Skocz do zawartości
IGNORED

Wtyki do Chord Odyssey - jakie?

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat wtyków do kabli był wiele razy wałkowany, ale własnie mi się jeden banan rozleciał i stwierdziłem, że chyba czas kupić coś pewniejszego. Kabelki tytułowe - Odyssey wersja Install. Podpiąłem wczoraj druty bezpośrednio do wzmacniacza i kolumn, ale dwie rzeczy wyraźnie się zmieniły. Soprany i wyższa średnica oczyściła się, ale basu niestety mniej. Podejrzewam, że winny temu jest fakt, że te druciki solid mają teraz mniejszy styk, aniżeli gdy były zlutowane we wtyczkach i stykały się w gniazdach z większą powierzchnią.

Pytanie co tu kupić. Te niemieckie Eagle z miedzi berrylium? Dobrze by było coś z małą średnicą pod kabel, żeby nie ładować tam dużo cyny. Chord ma swoje wtyki fajne, ale dość kosztowne są. Nie chciałbym utracić tej czystości, ale zależy mi na dobrym przekazie basu.

Dzięki z góry za jakieś wskazówki.

.

https://www.audiostereo.pl/topic/139607-wtyki-do-chord-odyssey-jakie/

Miałem Eagle i oryginalne Chordy. Obydwa bardzo dobre. Wybrałbym do kompletu takie jakie masz nieukruszone.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Miałem Eagle i oryginalne Chordy. Obydwa bardzo dobre. Wybrałbym do kompletu takie jakie masz nieukruszone.

Ja już to w pieruny pousuwałem. Bardzo liche były te banany, najtańsze jakieś, telepały się w gniazdach. W jednym bolec został w gnieździe. Banany BFA takie jak Eagle dużo ciaśniej siedzą. Obecnie bez wtyczek wszystko przesunęło się w górę, a bas lekko rozmazał.

.

To może zacznij od eagle - spora różnica w cenie (chyba 10x). Chordy są w wersjach skręcanych i lutowanych. Ja zamawiałem lutowane a sprzedawca wysłał skręcane (popularniejsze) - trzeba więc uważać.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Odyssey to bardzo dobrze "brzmiący" kabelek, ale wg mnie w konfekcji gra równiej, co być może było brane pod wagę przy jego produkcji. Natknąłem się na opinię, tu na audiostereo, że Odyssey nie ma basu. Ma i to dość dobrze zaznaczony, przyjemnie zespolony ze środkiem. Nie ma się wrażenia oderwania. Natomiast gołe druty ze względu na mały styk z gniazdem trochę go ograniczają. Tego problemu nie miałem w innych kablach, które po zakręceniu gniazd w terminalach spłaszczały druciki tak, że stykały się sporą powierzchnią. Wnioskuję więc, że druty solid core (szczególnie o niedużym przekroju całkowitym) powinny mieć wtyki.

.

Po pierwsze, Chord Odyssey nie jest solid core.

Po drugie, wtyki różnych firm czasami się łamią.

Proponuję pozostać, mimo wszystko, przy firmowej konfekcji, skoro Chord jest z niej po iluś próbach zadowolony.

Oczywiście doradzam nie przepłacać 35 zł za jeden wtyk o nazwie Chord, tylko poszukać w Internecie banany firmy Deltron - to właśnie te w oryginalnej konfekcji.

Faktycznie z tym solid trochę się zagalopowałem. Deltrona znalazłem, wygląda identyko. Dzięki za info.

Mają różne modele, mogę podpowiedzieć, jeśli miałoby to coś ułatwić (znalazłem woreczek po moich wtykach), że ja zamówiłem 584-0500.

Oczywiście doradzam nie przepłacać 35 zł za jeden wtyk o nazwie Chord, tylko poszukać w Internecie banany firmy Deltron - to właśnie te w oryginalnej konfekcji.

Przecież to różne wtyki.

Chord to mosiądz pokryty 24 karatowym złotem.

Deltron - nierdzewka pokryta "jakimś złotem"

Zostałbym już przy tańszych miedzianych Eagle.

Przecież to różne wtyki.

Chord mosiądz pokryty 24 karatowym złotem.

Deltron - nierdzewka pokryta "jakimś załotem"

Chord przecież od zawsze używa Deltronów w swoich głośnikowych i interkonektach.

Napisałem konkretny numer modelu. Są i inne do wyboru.

Tenże banan o tym numerze zakupiłem. Piszą, że mosiądz pokryty złotem. Jednak jak się dokładniej przyjrzałem, Chord stosuje wtyki trochę inne.

Deltrona w takim kształcie nie znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może to jakieś wtyki robione tylko dla Chorda?

Ukryta Zawartość

.

Tenże banan o tym numerze zakupiłem. Piszą, że mosiądz pokryty złotem. Jednak jak się dokładniej przyjrzałem, Chord stosuje wtyki trochę inne.

Deltrona w takim kształcie nie znalazłem:

Ukryta Zawartość

Może to jakieś wtyki robione tylko dla Chorda?

Też Deltron, wersja do lutowania końcówek.

Nie wiem jak obecnie bo nie szukałem, ale te na śrubę też były sprzedawane z brandingiem Chorda.

Ukryta Zawartość

Ja wiem, ale nie znalazłem nigdzie tak samo wyglądających wtyków. Może Deltron dla Chorda robi na wyłączność? Widziałeś gdzieś same te wtyki pod nazwą Deltron?

Te Eagle też kupiłem, ale dam do innych kabli (Ultralink Matrix 2).

.

Na przykład te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.