodzi w rachubę, to nie ma się co trudzić w poszukiwaniu mocnego wzmacniacza z dobrym basem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.